Όλοι γνωρίζουμε πως η 8η Μαρτίου είναι η Ημέρα της Γυναίκας. Ξέρουμε όμως τι ουσιαστικά σημαίνει η Ημέρα αυτή; Πιθανώς ναι... ωστόσο θα το επαναλάβουμε: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του πλανήτη και θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι κυρίως να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, αντιλαμβανόμαστε πως η Ημέρα της Γυναίκας δεν ξεκίνησε με την υοθέτηση από τον ΟΗΕ το 1977. Προηγήθηκαν πολλοί αγώνες και θυσίες. Η Ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και έγινε προς τιμή της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τον επόμενο χρόνο, μετά από τον εορτασμό της ΗΠΑ από της ΗΠΑ, η Ημέρα διεθνοποιήθηκε, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του sansimera,gr, οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Έπειτα από την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η γνωστή φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.
Σήμερα, πολλοί πιστεύουν πως επιτέλους φτάσαμε σε μια εποχή που επικρατεί η ισότητα. Κάτι τέτοιο όμως, μάλλον δεν ισχύει. Σαφώς έχουν γίνει τεράστια βήματα και σταδιακά φτάνουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο όπως αναφέρει η Ρούλα Κακλαμανάκη στο βιβλίο της "Η γυναίκα χτες και σήμερα", "η σημερινή εποχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εποχή της γυναίκας, αλλά πρόκειται για μια εποχή που ακόμη ανδροκρατείται, όπως προκύπτει, τόσο από στατιστικές που μαρτυρούν, εκτός των άλλων, την αρηθμιτική υπεροχή των αντρών στις θέσεις εξουσίας και πρωτοκαθεδρίας, όσο και από το πλήθος εμπειρικών διαπιστώσεων στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις επί μερούς πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις".
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, εμείς ζητήσαμε από 4 Κύπριες που διακρίνονται σε διάφορους τομείς να μας στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ξεχωριστή αυτή ημέρα.
Σάβια Ορφανίδου (Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λευκωσίας): "Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα τιμής για τους αγώνες όλων των γυναικών που πάλεψαν δεκαετίες πριν από εμάς για το ιερό δικαίωμα της ψήφου, για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσαι. Σήμερα οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, άνδρες και γυναίκες, για να σπάσουμε τα κατεστημένα και τα στερεότυπα που ακόμη ταλανίζουν τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Να σπάσουμε τις γυάλινες οροφές και να δώσουμε το παράδειγμα, η καθεμιά και ο καθένας προσωπικά, ότι η ίση αμοιβή στην εργασία, τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες είναι αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Να περάσουμε το μήνυμα όλοι μαζί ότι η κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες είναι καταδικαστέα και αδικαιολόγητη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε σύντομα ως Πολιτεία να ποινικοποιήσουμε τη βία ενάντια στη γυναίκα με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να ανοίξουμε στο κοινό το Σπίτι της Γυναίκας, το οποίο θα στηρίζει με πολλαπλούς τρόπους μια κακοποιημένη γυναίκα."
Michelle Μασούρα (σχεδιάστρια κοσμημάτων): "Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Κύπρο εν έτει 2020 ανέρχεται στο 14%. Mια γυναίκα γίνεται ασταμάτητη όταν συνειδητοποιήσει ότι της αξίζουν τα καλύτερα. Ας παλεύουμε πάντα για το καλύτερο, για την σωστή και δίκαιη στήριξη των γυναικών γιατί κάθε φορά που μια γυναίκα παλεύει για τον εαυτό της ουσιαστικά παλεύει για όλες μας".
Βασιλική Παπαμιχαήλ (ηθοποιός- ραδιοφωνική παραγωγός Deejay 93.5): "Γυναίκα: Άνθρωπος με δύναμη! Ομως... άνθρωπος πάνω από όλα. Μια ζωή Αγώνας, μια ζωή πίστη. Ελευθερία και Ισότητα! Σεβασμός, μεγάλη λέξη! Γυναίκα, άνθρωπος γένους θηλυκού ή Γυναίκα, άνθρωπος γένους θηλυκού που θέλει γίνει αρσενικού ή Γυναίκα, άνθρωπος γένους θηλυκού που έγινε αρσενικού!"
Άντια Στυλιανού (γιατρός): "Χρόνια μας πολλά! Εύχομαι ψυχικό σθένος , δύναμη και ελπίδα σε κάθε γυναίκα που καθημερινά παλεύει ακλόνητα και αλύγιστα για τα δικαιώματα της και την αποδοχή στο σπίτι, την δουλειά και την κοινωνία."