Eξαιρετικώς ενθαρρυντικά είναι τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech. Oι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν, χθες, ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος ανέρχεται στο 95% και ότι πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές για την ασφάλειά του. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί αίτημα επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας, καθώς χρειάστηκαν μόλις οκτώ μήνες. Για τα περισσότερα εμβόλια, η ίδια διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Μία άλλη θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας είναι η επείγουσα έγκριση από τον FDA, του πρώτου ολοκληρωτικά οικιακού διαγνωστικού τεστ COVID-19, που δίνει αποτελέσματα σε 30 λεπτά. Το «Lucira Covid-19 All-In-One Test Kit» πραγματοποιείται με τη λήψη ρινικού επιχρίσματος.
Ενθαρρυντικά είναι εξάλλου τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του κινεζικού εμβολίου της Sinovac Biotech, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε Κίνα, Τουρκία και Ινδονησία. Σύμφωνα με κάποια αρχικά δεδομένα της φάσης 2 της κλινικής μελέτης, το εμβόλιο μπορεί να πυροδοτήσει ανοσία στον κορωνοϊό μέσα σε 14 ημέρες (τα εμβόλια των Pfizer και Moderna χρειάζονται 28 ημέρες για να το επιτύχουν).
Η κρισιμότητα παρασκευής ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου, το ταχύτερο δυνατόν, αποτυπώνεται στην τραγωδία των αριθμών της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει 1.339.130 θανάτους σε όλο τον κόσμο και έχει προσβάλει τουλάχιστον 55.614.470 ανθρώπους. Μόνο την Τρίτη σημειώθηκαν 10.724 νέοι θάνατοι και καταγράφηκαν 590.690 νέα περιστατικά μόλυνσης σε όλον τον κόσμο. Οσον αφορά την Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε χθες ότι την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα εμφάνισαν σταδιακή μείωση, για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, αλλά δυστυχώς αυξάνονται οι θάνατοι. Στη Γηραιά Ηπειρο έχουν συνολικά διαγνωστεί άνω των 15 εκατομμυρίων κρουσμάτων και παραμένει η πρώτη, μεταξύ των περιοχών του κόσμου, που χτυπήθηκε τόσο σκληρά από την COVID-19.
Δραματική κατάσταση επικρατεί στην Ελβετία, όπου όλες οι κλίνες ΜΕΘ έχουν καλυφθεί από ασθενείς με COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές εξακολουθούν να αντιτάσσονται πεισματικά στην εφαρμογή lockdown.
Στη Βρετανία, η εορταστική ανεμελιά θα έχει κόστος, καθώς για κάθε ημέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου οι οικογένειες θα μπορούν να γιορτάσουν μαζί, θα επιβάλλονται πέντε ημέρες επιπλέον σκληρού lockdown. Τέλος, στη Νέα Υόρκη έκλεισαν ξανά σήμερα τα δημόσια σχολεία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ θρηνούν, πλέον, περισσότερους από 250.000 θανάτους λόγω COVID-19.
Πηγή: Kathimerini.gr