Γράφει ο Πάρης Δημητριάδης
Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν σε επιθετικό οίστρο, επιχειρώντας να γυρίσει τον πλανήτη ανάποδα με την υπερτροφική του εγωπάθεια και τα έκτακτά του MAGA διατάγματα, μια τεχνολογική είδηση από την Κίνα έσκασε σαν μετεωρίτης προκαλώντας αιφνιδιαστικό πανικό.
H θεαματική αντεπίθεση της Κίνας στον καίριο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, πρώτα με την εταιρεία DeepSeek και στη συνέχεια και με άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς του ασιατικού γίγαντα, που ξύπνησε μια μέρα ξαφνικά, περιγράφηκε από οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές σαν ένας αστεροειδής που έπεσε από το διάστημα προκαλώντας στον πλανήτη μας τεκτονικές αλλαγές. Αλλαγές τόσο μεγάλες, επισημάνθηκε στον διεθνή Τύπο, που θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων! Στον θρασύ νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τους οπαδούς του η κινεζική αντεπίθεση θα προκάλεσε σίγουρα και ορισμένα εγκεφαλικά, καθώς είναι γνωστό το μένος που τρέφουν για τον μεγαλύτερο τους οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό αντίπαλο.
Προηγμένο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης ξεπηδάει από υπονόμους κινεζικής μεγαλούπολης / φώτο @deposit
Κι αν ο παραλληλισμός με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ακούγεται υπερβολικός, μια άλλη παρομοίωση που έγινε από σύμβουλο του Τραμπ, η σύγκριση με τον δορυφόρο Σπούτνικ, φαντάζει μάλλον πολύ πιο ταιριαστή με την περίπτωση. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση. Η εκτόξευση ήταν ουσιαστικά το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος και στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ είχε τότε πλήξει καίρια το γόητρο των Αμερικανών. Ήταν, επί της ουσίας, η αρχή στον πόλεμο του διαστήματος.
Οκτώ δεκαετίες μετά, ο σύμβουλος τεχνολογίας του Ντόναλντ Τραμπ, Μαρκ Άντερσεν, παρομοιάζει το Σπούτνικ του 1957 με αυτό που συμβαίνει τώρα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η γαλάζια φάλαινα που καταβρόχθισε τη Wall Street
Γιατί όμως το κινεζικό DeepSeek, το οποίο να σημειωθεί πως διατίθεται εντελώς δωρεάν, ανέβηκε αμέσως στην κορυφή (νούμερο 1) του App Store της αμερικανικής Apple και περιγράφηκε ως η γαλάζια φάλαινα που κατάπιε τη Wall Street και σαν ένας αστεροειδής που έσκασε από το διάστημα και εξοντώνει δεινόσαυρους;
Το ζήτημα είναι πρώτιστα οικονομικό. Αρκεί μόνο να ειπωθεί ότι η μεγάλη και τρανή αμερικανική εταιρεία NVIDIA, που μέχρι τη μέρα που εμφανίστηκε ο μετεωρίτης της DeepSeek ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο εμφάνισε πέραν του ενός τρις σε απώλειες βυθίζοντας το χρηματιστήριο της Αμερικής στην άβυσσο.
Να σημειωθεί ότι η NVIDIA για ένα διάστημα υπήρξε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από οποιαδήποτε άλλη στη Γη, αφού ανέπτυξε τα τσιπ που χρησιμοποιούν κολοσσοί όπως η Google, η OpenAI και η Microsoft.
To λογότυπο της Deepseek / φωτογραφία Deposit
Όπως αναλύουν οι Financial Times, η μεγάλη ζημιά στη NVIDIA και στην αμερικανική βιομηχανία ευρύτερα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τεχνολογία που ανέπτυξε το DeepSeek μπορεί να χρησιμοποιεί εντυπωσιακά μικρότερο αριθμό τσιπ και κατ’ επέκταση κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από τους Αμερικάνους ανταγωνιστές της.
Όπως υπογραμμίζεται σε έγκριτους ειδησεογραφικούς ιστότοπους τεχνολογίας, το κατά πόσο η κινεζική εφαρμογή υπερέχει του Chatgpt σε παροχή υπηρεσιών είναι ένα ζήτημα που για την ώρα έρχεται δεύτερο. Είναι κάτι που αφορά μόνο την εμπειρία του χρήση και σε διάστημα λίγων μόνο ημερών ανατρέπεται. Κάθε μηχανή τεχνητής νοημοσύνης έχει τα πλεονεκτήματα της, επισημαίνεται ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πολιτικό συγκείμενο της χώρας στην οποία αναπτύσσεται το προιόν επιδρά και στα αποτελέσματα της αναζήτησης που βγάζει η εκάστοτε μηχανή.
Η Deepseek ήταν μόνο η αρχή
Μεσοβδόμαδα και καθώς όλοι συζητούσαν για την πάλαι ποτέ μικρή σταρτ απ της Κίνας που κατακτούσε τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα τα δυτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ο κινέζικος κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ανακοίνωσε πως έχει δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο με τη σειρά του ξεπερνά το DeepSeek!
Σύμφωνα με ισχυρισμούς της Alibaba, το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η ιδία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από αυτό της DeepSeek και το σημαντικότερο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη DeepSeek, είναι ένα μοντέλο ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να το πάρει και να το εκπαιδεύσει, χωρίς να πρέπει να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που ζητάνε οι αμερικάνικες εταιρίες.
Η χελώνα της Ευρώπης
Σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι «27» διαθέτουν μόνο τη γαλλική Mistral, στην οποία ποντάρουν πολλά τη στιγμή που η ΑΙ αρχίζει να αλλάζει ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι.
Η startup με έδρα το Παρίσι, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, ήταν στα ύψη. Ενας χρόνος όμως είναι πολύς καιρός για τους ρυθμούς με τους οποίους καλπάζει η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή την εβδομάδα η κινεζική DeepSeek θεωρήθηκε ο αδιαμφισβήτητος νικητής συνθλίβοντας εταιρείες όπως η Mistral.
Ο ιδρυτής της DeepSeek, Λιανγκ Γουενφένγκ αποτελεί, όπως λέγεται, έναν συνδυασμό ταπεινότητας χαρακτήρα και οραματικής τόλμης. Είναι μόλις 40 ετών, έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις και έχει εμφανιστεί μία ή δύο φορές δημοσίως.
«Η Mistral είναι ακόμη πιο μόνη στην Ευρώπη από ό,τι πριν», λέει ο Ζαν-Σαρλ Σαμουελιάν Ουέρβ, συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της
Τι μέλλει γενέσθαι
«Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που τολμούν να ονειρευτούν και να δουλέψουν σκληρά για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα» έχει δηλώσει μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο 40χρονος ιδρυτής της DeepSeek Λιανγκ Γουενφένγκ.
Στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν βλέπει την Κίνα ως ανταγωνιστή της Δύσης, αλλά ως συνδημιουργό ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος τεχνολογίας. Μένει να φανεί το κατά πόσο τελικά η μια χώρα θα ξεπεράσει την άλλη ή θα αποφασίσουν κάποια στιγμή και εντός ενός ιδεαλιστικού και μάλλον μη ρεαλιστικού πλαισίου να συνεργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολης της ανθρωπότητας.
Για την ώρα πάντως αναλυτές πιστεύουν ότι απλώς ο Τραμπ θα αυξήσει τις οικονομικές κυρώσεις προς την Κίνα και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός θα ενταθεί.
Γραφικό που δημοσίευσε το περιοδικό WIRED