Ως «stalker» χαρακτηρίζεται από μερίδα των ΜΜΕ η 35χρονη που συνελήφθη για την επίθεση με βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα στις 20 Μαΐου στην Καλλιθέα.
Όπως όλα δείχνουν η 35χρονη παρακολουθούσε την 34χρονη Ιωάννα από το Facebook αφού την θεωρούσε υπεύθυνη που η σχέση της με έναν άντρα δεν προχωρούσε.
Η ερωτική της αντιζηλία την οδήγησε σε μια εμμονική συμπεριφορά. Οι δύο γυναίκες κατάγονταν από την Αιτωλοακαρνανία και φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο.
Η 35χρονη την ακολουθούσε στα social media ενώ σε κάθε αλλαγή φωτογραφίας και κάθε δημοσίευση της Ιωάννας έκανε Like. Τα μεσάνυχτα στις 20 Μαΐου λίγες ώρες πριν η 35χρονη επιτεθεί στην Ιωάννα έκανε like στην φωτογραφία προφίλ της που μόλις είχε αλλάξει.
Όσο το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα μπαίνουν περισσότερο στην ζωή μας τόσο πιο συχνά ακούμε την λέξη stalker ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαν επιθέσεις από τέτοια άτομα με πιο γνωστές αυτές σε celebrities
Σύμφωνα με άρθρο του psychology.gr ο ορισμός της λέξης stalking σύμφωνα με τους Sheridan και Davis (2001) είναι «ένα σύνολο πράξεων, οι οποίες δημιουργούν παρενόχληση ή εκφοβισμό προς ένα άλλο άτομο».
Τι είναι αυτό που κάνει κυρίως ένας stalker;
Παρακολουθεί και ακολουθεί το θύμα του
Εισβάλει στον προσωπικό του χώρο.
Προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από άτομα που βρίσκονται κοντά στο θύμα
Συνήθως προσεγγίζει το θύμα
Στην συνέχεια προχωράει στις επιθέσεις είτε αυτές είναι σωματική βία, απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας του θύματος ή των οικείων του, απόπειρα βιασμού ή φόνου, καταστροφή της περιουσίας και πολλές φορές δυσφήμιση.
Σύμφωνα με το άρθρο η πιο συχνή μορφή stalker είναι αυτή ενός πρώην ερωτικού συντρόφου που αισθάνεται θυμό για το θύμα.
Όπως και στην διαδεδομένη σειρά του Netflix, «You» έτσι και στην πραγματικότητα άλλη μια μορφή stalking είναι αυτή του ερωτικού ξεμυαλίσματος. Μπορεί να μην υπάρχει βία όμως υπάρχει μία έντονη ρομαντική επιθυμία για το θύμα και ρομαντικές φαντασιώσεις.
Οι πιο επικίνδυνες μορφές stalking είναι αυτή της παραισθησιακής προσήλωσης ή έμμονης ιδέας και το σαδιστικό stalking.
Στην πρώτη περίπτωση συνήθως τα θύματα είναι γυναίκες και οι θύτες βιώνουν παράλληλη πραγματικότητα ενώ συχνά πιστεύουν πως υπάρχει κρυφή σχέση με το θύμα, η οποία σκοπίμως, παρεμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες.
Στο σαδιστικό stalking οι θύτες ευχαριστιούνται το να προκαλούν φόβο στα θύματα.
Όταν ένα άτομο πέσει θύμα stalking κινδυνεύει από σωματική και ψυχολογική βία που οδηγεί πολλές φορές σε κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού
Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι θύμα stalking καλό θα ήταν να ενημερώσει την αστυνομία όπως και τον περίγυρό του. Πρέπει πάντα να έχει το κινητό μαζί του και να διατηρεί την ψυχραιμία του. Επειδή οι stalker βασίζονται στην παρακολούθηση θα πρέπει να αλλάζουν οι καθημερινές συνήθειες του θύματος.
Χρειάζεται να προσπαθήσει να μη δείξει τα συναισθήματά του στον θύτη, να μην δεχτεί καμία συνάντηση η συνομιλία με τον θύτη και να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
Με πληροφορίες από psychology.gr