ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Gen Z: Η γενιά που τα θέλει όλα

Καλή διάθεση, ισχυρές αξίες και επαρκείς αποδοχές.

Καλή διάθεση, ισχυρές αξίες και επαρκείς αποδοχές: πρόκειται μόνο για μερικά από τα στοιχεία που απαιτούν οι νέοι εργαζόμενοι από το επαγγελματικό τους περιβάλλον. Μάλιστα, η γενιά των Millennials και όσοι ανήκουν ηλικιακά στην Gen Z φαίνεται πως εάν δεν εξασφαλίσουν τουλάχιστον αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, είναι διατεθειμένοι να παρατηθούν. Είναι όμως ρεαλιστικές οι απαιτήσεις τους;

Οι εργαζόμενοι της Gen Z, και οι Millennials σε ένα βαθμό, είναι «καλόκαρδοι, συμπονετικοί και εργατικοί», αλλά παράλληλα θα εντοπίσουν και θα μιλήσουν ανοιχτά για πολιτικές και συμπεριφορές που βλέπουν στο επαγγελματικό περιβάλλον, με τις οποίες διαφωνούν, δήλωσε στο BBC η Beth Kennedy, η οποία διαχειρίζεται μία υπηρεσία marketing στη Νέα Υόρκη και επιβλέπει νεότερους εργαζομένους.

Οι νέοι εργαζόμενοι επιχειρούν ουσιαστικά να ανατρέψουν τα δεδομένα μίας εργασιακής κουλτούρας, η οποία δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε από τους παλαιότερους. Η κουλτούρα αυτή λίγο πολύ διδάσκει ότι πρέπει κανείς να δουλέψει σκληρά και μετά θα επιβραβευθεί, ότι η ικανοποίηση θα έρθει μέσω του μισθού και ότι εάν υπάρχει ιεραρχική ανέλιξη τότε οι αποδοχές στο τέλος θα είναι πολύ καλές.

Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά υπό αυτή την οπτική γίνεται κατά κάποιον τρόπο εμμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με τον χαρακτήρα του εργαζομένου. Ουσιαστικά, εάν έχει κανείς δουλειά, θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός.

Αλλαγή πορείας
Έπειτα όμως από δύο μεγάλες και κρίσεις μέσα σε μία δεκαετία και δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων, οι νεότεροι εργαζόμενοι ξαναγράφουν το σενάριο για το την αξία της δουλειάς στη ζωή τους και ιδίως όσοι ανήκουν στην Gen Z. Βλέποντας τους μεγαλύτερους να φτάνουν σε burnout, να μην έχουν καθόλου χρόνο ή να έχουν μετανιώσει που έχασαν πράγματα στη ζωή τους και να βιώνουν οικονομική αβεβαιότητα, οι νέοι απαιτούν περισσότερα από το εργασιακό τους περιβάλλον και ιδίως: υψηλότερο μισθό, περισσότερες ημέρες άδειας και την ευελιξία να εργάζονται από απόσταση μεταξύ άλλων.

Για τους Millennials αυτές οι προϋποθέσεις δεν έμεναν απαρατήρητες, αλλά απλώς αποτελούσαν προτιμήσεις. Αντιθέτως για τους Gen Z έχουν γίνει απαιτήσεις, τις οποίες εάν δεν πληροί το εργασιακό περιβάλλον, τότε είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.

Οι Gen Z μπορεί να φαίνεται σαν να τα «θέλουν όλα», αλλά είναι επίσης διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά για τον σωστό εργοδότη. Εάν αυτός δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις, τότε θα βρουν άλλο τρόπο, σημειώνει ρεπορτάζ του BBC.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Gen Z συμπεριφέρεται έτσι διότι κινείται ανάλογα με τα κοινωνικά ρεύματα των καιρών. Χρησιμοποιώντας τα μαθήματα που απέκτησαν με κόπο οι προηγούμενες γενιές, η Gen Z ακολουθεί τη σωστή επαγγελματική πορεία. Άλλοι βέβαια πιστεύουν ότι η δυναμική της νέας γενιάς έχει τη δυνατότητα να φέρει μία ουσιαστική αλλαγή στο εργασιακό περιβάλλον και μία αλλαγή, η οποία χρειαζόταν να γίνει πολύ νωρίτερα.

Με όπλο το TikTok
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποιεί η Gen Z εναντίον του κακού εργασιακού περιβάλλοντος είναι το TikTok, μέσω του λεγόμενου «worktok». Νέοι εργαζόμενοι παραπονιούνται ή κοροϊδεύουν την ορολογία που χρησιμοποιείται στο γραφείο ή όσα συμβαίνουν στις τηλεδιασκέψεις ή τα επαγγελματικά email που φτάνουν αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Πηγή: moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X