ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: bodycon φόρεμα και μπότες μέχρι το γόνατο
 

5 surfers που δαμάζουν τα κύματα της Πάφου

Με φόντο τα καταγάλανα νερά του Sandy Beach, βουτήξαμε στην ιδιαίτερη κουλτούρα των surfers στην Κύπρο για να δούμε την άλλη όψη της θάλασσας

της Μαρίας Φάντη και της Ριάνας Στυλιανού

Έχουν μάθει να δαμάζουν τα κύματα και αυτά να γίνονται ο καλύτερός τους φίλος. Βουτούν στα καταγάλανα νερά, κάνουν θυσίες αφού μέρος της ζωής τους περιστρέφεται γύρω από τα δελτία καιρού και κάνουν υπομονή μέχρι να πετύχουν το τέλειο κύμα. Για εκατοντάδες χρόνια το surfing αποτελούσε μέρος του αρχαίου πολιτισμού της Πολυνησίας. Οι Ευρωπαίοι το είδαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα. Σιγά-σιγά και άλλοι λαοί άρχισαν την προσπάθεια να δαμάσουν τα κύματα με μια σανίδα. Στην Κύπρο, το σπορ μάς το έφεραν τέσσερεις Αφροαμερικανοί που μαγεύτηκαν από την ομορφιά του νησιού, πιο συγκεκριμένα της Πάφου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, και εξασκούσαν το άθλημα για χρόνια. Το σπορ διαδόθηκε σιγά-σιγά με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πολλοί αυτοί που το ασκούν και η κοινότητα των surfers συνεχώς να μεγαλώνει. Οι Αφροαμερικανοί έφυγαν, το άθλημα όμως έμεινε, γνωρίζοντας όλο και μεγαλύτερη διάδοση τα τελευταία τρία χρόνια.

Κυνηγώντας κύματα

Ο Γιάννης Σοφόκλη, Διευθυντής Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, δημιούργησε φέτος σε συνεργασία με άλλους το Σωματείο Κυματολίσθησης Πάφου (ΣΩ.ΚΥ.ΠΑ.) με σκοπό την προαγωγή, την ανάπτυξη και την επέκταση του αθλήματος στην Κύπρο, δίνοντας επίσης μια νομική υπόσταση στη φωνή των αθλητών. «Αυτή την ανάπτυξη και τη διάδοση θέλει να προωθήσει και το σωματείο μας, έχοντας πάντα ως οδηγό την ασφάλεια των αθλητών και την οικολογική πτυχή. Επιθυμούμε να επιδιώξουμε συνεργασίες μεταξύ όλων όσοι ασχολούνται με την κυματολίσθηση και τη θάλασσα, καθώς και με άλλα σωματεία και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό για την ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.»

Στο νησί μας δεν υπάρχουν τα γιγαντιαία κύματα που βλέπουμε στις ταινίες και μαγευόμαστε. Ωστόσο, η χώρα μας έχει αρκετά σημεία κατάλληλα για το άθλημα που οι ίδιοι οι surfers δεν θέλουν να αποκαλύψουν, όχι γιατί είναι μυστικοπαθείς, αλλά λόγω της ανάπτυξης του surfing υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που οι περισσότεροι νέοι λάτρεις του αθλήματος δεν τηρούν. Παρόλα αυτά, ένα από τα πιο γνωστά hot spots για τους surfers αποτελεί χωρίς αμφιβολία το Sandy beach, μια πανέμορφη οργανωμένη παραλία στην Πάφο, η οποία προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένας surfer, όπως stand για τις σανίδες τους, ενώ και τα ηλιοβασιλέματα είναι μαγευτικά.

Όταν το άθλημα έχει φωνή

«Δεν είναι ένα άθλημα για όλους» μάς λέει ο Τάσος που κατάγεται από την Πάφο, ναυαγοσώστης στο επάγγελμα, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται το 2016. «Η αρχή ήταν μια δύσκολη εμπειρία, λόγω του ότι δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις και υπήρχαν ρεύματα και μεγάλα κύματα. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι μια αρκετά δύσκολη πρόκληση. Αν μπορείς να αντεπεξέλθεις, σου δίνει ένα πολύ ωραίο συναίσθημα.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μια δύσκολη πρώτη επαφή, εντούτοις με έκανε να αγαπήσω αυτό το πράγμα από την πρώτη στιγμή.» Ο Τάσος μάς λέει ότι χρειάζονται θυσίες, ειδικά στο ξεκίνημα, γιατί δεν υπάρχουν καθημερινά κύματα και λόγω αυτού οι μέρες είναι περιορισμένες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι άνθρωπος με ευέλικτα ωράρια έτσι ώστε να μπορείς ανά πάσα στιγμή να βρεθείς κοντά στη θάλασσα. Πολλοί είναι αυτοί που αρχίζουν το άθλημα, αλλά λίγοι αυτοί που μένουν, γιατί οι δυσκολίες δεν είναι ευκαταφρόνητες: πολλά ρεύματα, μεγάλες φουρτούνες, μεγάλα κύματα, ατυχήματα στους υφάλους. Πολλές φορές υπάρχει και ο κίνδυνος του πνιγμού, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Επίσης, η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται στους καλύτερους προορισμούς για το άθλημα, γιατί οι μέρες όπου μπορείς να το εξασκήσεις είναι ελάχιστες.

Ο συναρπαστικός κόσμος του surfing

Όσοι κάνουν surfing λένε πως το άθλημα αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα, πως η αίσθηση ελευθερίας είναι μοναδική. Αυτό πιστεύει και ο Φερνάντο, που ασχολείται με το σερφ περίπου δέκα χρόνια. «Ξεκίνησα στα δεκαοκτώ μου, όταν μια φίλη μού έδωσε τη σανίδα της για να δοκιμάσω, και από τότε δεν έχω σταματήσει. Για μένα το σερφ δεν είναι χόμπι, αλλά τρόπος ζωής πλέον. Κάθε σπορ συνοδεύεται και από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, και αυτοί που τον ακολουθούν αποτελούν τους πιο παθιασμένους εκτελεστές του αθλήματος. Η ιδιαιτερότητα του σπορ που κάνει τον κόσμο να κολλάει μάλλον είναι ότι καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι τη δύναμη της φύσης και την προσαρμοστικότητα που χρειάζεται από την πλευρά τους.

Γνωρίζει πως η Κύπρος δεν είναι καλός προορισμός για σερφ, αλλά εδώ μεγάλωσε και έμαθε. «Αυτό που με κέρδισε ήταν το πόσο δύσκολο είναι και αυτό που με κράτησε είναι η ευχαρίστηση που νιώθω όταν καταφέρνω να κάνω.» Τον ρωτήσαμε γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το σερφ και η απάντησή του ήταν για να περνά την ώρα του πιο δημιουργικά μέσα στο νερό και όχι πάνω από ένα τηλέφωνο. Θεωρεί, όπως και πολλοί άλλοι, πως η τάση προς το σερφ είναι παροδική και οι λάτρεις του σπορ θα ξανακάνουν με την ησυχία τους. Ο Φερνάντο έχει σερφάρει στο Μεξικό, στην Κόστα Ρίκα, στον Παναμά (που τον μάγεψε περισσότερο), στην Καλιφόρνια αλλά και στο Πουέρτο Ρίκο. Όνειρό του είναι να σερφάρει στην παραλία Banzai pipeline στη Χαβάη.

Το ταξίδι προς το κύμα

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Svenja Mewe, η 31χρονη κοινωνικός λειτουργός σε ορφανοτροφείο από τη Γερμανία, που ταξιδεύει σε διάφορες παραλίες ανά τον κόσμο μαζί με τη σανίδα της. Αν και θεωρεί την Κύπρο υπέροχο μέρος για surfing, σε αντίθεση με τον Φερνάντο, επειδή όσοι ασχολούνται με το σπορ είναι πολύ λιγότεροι από οπουδήποτε αλλού και οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές των Καναρίων Νήσων, μάς λέει πως η καταλληλότερη εποχή για surfing ήταν πριν από μερικούς μήνες, γιατί λόγω COVID-19 η παραλία ήταν σχεδόν άδεια.

Τώρα όμως, που ο κόσμος άρχισε να επισκέπτεται την παραλία, το surfing στο Sandy beach μπορεί να προσφέρει αρκετές προκλήσεις. «Η περιοχή ίσως να μην ευνοεί τους surfers λόγω του τουρισμού και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο αυτούς που έρχονται απλώς για να απολαύσουν την παραλία, όσο και αυτούς που σερφάρουν.» Η ίδια, όμως, νιώθει πολύ πιο ασφαλής στη συγκεκριμένη παραλία, αφού υπάρχουν πάντα δύο ναυαγοσώστες στον πύργο. Ωστόσο, αυτό που θα επιθυμούσε η Svenja είναι μια παραλία αποκλειστικά για surfing.

Οι άγραφοι κανόνες

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σπορ, για τους surfers οι άσχημες μέρες διαφέρουν πολύ από τις δικές μας, καθώς εκείνοι «ζουν» για μεγάλα κύματα και κάπως άστατο καιρό, αφού αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το surfing. Ο Κωνσταντίνος Τοντόροφ, ο οποίος μετρά δέκα χρόνια εμπειρίας στο άθλημα και άλλα τέσσερα ως ναυαγοσώστης, μάς λέει πως χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία για τη σωστή εκτέλεση του σπορ. Κατ’ αρχάς, το κάθε κύμα ισοδυναμεί με έναν surfer, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Οι άγραφοι κανόνες δεν είναι λίγοι, ενώ ο ίδιος μάς αποκαλύπτει πως πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα. «Κάποιος που ξεκινά το surfing θα ήταν καλά να κάνει κάποια μαθήματα για να μάθει τα βασικά. Και εκεί που θα κάνει surfing, να ακούει και να τηρεί τις συμβουλές των πιο έμπειρων surfers.»

Ως υπεύθυνος για την ασφάλεια, τόσο των λουομένων όσο και των surfers, αρχικά μάς λέει ότι το surfing απαγορεύεται στην παραλία του Sandy beach, ιδιαίτερα στην περιοχή των λουομένων, αλλά οι surfers μπορούν να απολαύσουν το άθλημά τους στα αριστερά και δεξιά της παραλίας έξω από τις σημαδούρες. «Έχουμε επέμβει αμέτρητες φορές για να βοηθήσουμε τους λουόμενους αλλά και τους surfers, ευτυχώς χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό τα τελευταία χρόνια, χάρη στη σωστή στελέχωση και οργάνωση του πύργου» μάς λέει ο Κωνσταντίνος, επισημαίνοντας πως δεν θα συμβούλευε τους αρχάριους να εξασκήσουν το άθλημα στη συγκεκριμένη παραλία όταν τα κύματα είναι μεγάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
surfers  |  πάφος  |  λέμπα  |  sandy beach  | 

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση