ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε μια υφασμάτινη μάσκα και πώς την φοράμε

Καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, ακούμε διαρκώς ότι επιβάλλεται να φοράμε ιατρική μάσκα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους - όπως για παράδειγμα στα supermarkets και στα φαρμακεία. Γνωρίζοντας πως ο κορωνοϊός που προκαλεί το COVID-19 πιστεύεται ότι μεταφέρεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής και μολυσμένων επιφανειών, αναγνωρίζουμε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό όμως που αρκετοί από εμάς αγνοούν, είναι η σημασία του πλυσίματος της μάσκας που φοράμε - αν φυσικά, αυτή είναι υφασμάτινη, γιατί αν είναι μιας χρήσης - τότε πρέπει να την πετάμε μετά την χρήση.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Huffingtonpost.gr, έρευνα του 2015, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση μάσκας από ύφασμα, σε σύγκριση με αυτήν της μίας χρήσης. «Η κατακράτηση υγρασίας σε συνάρτηση με τον κακό αερισμό αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης» μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κατέληξε η μελέτη. Γι′ αυτό τα άτομα που χρησιμοποιούν τις προσωπικές υφασμάτινες μάσκες πρέπει ιδανικά να τις πλένουν μετά από κάθε χρήση ή πάρα πολύ συχνά. Όσο αφορά τώρα τις μάσκες που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε.


Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Η καταλληλότητα της μάσκας: Οι μάσκες που δημιουργούμε μόνοι μας στο σπίτι ή η χρήση άλλων υφασμάτων για να καλύψουμε το πρόσωπό μας -όπως για παράδειγμα ένα φουλάρι- δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως προς την μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Η προστασία μας με την χρήση τους είναι οριακά αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης μιας μολυσματικής νόσου, σε σύγκριση με μια χειρουργική μάσκα ή μια μάσκα N95. Μια μελέτη μάλιστα του 2013 σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας έδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης από αυτές που κατασκευάστηκαν από το ίδιο ύφασμα που φτιάχνονται τα T-shirt.

Συχνότητα πλύσης μασκών: Το CDC (Centers for Disease Control) μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε την μάσκα μας μόνο μια φορά την ημέρα, τονίζοντας πως η πλύση της μετά την χρήση είναι απαραίτητη. Ο Robert Amler, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης και πρώην ιατρός της CDC, τονίζει πως πρέπει να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την χρήση. Η Emily de Golian, δερματολόγος που έχει πιστοποιηθεί από το Δερματολογικό Σύμβουλο της Γεωργίας, προσθέτει πως η μάσκα πρέπει να φοριέται μέχρι 30 λεπτά την ημέρα και έπειτα να ακολουθεί πλύση.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πλύνουμε και να στεγνώσουμε την μάσκα μας: Καλό είναι να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και λευκαντικά με δραστικά συστατικά, καθώς σκοτώνουν τα μικρόβια. Η θερμοκρασία που πλένουμε τις μάσκες μας είναι πολύ σημαντική και επιβάλλεται να έχουμε στο μυαλό μας πως όσο πιο ζεστό είναι το νερό -όσο φυσικά ανέχεται το ύφασμα- τόσο το καλύτερο. Οι πλύσεις στο πλυντήριο δεν απορρίπτονται. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας, η θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Όσο αφορά τώρα το στέγνωμα και την απολύμανση, μπορούμε να σιδερώσουμε τις μάσκες μας ή να τις βάλουμε σε φούρνο για 20 λεπτά σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου. Εάν το πλύσιμο των χεριών είναι η μόνη μας επιλογή, να πλυθούν οι μάσκες με σαπούνι και να τις τρίβουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με θερμό έως ζεστό νερό και έπειτα να τις στεγνώσουμε με ζεστό αέρα.

Πότε σταματάμε την χρήση μιας μάσκας: Πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν μια μάσκα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και έχει έρθει η ώρα να την αποχωριστούμε. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.


Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

 Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δημοσιεύσει τις απαραίτητες εικόνες που δείχνουν πως φοράμε ή βγάζουμε την μάσκα προσώπου και είναι καλό να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Με πληροφορίες από huffpost

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X