ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Μακρυμάνικο bodycon φόρεμα και μποτάκια
 

Τι θα συμβεί αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα.

O πρόεδρος Trump έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σε αυτές τις εκλογές το αποτέλεσμα μπορεί να αλλοιωθεί λόγω των πολλών επιστολικών ψήφων που υπάρχουν φέτος. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι ίσως αρνηθεί να παραχωρήσει την θέση του αν χάσει.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών; Σύμφωνα με δημοσίευμα της huffingtonpost.gr υπάρχουν αρκετά σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Εκλεκτορικό Κολλέγιο
Όπως αναφέρει στην Αμερική δεν παίζει ρόλο αν κάποιος υποψήφιος έλαβε συνολικά περισσότερες ψήφους από τον άλλο. Στις προηγούμενες εκλογές η Hillary Clinton κέρδισε την λαϊκή ψήφο όμως ο Trump κατάφερε να εξασφαλίσει 304 εκλέκτορες έναντι των 227 δικών της

Ουσιαστικά ο υποψήφιος που κερδίζει την λαϊκή ψήφο σε κάθε πολιτεία κερδίζει και τους εκλέκτορές της. «Φέτος, οι εκλέκτορες συναντιούνται στις 14 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν. H Βουλή και η Γερουσία θα καταμετρήσουν τις ψήφους στις 6 Ιανουαρίου και θα ορίσουν τον νικητή. Κανονικά, οι κυβερνήτες των πολιτειών επικυρώνουν τα αποτελέσματα και τα προωθούν στο Κογκρέσο.» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση οποίο ο κυβερνήτης και το νομοθετικό σώμα να υποβάλλουν διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό γιατί οι πολιτείες Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα για τις οποίες δίνουν μάχη οι δύο υποψήφιοι έχουν Δημοκρατικούς κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Κογκρέσο πρέπει να δεχτεί το αποτέλεσμα που θα δηλώσει ο κυβερνήτης ή να μην μετρήσει καθόλου τις ψήφους των εκλεκτόρων της πολιτείας. Φυσικά οι περισσότεροι θεωρούν ένα τέτοιο σενάριο απίθανο. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο έχει γίνει και το 2000 με τους υποψήφιους Bush και Gore.

Όπως γράφει η huffingtonpost «Το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα, που ελέγχετο από τους Ρεπουμπλικάνους, εξέτασε το ενδεχόμενο να υποβάλει τους δικούς του εκλέκτορες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο τερματίσει την εκλογική διαμάχη. Το 1876, τρεις πολιτείες διορίστηκαν «εκλέκτορες μονομαχίας», ωθώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τον Νόμο περί Εκλογών (ECA) το 1887. Σύμφωνα με τον νόμο, Βουλή και Γερουσία μπορούν να αποφασίσουν ξεχωριστά ποιό αποτέλεσμα θα δεχθούν. Αυτή τη στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η εκλογική καταμέτρηση θα γίνει από το νέο Κογκρέσο, το οποίο θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Εάν Βουλή και Γερουσία διαφωνήσουν, δεν είναι απόλυτα σαφές τι θα ακολουθήσει.»

Το κείμενο συνεχίζει τονίζοντας ότι κανονικά οι εκλέκτορες που έχουν εκκριθεί από τον executive πρέπει να υπερισχύουν ενώ ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο executive είναι ο κυβερνήτης της πολιτείας παρόλο που κάποιοι απορρίπτουν αυτή την ερμηνεία.
Η άλλη εκδοχή θέλει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pens ως πρόεδρος της Γερουσίας να αμφισβητεί αποτέλεσμα κάποιας πολιτείας εάν Βουλή και Γερουσία δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Αγωγές
Από τα πρώτα δείγματα της πρόωρης ψηφοφορίας ή ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου φαίνεται οι περισσότεροι που επιλέγουν αυτοί την τακτική είναι οι Δημοκρατικοί. Έτσι σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν οι οποίες μετρούν τα ψηφοδέλτια την Ημέρα των Εκλογών τα αρχικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν άλλη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα και «οι ψηφοφορίες που υπολογίζονται πιο αργά, αναμένεται να ευνοήσουν τον Biden» αναφέρει η huffingtonpost.

Αυτό που φοβούνται οι Δημοκρατικοί είναι ότι τελικά ο Trump το βράδυ των εκλογών θα ανακηρύξει την νίκη του υποστηρίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν υπολογιστεί τις επόμενες μέρες θα είναι νοθευμένα.

«Οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιδικίες σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας και καταμέτρησης ψηφοφοριών σε κρίσιμες πολιτείες. Οι υποθέσεις που κατατέθηκαν σε μεμονωμένες πολιτείες θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως συνέβη στις εκλογές της Φλόριντα το 2000»

Για αυτό τον λόγο ο Trump επιμένει στην επικύρωση του διορισμού της Έμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποκτήσει την πλειοψηφία 6-3, που θα μπορούσε να τον ευνοήσει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών φτάσει στο Ανώτατο δικαστήριο.

Ειδικές εκλογές
Αν από την άλλη κανένας δεν λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των εκλεκτόρων και είναι ισοπαλία δηλαδή (269-269) τον επόμενο πρόεδρο επιλέγει η Βουλή των Αντιπροσώπων και τον αντιπρόεδρο η Γερουσία.

Αν πάλι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου την θέση αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δηλαδή η Nancy Pelosi.

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση