ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης αραβικής καταγωγής

Ετοιμάζεται για προσσελήνωση φορώντας διαστημική στολή με hijab.

Μαρία Καραμάνου

Η αστροναύτης Νόρα Αλ Ματρούσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στο να κοιτάει τα αστέρια και να ονειρεύεται να πετάξει στη Σελήνη, όπως οι πρόγονοί της. Αυτήν την εβδομάδα, έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA και είναι έτοιμη να εξερευνήσει το διάστημα.

Στα 30 της χρόνια, η Αλ Ματρούσι θυμάται ένα μάθημα για το διάστημα που είχε στο Δημοτικό, όπου η δασκάλα της οργάνωσε μια προσομοίωση αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας διαστημικές στολές από υλικά χειροτεχνίας και δημιουργώντας μια παιδική σκηνή σε μορφή πυραύλου.

«Βγήκαμε έξω από τη σκηνή και είδαμε ότι (η δασκάλα) είχε σβήσει τα φώτα στην τάξη. Είχε καλύψει τα πάντα με γκρι ύφασμα και μας έλεγε ότι βρισκόμαστε στην επιφάνεια της Σελήνης», δήλωσε η ίδια. «Αυτή η ημέρα με επηρέασε, είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου. Και θυμάμαι να σκέφτομαι ''είναι καταπληκτικό. Αυτό θέλω να το κάνω στ' αλήθεια, θέλω στ΄αλήθεια να πάω στην επιφάνεια της Σελήνης''. Και τότε άρχισαν όλα».

Η Αλ Ματρούσι, μηχανολόγος μηχανικός που έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ήταν μια από τις δύο γυναίκες αστροναύτες που επιλέχθηκαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA.

Μετά από δύο χρόνια απαιτητικής εργασίας και πρακτικής εξάσκησης σε διαστημικούς περιπάτους, η Αλ Ματρούσι, μαζί με τον συμπατριώτη της Μοχάμεντ Αλ Μούλα και άλλους δέκα συναστροναύτες από το ίδιο πρόγραμμα, είναι πλέον πλήρως πιστοποιημένη αστροναύτης. Η ομάδα τους τώρα μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στο πρόγραμμα Artemis (που στοχεύει στην εξερεύνηση της Σελήνης) και, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί ακόμα να φθάσουν στον Άρη.

«Θέλω να δώσω περαιτέρω ώθηση στην ανθρωπότητα. Θέλω η ανθρωπότητα να πάει στη Σελήνη και πέρα από αυτή. Και θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το ταξίδι», αποκάλυψε. 

Παρόλο που η Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη απόφοιτος της NASA αραβικής καταγωγής, άλλες γυναίκες έχουν ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικές διαστημικές αποστολές. Ανάμεσά τους, η ερευνήτρια βιοϊατρικής από τη Σαουδική Αραβία, Ραϊάνα Μπαρνάουι, που το περασμένο έτος μετέβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την Axiom Space, καθώς και η Αιγυπτιολιβανέζα μηχανικός, Σάρα Σάμπρι, που ήταν μέλος του πληρώματος της πτήσης το 2022 με την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Η Αλ Ματρούσι, η οποία φορά χιτζάμπ (μουσουλμανικό κάλυμμα κεφαλής), εξηγεί ότι η NASA ανέπτυξε μια στρατηγική για να της επιτρέψει να καλύπτει τα μαλλιά της, ενώ ταυτόχρονα να φορά τη λευκή διαστημική στολή και το κράνος, γνωστή ως EMU (Extravehicular Mobility Unit).

Παρόλο που η Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη απόφοιτος της NASA αραβικής καταγωγής, άλλες γυναίκες έχουν ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικές διαστημικές αποστολές. Ανάμεσά τους, η ερευνήτρια βιοϊατρικής από τη Σαουδική Αραβία, Ραϊάνα Μπαρνάουι, που το περασμένο έτος μετέβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την Axiom Space, καθώς και η Αιγυπτιολιβανέζα μηχανικός, Σάρα Σάμπρι, που ήταν μέλος του πληρώματος της πτήσης το 2022 με την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Η Αλ Ματρούσι, η οποία φορά jijab, εξηγεί ότι η NASA ανέπτυξε μια στρατηγική για να της επιτρέψει να καλύπτει τα μαλλιά της, ενώ ταυτόχρονα να φορά τη λευκή διαστημική στολή και το κράνος, γνωστή ως EMU (Extravehicular Mobility Unit).

«Όταν φορέσεις την EMU φοράς μια κάσκα επικοινωνίας, εξοπλισμένη με μικρόφωνα και ηχεία, η οποία ... καλύπτει τα μαλλιά. «Οι μηχανικοί κατασκευής στολών κατέληξαν να ράψουν μια ειδική hijab για μένα, την οποία μπορώ να φοράω από μέσα, μετά να φοράω τη στολή, έπειτα την κάσκα επικοινωνίας και όταν τη βγάζω να είναι καλυμμένα τα μαλλιά μου. Το εκτιμώ τόσο πολύ αυτό που έκαναν για μένα».

Η NASA σχεδιάζει την πρώτη προσσελήνωση αμερικανικής αποστολής, την Artemis 3, το 2026.

Η Αλ Ματρούσι κατέληξε, «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνεις αστροναύτης, ανεξάρτητα από την θρησκεία ή το υπόβαθρό σου. Δεν θεωρώ ότι είναι δυσκολότερο άμα είσαι μουσουλμάνος. Αλλά επειδή είμαι μουσουλμάνα συνειδητοποίησα τη συμβολή των προγόνων μου, των μουσουλμάνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων που προηγήθηκαν εμού και μελέτησαν τα άστρα. Το ότι έγινα εγώ αστροναύτης είναι η εξέλιξη αυτού που εκείνοι ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια». 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X