Η Καθημερινή
Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να συνεχίζουν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ο υπουργός Υγείας ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ» για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αποκαλύπτει πως υπήρξαν στιγμές που του δημιούργησαν απογοήτευση και κόπωση, κληθείς να απαντήσει εάν κάποια στιγμή σκέφθηκε την αποχώρηση. Συνάμα ο υπουργός Υγείας δεν ήθελε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να αποχωρεί σύντομα από το Υπουργείο Υγείας. Ο κ. Ιωάννου αξιολογεί το έργο για αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τα δύο χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, αποκαλύπτωνας ταυτόχρονα, ότι το πασχαλινό Lockdown απέτρεψε τα χειρότερα όσον αφορά την διαχείρηση της πανδημίας.
To ΓεΣΥ έκλεισε αισίως δύο χρόνια ζωής. Εάν θυμηθούμε τις πρώτες μέρες λίγοι πίστευαν ότι το εγχείρημα θα προχωρούσε, αφού οι γιατροί που είχαν συμβληθεί ήταν ελάχιστοι.
Όπως κάθε μεταρρύθμιση έτσι και το ΓεΣΥ προκάλεσε αντιδράσεις, πολλές από τις οποίες ήταν αναμενόμενες. Το σύστημα υγείας που υπήρχε μέχρι τότε άλλαζε εκ βάθρων, δρομολογήθηκαν ανατροπές σε δομές και σε αντιλήψεις δεκαετιών, διακυβεύτηκαν συμφέροντα και έσπαζαν κατεστημένα. Όλοι αυτοί που δεν ήθελαν αυτή την αλλαγή, την πολέμησαν όσο μπορούσαν και γι’ αυτό το ΓεΣΥ ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες και με ελλείψεις. Υπήρξαν επαγγελματίες υγείας που ήθελαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά φοβόντουσαν τις αντιδράσεις συναδέλφων τους, θυμάμαι ότι αρκετοί γιατροί έρχονταν να με συναντήσουν μυστικά, επικοινωνούσαν μαζί μου, ζητούσαν βοήθεια. Τέτοια πράγματα.
Επαναλαμβάνω, υπήρξαν αντιδράσεις που ήταν κατανοητές και θεμιτές. Υπήρξαν όμως και ακόμη υπάρχουν, περιπτώσεις με ιδιοτελή κίνητρα. Τέλος καλό όμως, το ΓεΣΥ μπήκε στις ράγες και δεν υπάρχει γυρισμός. Οι πολίτες το αγκάλιασαν αμέσως, γιατί είδαν πολύ γρήγορα τα οφέλη του. Σαν αποτέλεσμα της πίεσης του κόσμου η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του ΓεΣΥ.