ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Τα μέτρα που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Όσα πρέπει να γνωρίζεις ως εργαζόμενος ή ως πελάτης

newsroom must

Σήμερα, 4 Μαΐου, μας δίνεται μια πρώτη γεύση της επιστροφής στην καθημερινότητα καθώς από σήμερα το πρωί επαναλειτουργούν χώροι εργασίες και καταστήματα, ενώ, πλέον, έχουμε το δικαίωμα να μετακινούμαστε - εφόσον υπάρχει ανάγκη- μέχρι και τρεις φορές την ημέρα. Φυσικά, αυτή την στιγμή δεν πρέπει να χαλαρώσει κανένας και οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι των καταστημάτων καλούνται να ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου εργαζόμενοι και επισκέπτες/πελάτες να παραμείνουν ασφαλείς. Αυτό βέβαια ισχύει και από την πλευρά των επισκεπτών.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης τύπου με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στα όσα οφείλουν να κάνουν οι εταιρείες/καταστήματα. Δείτε στην συνέχεια όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας

«Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Κρύβει πολλούς κινδύνους, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την ΠΟΒΕΚ και άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους, οι οδηγίες αυτές θα φθάσουν σε όλες τις επιχειρήσεις που θα ανεβάσουν ρολά. Η χαρά μας για την επαναλειτουργία σημαντικού αριθμού καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών στεγών συνοδεύεται από την έντονη ανησυχία μας για αύξηση των κρουσμάτων, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, με παράδειγμα την Γερμανία» τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τα μέτρα υγιεινής που ισχύουν από σήμερα στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν

  • 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους
  • υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης
  • ανάρτηση έξω από το υποστατικό του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας
  • καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, κτλ
  • άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ.

Οδηγίες για ομάδες εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται κατά την 1η και 2η φάση της σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων

Aσφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνθήκες Κορωνοϊού - Γενικές Οδηγίες προστασίας εργοδοτουμένων σε Επιχειρήσεις
Δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτουμένων

Δικαιώματα
Οι εργοδοτούμενοι δικαιούνται να εκπαιδεύονται και ενημερώνονται από τον εργοδότη για τους κινδύνους από τον ιό Covid-19 και για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται στο χώρο εργασίας.

Υποχρεώσεις: Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και να συνεργάζονται με τις ενδεδειγμένες υπηρεσίες που ορίζονται από τον εργοδότη για τα θέματα ασφάλειας και
υγείας στην εργασία.

Ειδικότερα, οι εργοδοτούμενοι έχουν υποχρέωση να:
• Λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που έχουν καθοριστεί από την εκτίμηση του κινδύνου και αφορούν, μέτρα ατομικής υγιεινής και ατομικής προστασίας, μέτρα φυσικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους συναδέλφους και τους εξωτερικούς συνεργάτες, αερισμού χώρων εργασίας, καθαρισμού επιφανειών και προσωπικών αντικειμένων στους χώρους εργασίας.

• Προβαίνουν σε συστηματικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, να κάνουν χρήση κάποιου αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας μεγαλύτερη από 60% σε οινόπνευμα. Το πλύσιμο χεριών πρέπει να γίνεται σχολαστικά πριν την είσοδο και έξοδο από το χώρο εργασίας και κάθε φορά πριν την είσοδο και έξοδο από τον χώρο σίτισης.

• Αποφεύγουν αγγίγματα με τα χέρια της μύτης, του στόματος και των ματιών.

• Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με το μανίκι λυγισμένου αγκώνα (όχι με το χέρι) ή με χαρτομάντιλο, σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, απορρίπτουν το χαρτομάντιλο σε κάδο απόρριψης με κάλυμμα και στο τέλος πλένουν τα χέρια με νερό και σαπούνι ή όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, να κάνουν χρήση κάποιου αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας μεγαλύτερη από 60% σε οινόπνευμα.

• Χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκα, γάντια κ.ά.) σε περίπτωση που απαιτούνται με βάση την εκτίμηση του κινδύνου και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τον εργοδότη.

• Απορρίπτουν με ασφαλή τρόπο αναλώσιμα υλικά (π.χ. μέσα ατομικής προστασίας) σε κάδους απόρριψης με καλύμματα που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους εργασίας με την ένδειξη μολυσματικά απόβλητα.

• Να μην προσέρχονται στους χώρους εργασίας όταν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, πονόλαιμο, διάρροιες) και ενημερώνουν άμεσα τον εργοδότη.

• Αποφεύγουν ή περιορίζουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνεδριάσεις, συναντήσεις και γενικά συναθροίσεις με τους συναδέλφους, με επισκέπτες / πελάτες ή με άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται χώρους εργασίας και συναντήσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν, να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομες.

• Τηρούν το εμβαδό των 8τμ για τον προσωπικό τους χώρο.

• Τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρα από συναδέλφους, επισκέπτες / πελάτες ή άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται χώρους εργασίας τηρουμένων των αποστάσεων των 8τμ ανά άτομο.

• Προσαρμόζουν τη θέση εργασίας και τον εξοπλισμό τους (πάγκοι, γραφεία) ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

• Αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε άλλους χώρους εργασίας (π.χ. γραφεία, αποθήκες)

•Αποφεύγουν φυσικές επαφές όπως χειραψίες, εναγκαλισμούς και φιλιά με συναδέλφους, επισκέπτες/πελάτες ή άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται χώρους εργασίας

• Χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτοματοποίησης της εργασίας.

• Αποφεύγουν χειρωνακτική διακίνηση των φακέλων, δεμάτων, αντικειμένων, φορτίων

• Επιλέγουν επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών ή διαβιβάζουν αλληλογραφία με ηλεκτρονικά συστήματα με τους συναδέλφους και με άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

• Χρησιμοποιούν κλιμακοστάσια για κάθετες μετακινήσεις μεταξύ ορόφων κτιρίων, όπου είναι εφικτό, αντί ανελκυστήρων

• Τηρούν τις διευθετήσεις για εργασία σε ολιγομελείς, κατά το δυνατό, σταθερές ομάδες εργασίας και σε σταθερές ομάδες με εναλλαγή βάρδιας.

• Εισάγουν φρέσκο αέρα στον χώρο εργασίας τους καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα εκεί που είναι εφικτό, τουλάχιστον 10 λεπτά ημερησίως.

• Τηρούν τα ωράρια κλιμακωτής διακοπής εργασιών ή κλιμακωτών διαλειμμάτων για τη λήψη γευμάτων ή/και ανάπαυσης.

• Αποφεύγουν χρήση κλιματιστικών συστημάτων που ανακυκλώνουν αέρα.

• Φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητα των επιφανειών επαφής χεριών (πάγκοι, τραπέζια, γραφεία, πόμολα πορτών, διακόπτες, συσκευές τηλεφώνων, κομβία, πληκτρολόγια κ.λπ.) με απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντηλάκια στο μέτρο του εύλογα εφικτού και συμπληρωματικά των διαδικασιών καθαριότητας των χώρων.

• Εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής των τουαλετών όπως κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μετά τη χρήση και πριν την ενεργοποίηση του καζανακιού και αποφυγή χρησιμοποίησης μηχανημάτων αέρα (air jets) για το στέγνωμα των χεριών.

• Καθαρίζουν τα προσωπικά αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα, τσάντες, γυαλιά, ταμπλέτες) με απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντηλάκια, και  αποφεύγουν άσκοπα αγγίγματα αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούν στον χώρο
εργασίας.

• Εφαρμόζουν οποιονδήποτε άλλα ειδικά μέτρα που έχουν καθοριστεί από την εκτίμηση του κινδύνου για την προστασία της υγείας από τον ιό Covid-19

Εργαζόμενοι που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες

Η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παραμένει προτεραιότητα για το κράτος. Για τον λόγο αυτό, έχουμε χθες επικαιροποιήσει τον κατάλογο των ευπαθών ομάδων αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας από έκθεση στον ιό, στη βάση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών στοιχείων και νοσηρότητας των ασθενών με COVID-19. Με βάση τον νέο κατάλογο, οι ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι ασθενείς και άλλα άτομα που μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.
  • Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται ασθενείς και άλλα άτομα που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.


Οδηγίες προφύλαξης και μέτρα ατομικής προστασίας στην κοινότητα από λοίμωξη κορωνοϊού COVID-19 - Μέτρα ατομικής προστασίας στην κοινότητα:

Η επιλογή για εφαρμογή επιπλέον μέτρων ατομικής προστασίας, όπως γαντιών ή μάσκας, είναι απολύτως συμπληρωματική και δεν πρέπει να αντικαθιστά την αναγκαιότητα για εφαρμογή των υπόλοιπων συνιστομένων προστατευτικών μέτρων που έχουν μεγαλύτερη υπόσταση στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού Sars-CoV2.

Αυτά τα μέτρα υπενθυμίζεται ότι είναι: η τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, η τακτική υγιεινή χεριών (είτε με νερό και σαπούνι είτε με αλκοολούχο διάλυμα) και η αποφυγή επαφής των χεριών (με ή χωρίς γάντια) με το πρόσωπο όλες τις ώρες που βρίσκεστε εκτός της οικίας σας.

Υγιεινή των χεριών: Η υγιεινή των χεριών αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο, στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Συνιστάται η προσεκτική και συνεχής υγιεινή των χεριών είτε με νερό και σαπούνι είτε με αλκοολούχο αντισηπτικό, κυρίως μετά την επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες, κατά την έξοδο σας από τον χώρο που επισκεφθήκατε και πριν την είσοδο σας στους προσωπικούς σας χώρους,
όπως για παράδειγμα, το αυτοκίνητό σας ή το σπίτι σας. Παράλληλα, πρέπει όλες τις ώρες να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο και σε αντίθετη περίπτωση που είναι απαραίτητο, αυτό να γίνεται με καθαρά χέρια.

Γάντια: Παρόλο που η χρήση γαντιών συνιστάται από πολλούς χώρους εργασίας, με σκοπό τη παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, η υγιεινή των χεριών πριν και μετά τη χρήση των γαντιών είναι επιβεβλημένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται όπως τα γάντια να εφαρμόζονται αμέσως πριν την είσοδο σε κοινόχρηστους χώρους και να απορρίπτονται σε κάλαθο απορριμμάτων, αμέσως μετά την έξοδο σας από το δημόσιο χώρο, όπου και θα πρέπει να ακολουθηθεί η υγιεινή των χεριών. Δεν συνιστάται η χρήση γαντιών σε όλη τη διάρκεια της παραμονής έξω από το σπίτι, καθώς η χρήση τους δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και αυξάνεται ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης στα υπόλοιπα και πιο σημαντικά μέτρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα γάντια φθείρονται εύκολα, τόσο κατά τη διάρκεια της χρήσης όσο και από τα αλκοολούχα διαλύματα. Σε περίπτωση φθοράς ή παρατεταμένης χρήσης, θα πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών και εάν χρειάζεται, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών.

Μάσκα: Αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα και επακριβή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας σε κοινούς χώρους (χώρους μη-υγειονομικής φροντίδας), η χρήση της μάσκας αποσκοπεί στον περιορισμό της μετάδοσης εκκρίσεων του αναπνευστικού από το άτομο που την εφαρμόζει. Συνεπώς, μπορεί δυνητικά να περιορίσει τη μετάδοση του ιού προς τους άλλους από νοσούντα συμπωματικά ή και ασυμπωματικά άτομα που φέρουν τη μάσκα. Επίσης μπορεί να προστατεύσει τα άτομα που τη φέρουν από άμεση έκθεση
του στόματος και της μύτης τους σε σταγονίδια άλλων ατόμων που βρίσκονται πολύ κοντά τους. Η χρήση της όμως ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ψευδούς αισθήματος ασφάλειας και τονίζεται ότι ακόμα και όταν εφαρμόζεται, είναι συμπληρωματικό μέτρο. Για τον λόγο αυτό, πάντα τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα, όπως υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων και

Διαβάστε όλες τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν στο PIO εδώ.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση