Αν και η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια γυναίκα που δεν χρειάζεται συστάσεις, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα και έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες (Σίδνεϋ 2000- Ρίο 2016).
Η Σοφία είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου πανεπιστημίου, προπονήτρια ιστιοπλοΐας και life coach με γνώσεις από τη θεραπεία Gestalt, ενώ σήμερα ως ψυχολόγος εκπονεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα το S.O.F.I.A. (Successful options for individual awareness), με όραμα να υποστηρίξει ανθρώπους που έχουν βιώσει κακοποίηση και να συνεισφέρει στη δημιουργία πλαισίων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια, αποτελεί παράλληλα η γυναίκα που έκανε την αρχή για την εξέγερση του κινήματος #metoo στην Ελλάδα και η οποία κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο μια έντονη συζήτηση περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων και αποκαλύψεων που ο ανθρώπινος νους δεν χωράει.
Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου, η Ολυμπιονίκης βρέθηκε στο 1ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο “Mental Health in Sports Cyprus”, στο Κλειστό Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία και συμμετείχε στην συζήτηση "Σεξουαλική βία στον αθλητισμό και ψυχική υγεία, προειδοποιητικές ενδείξεις, ακαθόριστα όρια, και κώδικας συμπεριφοράς & επαφής". To συνέδριο διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, η GDA Sports της οποίας ιδρυτής - διευθυντής είναι ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων
Κατά την διάρκεια των δηλώσεών της, η ίδια είπε πως θύματα σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό μπορεί να είμαστε όλοι μας. "Δεν υπάρχει φύλο, δεν υπάρχει ιδιότητα, δεν υπάρχει εθνικότητα. Η σεξουαλική βίας μας αφορά όλους.. Παρόλο που πιστεύουμε πως ο δράστης τις περισσότερες φορές είναι άντρας και το θύμα γυναίκα, αυτό επιστημονικά δεν τεκμηριώνεται" σημειώνει η ίδια.
Προπονητές και άλλα μέλη του στενού περιβάλλοντος είναι συχνά δράστες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ βάση της ίδιας, συναθλητές/τριες είναι πολύ πιθανό να είναι επίσης δράστες σεξουαλικής βίας αναφέρει η Ολυμπιονίκης και μεταξύ άλλων τονίζει ότι όταν οι προπονητές εμπλέκονται σε περιστατικά σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών ή νέων ατόμων στον αθλητισμό, τα περιστατικά αυτά τείνουν να είναι πιο σοβαρά. "Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή άτομα με αναπηρίες υφίστανται περισσότερη σεξουαλική βία από τους υπόλοιπους".
Έπειτα, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στα οργανωτικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, τονίζοντας πως κυρίαρχο ρόλο έχουν η αθλητική κουλτούρα, η ανοχή σε ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, οι μάρτυρες που αγνοούν τα σημάδια σεξουαλικής βίας και η αποδοχή των διακρίσεων και ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών,
Η ίδια, απάντησε για άλλη μια φορά στο ερώτημα "Γιατί δεν μιλάμε;". Αυτά που βάση της ίδιας κρύβονται πίσω από την απόφαση κάποιου ατόμου να σωπάσει, είναι η δυσκολία του να ομολογήσει κανείς ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής βίας, το ότι η σεξουαλική βία εξακολουθεί να είναι ταμπού και η υπερβολική φιλοδοξία των υποσχόμενων νέων αθλητών που πολλές φορές τους καθιστά ευάλωτους ως προς το να μιλήσουν . Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας παράγοντες για να μην σπάσει η σιωπή, είναι η φοβία που έχουν οι αθλητές πως αν αποκαλύψουν μια άσχημη αλήθεια θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό και η αρνητική δημοσιότητα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό.
Να σημειώσουμε πως το συνέδριο “Mental Health in Sports Cyprus”, είναι ανοιχτό προς παρακολούθηση, κατόπιν δωρεάν εγγραφής τόσο από άτομα στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό μέσω Livestream και θα συνεχιστεί για δεύτερη ημέρα, αύριο Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 (09:00-14:00) όπου 30 επιλεγμένα άτομα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, του Αθλητισμού και της πολιτείας θα σχεδιάσουν το στρατηγικό πλάνο δράσης.
- Όλα έτοιμα για το Πρώτο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο
- Η Σοφία Μπεκατώρου περιγράφει την καταγγελία της για σεξουαλική παρενόχληση
- Σοφία Μπεκατώρου: Μιλά για πρώτη φορά μετά το #metoo
- «Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί»
- Η Σοφία Μπεκατώρου μιλά για τα όσα έγιναν στην πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo