Συντηρητική η αποκλιμάκωση των μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Υγείας, να εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς. Στόχος, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, είναι να διατηρηθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίδνυνο τη δημόσια υγεία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την άρση μέτρων για την περίοδο 1-15 Φεβρουαρίου, ως ακολούθως:
Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου:
1. Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
2. Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών.
3. Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:
1. Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και επιστροφή μαθητών της γ’ λυκείου στα σχολεία.
2. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
3. Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
4. Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
5. Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
6. Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.
Παραμένουν σε ισχύ τα sms στο 8998, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες όπως επίσης και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις εντός και εκτός οικιών, πλην οι εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν.
Ταυτόχρονα, από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test του 20% του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία.