ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Προσέχοντας την ψυχική σας υγεία στο πρόσωπο της αβεβαιότητας

Όταν τα πράγματα τα νιώθουμε αβέβαια ή όταν γενικά δεν νιώθουμε ασφαλείς, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος.

Στους ανθρώπους, αρέσει η σιγουριά. Είμαστε σκληρά καλωδιωμένοι για να θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει και πότε και για να προσέχουμε πράγματα που μας κάνουν να τα νιώθουμε σαν απειλές. Όταν τα πράγματα τα νιώθουμε αβέβαια ή όταν γενικά δεν νιώθουμε ασφαλείς, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος. Αυτή η συγκεκριμένη αντίδραση, αν και είναι εκεί για να μας προστατέψει, μπορεί να δημιουργήσει όλων των ειδών πανωλεθρίες, όταν υπάρχει γύρω μας μια αίσθηση αβεβαιότητας και αντιφατικής πληροφόρησης.

Ένα μεγάλο μέρος του άγχους προέρχεται από μια αίσθηση αυτού που σκεφτόμαστε πως θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να ελέγχουμε, αλλά αδυνατούμε. Αυτή τη στιγμή, πολλοί από μας ανησυχούμε για τον COVID-19, γνωστό σαν «κορωνοϊό». Ίσως να νιώθουμε αβοήθητοι για το τι θα συμβεί, ή για το τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε περισσότερο άγχος. Η αβεβαιότητά μας, μπορεί να συνδέεται με την αβεβαιότητα άλλων πτυχών της ζωής μας, ή να μας θυμίζει το παρελθόν, όταν δεν νιώθαμε ασφαλείς και το άμεσο μέλλον τότε, ήταν αβέβαιο.

Σε καιρούς σαν αυτούς, η ψυχική μας υγεία μπορεί να υποφέρει. Δεν γνωρίζουμε πάντα τι συμβαίνει. Μπορεί να νιώθεις περισσότερο από το συνηθισμένο, πάνω στην αιχμή, θυμό, ανήμπορος ή θλιμμένος. Μπορεί να προσέξεις ότι είσαι περισσότερο αγχωμένος με άλλους ή να θέλεις να αποφύγεις εντελώς οποιεσδήποτε υπενθυμίσεις για το τι συμβαίνει. Για όσους από μας που ήδη αγωνιζόμαστε για την ψυχική μας ευεξία, μπορεί να νιώσουμε περισσότερο μελαγχολικοί ή λιγότερο υποκινούμενοι για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε αβοήθητοι, υπό το φως των γεγονότων των τελευταίων ειδήσεων. Μπορούμε πάντα να επιλέγουμε την αντίδρασή μας. Αν αγωνίζεσαι, παραθέτω μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να προσέξεις την ψυχική σου υγεία, στο πρόσωπο της αβεβαιότητας:

1. Διαχώρισε τι είναι κάτω από τον έλεγχό σου και τι δεν είναι. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και θα σε βοηθήσει αν επικεντρωθείς σ’ αυτά. Ξέπλυνε τα χέρια σου. Υπενθύμιζε άλλους να ξεπλένουν τα δικά τους. Πάρε τις βιταμίνες σου. Περιόρισε την κατανάλωση ειδήσεων.

2. Κάνε αυτό που βοηθά εσένα, να νιώθεις αίσθημα ασφάλειας. Αυτό θα είναι διαφορετικό για τον καθένα και είναι σημαντικό να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είναι εντάξει, αν αποφάσισες ότι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, είναι να περιορίσεις την παρουσία σου σε μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, αλλά να είσαι σίγουρος ότι διαχωρίζεις πότε απομονώνεσαι, βασισμένος πάνω στη δυνατότητα να νοσήσεις, έναντι της απομόνωσής σου επειδή είναι μέρος της κατάθλιψής σου.

3. Βγες έξω στη φύση- ακόμα και όταν αποφεύγεις τα πλήθη. Χθες το απόγευμα, πήγα μια βόλτα στη γειτονιά μου. Ο ήλιος έλαμπε, πήραμε τη δόση μας της βιταμίνης D και νιώσαμε ωραία να πάρουμε φρέσκο αέρα και ποιοτικό χρόνο. Επίσης, η εξάσκηση βοηθάει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική σας υγεία.

4. Προκάλεσε τον εαυτό σου να παραμείνει στο παρόν. Ίσως η ανησυχία σου να είναι σύνθετη – δεν σκέφτεσαι μόνο για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά προβάλλεις τη σκέψη σου και στο μέλλον. Όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να ανησυχεί για κάτι που δεν έχει συμβεί, απαλά φέρε τον εαυτό σου πίσω στην παρούσα στιγμή. Πρόσεξε τα αξιοθέατα, τους ήχους, τις γεύσεις και άλλα αισθητικά βιώματα της άμεσης στιγμής και ονόμασέ τα. Όταν εμπλέκεσαι σε ενσυνείδητες δραστηριότητες, είναι ένας τρόπος να σε βοηθήσει να παραμείνεις προσγειωμένος, όταν αισθάνεσαι τα πράγματα εκτός ελέγχου σου.

5. Μείνε σε επικοινωνία και να αποταθείς, αν χρειάζεσαι περισσότερη στήριξη. Μίλα με έμπιστους φίλους για αυτά που νιώθεις. Αν νιώθεις ιδιαίτερα αγχωμένος, ή αν αγωνίζεσαι για την ψυχική σου υγεία, είναι εντάξει να αποταθείς σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας, για στήριξη. Δεν χρειάζεσαι να παραμείνεις μόνος με την ανησυχία σου και θα είναι ανακουφιστικό να μοιραστείς αυτά που βιώνεις, με αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί να βοηθούν.

Είμαστε μαζί, σ’ αυτό και η βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη.

Έλενα Αριστοδήμου
Κλινική Ψυχολόγος
Facebook 
Instagram

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση