ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Η αποκλιμάκωση και ο φόβος για τις μεταλλάξεις

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμένει επιβαρυμένη, παρά την αισθητή μείωση του αριθμού των περιστατικών COVID-19

Του Γιάννου Λύτρα

Η πρώτη εβδομάδα της εφαρμογής του πλάνου αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες κυμαίνεται λίγο πάνω από το 100 από έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων. Η σταδιακή αποκλιμάκωση, όμως, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή εκ μέρους όλων, αρμοδίων και πολιτών, προκειμένου να μην παρατηρηθεί σημαντική υποτροπή της κατάστασης, καθώς περισσότερα άτομα θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις σε οικίες. Ο συστηματικός και μαζικός έλεγχος με τα rapid tests αναμένεται ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της κατάστασης, είναι η εκτίμηση των ειδικών.

Ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, βασισμένος στα δεδομένα της Κυριακής 31 Iανουαρίου- 106 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από 28.364 τεστ – ανέφερε στην «Κ» ότι είναι ενθαρρυντική η κατάσταση. Ωστόσο, αναμένει ότι την πρώτη βδομάδα της αποκλιμάκωσης δεν αποκλείεται να παρατηρούνται περίπου οι ίδιοι αριθμοί επί καθημερινής βάσεως. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της εβδομάδας ίσως καταγραφούν γύρω στα 700 επιβεβαιωμένα περιστατικά της COVID-19, κάτι που θα υποδηλώνει ότι στην κοινότητα θα υπάρχουν εκατοντάδες φορείς του ιού Sars-CoV-2. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο επιδημικός φόρτος είναι πολύ ψηλός για τα δεδομένα της Κύπρου, επεσήμανε.

Μεγάλο στοίχημα αποτελούν τα μεταλλαγμένα στελέχη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον δόση εμβολίου στους ασθενείς.

Δεδομένου του ότι θα επιτραπεί πλέον η επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην εργασία τους, καθώς και οι επισκέψεις σε οικίες, οι πολίτες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ αυξημένη θα πρέπει να είναι και η επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας, όπου τους προηγούμενους είχαν δημιουργηθεί αλυσίδες μετάδοσης. Τα rapid tests τα οποία θα διενεργούνται από το Υπουργείο Υγείας στους εργαζόμενους και στους χώρους εργασίας ανά εβδομάδα, αναμένεται ότι θα συμβάλουν στον γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση του προβλήματος, όπου αυτό θα παρατηρείται.

Εμβολιασμοί και μεταλλάξεις
Αν και με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της μειωμένης ροής εμβολίων, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο προχωρεί και εκτιμάται ότι, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι ηλικιωμένοι θα έχουν αναπτύξει την πολυπόθητη ανοσιακή απάντηση στον νέο κορωνοϊό. Αυτή την στιγμή, ο αστάθμητος παράγοντας είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, επισημαίνει ο δρ Καραγιάννης. Φαίνεται, όμως, ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι βέβαιο το ότι δεν υπάρχουν οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στην Βραζιλία, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας.

Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η αυστηροποίηση της επιτήρησης στις πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε ο δρ Καραγιάννης, εξηγώντας πως ήδη στην Θεσσαλονίκη έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος που προέρχεται από την Νότια Αφρική. Η μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, προκύπτει από την μετάλλαξη της Βραζιλίας καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα, το εν λόγω στέλεχος αναδύθηκε σε μια περιοχή όπου υπήρξε υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και, ενώ θα ανέμεναν οι επιστήμονες ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ανοσία, ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός μεταλλάχθηκε για να καταφέρει να σπάσει την άμυνα που είχε αναπτυχθεί από τον οργανισμό των κατοίκων.

Στέλεχος διαφυγής
Το εν λόγω μεταλλαγμένο, ονομάζεται «στέλεχος διαφυγής» εξαιτίας της ιδιότητάς του να διαφεύγει από τους μηχανισμούς άμυνας. Ως εκ τούτου, υπάρχει περίπτωση να μην καταπολεμάται ούτε από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19. Μάλιστα, εξήγησε, οι Pfizer/BioNTech ήδη ετοιμάζουν ένα εμβόλιο που θα χορηγείται ως επιπλέον δόση (booster), κατά του βραζιλιάνικου στελέχους του νέου κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, ίσως χρειαστεί να λάβουν την επιπλέον δόση του εμβολίου κάποια στιγμή, ώστε να είναι προστατευμένοι κατά του νέου στελέχους της Βραζιλίας.

Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θεωρούνται αποτελεσματικά κατά του μεταλλαγμένου στελέχους της Αγγλίας και κατά 50%-60% κατά του στελέχους της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X