ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Midi φούστα, πουκάμισο και μπότες
 

Σκόνη: Τι να προσέξετε αν ταξιδέψετε στην Αθήνα

Όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθήσετε, εάν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε στην Αθήνα την περίοδο της Αφρικανικής σκόνης.

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, μετατρέποντας το τοπίο σε πολλά μέρη της χώρας σε κάτι φανταστικό και απόκοσμο, με τους επιστήμονες να συγκρίνουν το τοπίο με τον Πλανήτη Άρη. Παρά την προσωρινή υποχώρηση του κόκκινου πέπλου που είχε καλύψει τον ουρανό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης και της Καλαμάτας, οι συγκεντρώσεις σκόνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η θερμοκρασία στη χώρα έχει φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καλεί τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς με αναπνευστικές δυσκολίες, να προβούν σε απαραίτητες προφυλάξεις ενόψει της αυξημένης παρουσίας αφρικανικής σκόνης.

Αν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, είναι σημαντικό να λάβετε κάποια μέτρα προφύλαξης, ιδίως αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες, καθώς η πόλη βιώνει αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας:

Χρησιμοποιήστε Μάσκα Προστασίας: Οι μάσκες N95 ή παρόμοιες μπορούν να φιλτράρουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, προστατεύοντας τα αναπνευστικά σας.

Αποφύγετε Υπαίθριες Δραστηριότητες: Κρατήστε τις υπαίθριες δραστηριότητες στο ελάχιστο, ιδίως σε ώρες υψηλής σκόνης.

Διατηρήστε Κλειστά Παράθυρα και Πόρτες: Στο ξενοδοχείο ή την κατοικία σας, κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να μην εισέλθει η σκόνη.

Χρησιμοποιήστε Αεριζόμενους και Καθαρισμένους Χώρους: Επιλέξτε διαμονή σε χώρους με καλή αερισμό και συστήματα καθαρισμού αέρα, εάν είναι δυνατόν.

Συντονιστείτε με τις Τοπικές Αρχές και Υπηρεσίες Υγείας: Παρακολουθείτε τις τοπικές ανακοινώσεις και συστάσεις για τη διαχείριση της αφρικανικής σκόνης.

Περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες: Αποφύγετε να περνάτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού όταν η συγκέντρωση της σκόνης στον αέρα είναι υψηλή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ανέμων.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Καταναλώνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διαχειριστεί καλύτερα τις επιδράσεις της σκόνης.

Προσοχή για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα: Άτομα με πάθηση όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ακολουθούν τις συμβουλές του θεραπευτή τους.

Χρήση καθαριστών αέρα: Εξοπλίστε τους κλειστούς χώρους όπου βρίσκεστε με καθαριστές αέρα και φίλτρα HEPA για να μειώσετε τα σωματίδια σκόνης που εισέρχονται ή αιωρούνται μέσα στον χώρο.

Καθαρισμός και απολύμανση: Καθαρίστε τακτικά τις επιφάνειες στο σπίτι σας ή στον χώρο εργασίας σας για να απομακρύνετε τη σκόνη που μπορεί να έχει εναποτεθεί.

Περιορισμός του ανοίγματος αεραγωγών: Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικά ή άλλα συστήματα αερισμού, περιορίστε το άνοιγμα των εξωτερικών αεραγωγών κατά τις ημέρες με αυξημένη σκόνη.

Δερματολογική προστασία: Χρησιμοποιήστε μακρυμάνικα ρούχα και καλύψτε όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας όταν είστε έξω, για να προστατευθείτε από την άμεση επαφή με τη σκόνη.

Χρήση ενυδατικής κρέμας: Αφού εκτεθείτε στη σκόνη, καθαρίστε καλά το δέρμα σας και χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες για να προστατεύσετε και να αποκαταστήσετε την υγρασία του δέρματος.

Αντηλιακή προστασία: Η σκόνη μπορεί να αυξήσει την επίπτωση των UV ακτινών, οπότε φορέστε αντηλιακό προστατευτικό ακόμη και αν δεν είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστη η ημέρα.

Λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στην αφρικανική σκόνη και να απολαύσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια το ταξίδι σας στην Αθήνα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση