ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Δεύτερο καμπανάκι για πανδημία μέσα σε 24 ώρες

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα εικοσιτετράωρα με την επιστροφή των μέτρων πάνω στο τραπέζι.

newsroom must

Η δημόσια εμφάνιση, πρώτα, του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια του Υπουργού Υγείας, προτού στεγνώσει η μελάνη της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, έρχεται να δώσει υπόσταση στα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και της αντίδρασης της πολιτείας. Σενάρια που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τα βήματα που θα γίνουν, σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθεί και να αναστραφεί η επιδημιολογική εικόνα. Λαμβάνοντας υπόψη την εκφρασμένη κυβερνητική θέση για φειδωλά βήματα στο κομμάτι της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε, πρώτα ο Νίκος Αναστασιάδης και αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, δείχνει πως είναι ορατός ο κίνδυνος ανακοπής της πορείας των χαλαρώσεων σε τοπικό επίπεδο ή σε παγκύπρια κλίμακα. Το καταληκτικό σημείο της γραπτής δήλωσης του Υπουργού Υγείας, «Η ζωή μας είναι στα χέρια μας» μπορεί να εκληφθεί και ως μια απέλπιδα προσπάθεια πρόκλησης ενός ισχυρού σοκ, κυρίως σε μια μικρή μειοψηφία που συνεχίζει να μην πειθαρχεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συγκεκριμένες αναφορές όσο και ο Υπουργός Υγείας με γενικές, έστρεψαν την προσοχή τους προς τη Λεμεσό όπου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζει να είναι ο μεγάλος «ασθενής» της προσπάθειας αναχαίτησης της πανδημίας.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Η εκτόξευση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 να υπερτερούν κατά πολύ των εξιτηρίων, κατά μέσο όρο εισάγονται για νοσηλεία περίπου 7-10 άτομα, αριθμός μεγαλύτερος από τα άτομα που λαμβάνουν εξιτήριο, διατηρούν σε εγρήγορση την κυβέρνηση η οποία φαίνεται πως έχει έτοιμο το πλάνο Β που δεν είναι άλλο από τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, εάν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες ή ακόμα και γενίκευσης των μέτρων. Ο Υπουργός Υγείας προτού δημοσιοποιήσει την γραπτή δήλωσή του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις έντονες ανησυχίες των υγειονομικών αρχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έδειξε προς την μεριά των περιοριστικών μέτρων εάν το επόμενο διάστημα δεν παρατηρηθεί αναστροφή της σημερινής επιδημιολογικής εικόνας. Αυτό που φαίνεται να προκαλεί τρόμο στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η νέα πίεση του συστήματος υγείας, παρά την αύξηση της δυναμικότητας των νοσοκομείων για περίθαλψη 400 ασθενών COVID-19 από 250 που ήταν τον Δεκέμβρη. Ο Υπουργός Υγείας δεν μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρος. «Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την αυξανόμενη τάση το επόμενο διάστημα, είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του Συστήματος Υγείας, όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς».

Οι επιδημιολόγοι

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι επιδημιολόγοι φαίνεται να είναι περισσότερο αισιόδοξοι από την κυβέρνηση. Ο Πέτρος Καραγιάννης καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, μιλώντας στο ΡΙΚ εκτίμησε πως η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊου έχει σταθεροποιηθεί, τονίζοντας παράλληλα πως οι χαλαρώσεις έγιναν στοχευμένα. Ο κ. Καραγιάννης συμπλήρωσε πως η επιστημονική ομάδα θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση τις αμέσως επόμενες λίγες ημέρες.

Σταθερά υψηλοί οι αριθμοί

Η επιδημιολογική αποτύπωση της Τετάρτης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτή της Τρίτης, παρά την μικρή μείωση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων η οποία προκύπτει από τον μειωμένο αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν . Το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε στο 0,99%, με τη Λεμεσό να διατηρεί τα πρωτεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μικρή υποχώρηση του ποσοστο θετικότητας από το 1,15% την Τρίτη σε 1,09% την Τετάρτη.

Την Τετάρτη δεν καταγράφηκε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 218 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 44 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 44 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 15 είναι διασωληνωμένοι, οι 10 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 19 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

Πηγή: καθημερινή.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X