ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ο διαχωρισμός των γενεών: Σε ποια γενιά ανήκεις εσύ;

Ποια χαρακτηριστικά έχει η κάθε γενιά;

Γιώργος Γκαρακλίδης

Gen Z, Gen Y, Silent, Millenials, γενια των 700 ευρώ, η γενιά της σιωπής και τόσες ανακρίβειες που πλέον αιωρούνται στον κόσμο του διαδικτύου χωρίς τρελό έλεγχο και εμείς να προσπαθούμε να καταλάβουμε πού ανήκουμε. Βέβαια, για να βάλουμε τα πράγματα στο τραπέζι, καλό είναι να καταλάβουμε πως το να διαχωρίζουμε τις γενιές μεταξύ τους είναι σαν να κατηγοριοποιούμε ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που στην τελική δεν υπάρχει λόγος γιατί στις μέρες μας αρκετός διαχωρισμός υπάρχει και τις πλείστες φορές δεν οδηγεί σε κάτι θετικό. Λογικά, ο καθένας από εμάς έχει αναρωτηθεί κάθε πότε αλλάζουν οι γενιές, για ποιους λόγους, με ποια μέτρα και σταθμά και ποιοι είναι αυτοί οι Millenials για τους οποίους ακούμε τόσα και γιατί είναι τόσο δημοφιλής γενιά; ΑΝ είναι γενιά…

Αυτά κι άλλα πολλά θα αναλύσουμε πιο κάτω. Βέβαια, οι απόψεις διίστανται με απόκλιση 3 περίπου χρόνων αλλά…

Εσύ σε ποια γενιά ανήκεις; 

 

Ο γενικός κανόνας μετάβασης της γενιάς είναι όταν το παιδί φτάσει σε μια ηλικία που θα μπορεί και θα είναι ικανό να τεκνοποιήσει. Κάτι τέτοιο φαντάζει μια τεράστια γενίκευση καθώς κάθε χώρα, κάθε κοινωνία, κάθε εποχή και κάθε άνθρωπος αποφασίζει προσωπικά για το πότε θα δημιουργήσει οικογένεια και παιδιά. 

 

Η Σιωπηρή Γενιά (Silent generation)

 

Γεννήθηκαν πό το 1925 μέχρι το 1945. Αν σκεφτείτε βαθυστόχαστα θα καταλάβετε τον λόγο που ονομάζεται έτσι. Η γενιά αυτή σημαδεύτηκε από τα γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Κάποιοι επηρεάστηκαν και από τις επιπτώσεις του πρώτου παγκοσμίου. Κάποιοι γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου. Για κάποιους οι επιπτώσεις ήταν ανεπαίσθητες καθώς γεννήθηκαν προς το τέλος. Οι παραδοσιακές αξίες, η οικογένεια, η σκληρή βιοπάλη, η πίστη είναι μερικές από τις αξίες που διέπουν τη συγκεκριμένη γενιά. Όλο και κάποιον θα έχετε, έστω στο μυαλό, που ν’ ανήκει σ’ αυτή τη γενιά. 



Μεταπολεμική Γενιά (Boomers)

Είναι τα παιδιά που βρήκαν τη ζωή όταν αυτή άρχισε να φτιάχνει και ο κόσμος άρχισε να συνέρχεται από τα δεινά των πολέμων που είχαν προηγηθεί. Γεννήθηκαν από μεταξύ του 1946 με 1964. Το όνομα «boomers» πάρθηκε κυρίως λόγω της έξαρσης στις γεννήσεις καθώς αυξήθηκαν κατά πολύ μετά τη λήξη του πολέμου, εξού και το baby boomers. Ο ψυχρός πόλεμος όμως δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του όπως και πολλές αλλαγές που κάποτε ακούγονταν ανούσιες ακόμα και να τις συζητήσει κανείς όπως το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας, η τεχνολογία που διευκόλυνε τη ζωή των ανθρώπων και τα πρώτα κινήματα υπέρ του περιβάλλοντος και της ισότητας των φύλων. 

 

Γενιά Χ 

Η γενιά που σήμανε τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μέχρι και σήμερα, το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, η άνθιση των επαγγελμάτων παγκοσμίως, η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας,, η εμφάνιση του AIDS, η τηλεόραση ως μέσο διασκέδασης και ενημέρωσης, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως το απόλυτο μέσο για διεκπεραίωση καθηκόντων και εργασιών και η εξοικείωση με αυτόν, ενημέρωσης, ο κόσμος που επέλεγε να σπουδάσει και να αυτοβελτιωθεί, η γυναικεία χειραφέτηση, τα πρώτα επίσημα διαζύγια και η αρχή της επιτάχυνσης της παγκοσμιοποίησης. Μια γενιά που κυριολεκτικά τα είχε όλα. 



Η Γενιά της χιλιετίας ή αλλιώς Millennials γνωστοί και ως Gen Y 

Όσοι λοιπόν γεννήθηκαν από το 1981 μέχρι το 1996 ενώ κάποιες άλλες πηγές θεωρούν ότι αρχίζει από το 1980 μέχρι και το 2000. Είναι η τυπική απόκλιση των περίπου 3 χρόνων που λέγαμε πιο πάνω. Αυτοί εδώ έχουν ζήσει την οικονομική ύφεση που άρχισε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εξαπλώθηκε μέχρι την Ευρώπη κυρίως τα τελευταία χρόνια. Έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό αναλφαβητισμού, είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και την ακολουθουν πιστά, έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους εισοδήματος, είναι λιγότερο σταθεροί σε θέματα εργασίας, σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι περισσότερο άθεοι, περισσότερο άνεργοι και λιγότερο αισιόδοξοι για το μελλον. Η έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν τόσο εκρηκτική για εκείνους. Η απόκτηση ακίνητης περιουσίας είναι ψιλά γράμματα ενώ η οικογένεια πάει και δεν πάει κι αν πάει σίγουρα είναι πολύ πιο φιλελεύθερη η εκδοχή τους. Είναι η γενιά που ζει περισσότερο το σήμερα παρά σκέφτεται το αύριο. 



Γενιά Ζ

Είναι η νεότερη ενήλικη γενιά (κάποιοι από αυτούς) καθώς μιλάμε για όσους γεννήθηκαν είτε από το 1997 μέχρι το 2012, είτε για όσους γεννήθηκαν από το 2001 μέχρι το 2015. Γεννήθηκαν με απόλυτη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ίσως οι γονείς τους να γνωρίστηκαν χάρη σε αυτό. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, πολλοί που ανήκουν σε αυτή τη γενιά θεωρούν την ύπαρξη διαδικτύου πολύ πιο αναγκαία από την ύπαρξη τουαλέτας μέσα σ’ ένα σπίτι. Ναι…

Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση δεν είναι απροσάρμοστα στη γενιά αυτή ενώ περνάνε εξαιρετικά πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς να βγάζουν και εισόδημα από αυτά. 



Η αμέσως επόμενη γενιά θα ονομαστεί Γενιά Α και πάμε πάλι το αλφάβητο από την αρχή και είναι έτοιμη να σαρώσει τον κόσμο. Το δεδομένο στη δεδομένη φάση είναι ότι ο διαχωρισμός των γενεών δημιουργήθηκε για να γίνει πιο κατανεμημένη και εύκολη η μελέτη του πληθυσμού από τους κοινωνιολόγους. Τελικά, εσύ σε ποια γενιά ανήκεις; Υπάρχουν χαρακτηριστικά που αναγνώρισες; 







NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X