Μαρία Σάββα
Η αναπνοή καθαρού αέρα είναι πραγματικά ένα πολυτιμότατο προνόμιο που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε που το απολαμβάνουμε. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, για ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, η αναπνοή μολυσμένου αέρα είναι η καθημερινότητα τους, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο επιβλαβές για την υγεία τους αλλά και για την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους.
Στην αξιολόγηση της παγκόσμιας ρύπανσης λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των σωματιδίων PM10 και PM2,5. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που συνήθως προβάλλονται ως οι πιο επικίνδυνοι, καθώς είναι τόσο μικροί που μπορούν να εισπνευστούν βαθιά στο πνεύμονα, προκαλώντας σοβαρές παθήσεις.
Με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, η λίστα των πιο μολυσμένων χωρών στον κόσμο για το 2024 περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Τσαντ - Επίπεδα PM2.5: 89,7 μg/m3
- Ιράκ - Επίπεδα PM2.5: 80,1 μg/m3
- Πακιστάν - Επίπεδα PM2.5: 70,9 μg/m3
Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης λόγω ποικίλων αιτιών, όπως οι εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες, η καύση αποβλήτων και η έλλειψη αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της υγείας των κατοίκων.