Έξι μέρες πριν την πρώτη φάση άρσης των περιορισμών στις αεροπορικές πτήσεις και το σκηνικό σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των εγχώριων μεταφορών, εμφανίζεται να έχει ξεκαθαρίσει. Κυβέρνηση και διαχειρίστρια εταιρεία των δυο αεροδρομίων, Hermes, έχουν ενώπιόν τους το πλάνο των εταιρειών που πετούν προς και από την Κύπρο, για επιστροφή σε περιβάλλον δραστηριότητας. Πλάνο που έρχεται να συμπληρώσει το θετικό πρόσημο που έχει δημιουργηθεί με την πρόσφατη συμφωνία WizzAir-Hermes και που εν πολλοίς υποστηρίζει τους στόχους που έχουν τεθεί για τις φετινές τουριστικές αφίξεις.
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τους προγραμματισμούς είναι πως ο βασικός κορμός των εταιρειών που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση, δεν έχουν αναθεωρήσει τον χάρτη των αεροδρομίων στα οποία πετούσαν πριν από την υγειονομική κρίση. Μια εξέλιξη που δίνει προοπτικές στις εγχώριες αερομεταφορές, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν κάτι αξίζει προσοχής και που σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενο, είναι η τακτική των εταιρειών να επιστρέψουν στην κανονικότητα με προσεχτικά βήματα και κινήσεις. Μετά την Aegean, την BlueAir και την Cyprus Airways και η Ryan Air άνοιξε τα χαρτιά της. Η εταιρεία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, επανέρχεται δυναμικά σε περιβάλλον δραστηριότητας το οποίο εάν όλα κυλήσουν ομαλά θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό το οποίο αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κυβέρνηση, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων αλλά και παράγοντες του τουρισμού ήταν τα αεροδρόμια - προορισμοί.
Από 1η Ιουλίου
Η Ryan Air που έχει ως βάση το αεροδρόμιο της Πάφου, ξεκινά και πάλι τις πτήσεις από την 1η Ιουλίου. Η εταιρεία, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, επιστρέφει στην ενεργό δράση χωρίς να κάνει περικοπές στα αεροδρόμια που πετούσε πριν ξεσπάσει η πανδημία. Με βάση τους προγραμματισμούς που έχουν γίνει, η Rayan Air θα ξεκινήσει το πτητικό της πρόγραμμα με 14 πτήσεις την εβδομάδα και μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο θα τις αυξάνει σταδιακά, εξέλιξη που θα προκαλέσει την πλήρη δραστηριότητα των τριών αεροσκαφών που έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Πάφου. Μέχρι τέλη Ιουλίου, οι πτήσεις της Ryan Air, προγραμματίζεται να ανέλθουν στις 40 την εβδομάδα. Η κρίσιμη περίοδος για τους σχεδιασμούς που γίνονται, από πλευράς Ryan Air είναι ο μήνας Αύγουστος. Εν προκειμένω, οι προγραμματισμοί που έχουν γίνει θέτουν δυο προϋποθέσεις, προκειμένου η εταιρεία να φθάσει στον τελικό στόχο που είναι οι εβδομαδιαίες πτήσεις να επανέλθουν στις 60 με 65 την εβδομάδα. Η πρώτη έχει να κάνει με την επιδημιολογική εικόνα σε Κύπρο και προορισμούς στους οποίους πετά και η δεύτερη με τη ζήτηση εισιτηρίων. Εάν και εφόσον η πανδημία συνεχίσει να βρίσκεται σε φάση ύφεσης, η πολιτική της εταιρείας προκαλεί χαμόγελα μιας και η Ryan Air έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των εγχώριων αερομεταφορών.
Wizz Air
Πέρα από το ουσιαστικό κομμάτι που είναι η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων, η συμφωνία με την ουγγρική Wizz Air λειτουργεί θετικά και στο ψυχολογικό μέρος των επιπτώσεων της πανδημίας στις αερομεταφορές. Τα ανοίγματα της αεροπορικής εταιρείας πριν την άρση των περιορισμών, αναμένεται να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται, εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, μιας και η κίνηση της Wizz Air θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις αερομεταφορές με προεκτάσεις στο τουριστικό προϊόν. Εν μέσω δύσκολου περιβάλλοντος, η χρήση του αεροδρομίου Λάρνακας, ως βάση για δυο αεροσκάφη της εταιρείας, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η Wizz Air με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε, συν το πρόγραμμα που έχει, αναμένεται να ανεβάσει τις διαθέσιμες θέσεις στο 1,4 εκατομμύρια. Η εταιρεία πριν τη συμφωνία πετούσε προς Κύπρο από 11 προορισμούς και με τη συμφωνία βάζει στο πρόγραμμά της άλλους 9 νέους προορισμούς συν δυο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με βάση τη συμφωνία, τη Λάρνακα θα χρησιμοποιούν ως βάση, 2 αεροσκάφη της εταιρείας με προοπτική να αυξηθούν στα τρία.
Προσεχτικά βήματα
Κοινό χαρακτηριστικό του συνόλου των εταιρειών είναι τα προσεχτικά βήματα που γίνονται για επανάληψη των πτήσεων. Το σύνολο των εταιρειών ρίχνουν το βάρος τους, μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης άρσης των περιορισμών στις 20 Ιουνίου. Πέρα από τις εταιρείες, το σύνολο των εμπλεκομένων με τις αερομεταφορές στην παρούσα φάση προσπαθεί να έχει πληρέστερη και επιβεβαιωμένη εικόνα για την πτητική δραστηριότητα, από τις 20 Ιουνίου και μετά. Οπως μας εξηγήθηκε, το τοπίο θα ξεδιαλύνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Πέρα από την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, που για την ώρα συνεχίζει να κινείται προς θετική κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες στις οποίες πετούν οι εταιρείες. Λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους υπολογισμούς που γίνονται, από τις 9 έως τις 20 Ιουνίου ο αριθμός των επισκεπτών στην Κύπρο υπολογίζεται να ανέλθει στις 30 χιλιάδες. Εκτός από κάποιες πτήσεις από Ελλάδα, την περίοδο εκείνη θα πραγματοποιηθούν πτήσεις επαναπατρισμού από Αγγλία.
Δεύτερη φάση
Αυτό που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό και αγγίζει το κομμάτι του προγραμματισμού που γίνεται, αφορά πρώτιστα την επιδημιολογική εικόνα σε χώρες της Ευρώπης και την πολιτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν κάποιες χώρες, για τα αεροπορικά ταξίδια. Ένα παράδειγμα που δίνεται και αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί, αφορά κάποιες Σκανδιναβικές χώρες. Η Wizz Air, όπως επισημαίνεται, ανακοίνωσε δυο πτήσεις προς Δανία από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η Δανία έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, προτρέποντας τους Δανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια έως τον Αύγουστο. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και με την Φιλανδία. Όπως μας εξηγήθηκε για τέτοιες περιπτώσεις, ίσως να απαιτηθεί η κρατική στήριξη με την σύναψη διμερών συμφωνιών οι οποίες θα ξεπερνούν ανάλογα εμπόδια.
Η προσοχή προς το Ισραήλ
Ωστόσο στο κλίμα που επικρατεί, υπάρχει και η θετική πλευρά όπως είναι η περίπτωση του γειτονικού Ισραήλ. Τα μηνύματα που φθάνουν στην Κύπρο είναι αισιόδοξα και δείχνουν να υπάρχει ζήτηση για αγορά τουριστικών πακέτων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει, τουριστικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας φαίνεται να έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους, να μεταφέρουν μέσα στον Ιούλιο μεγάλο αριθμό ισραηλινών τουριστών στην Κύπρο. Το μοναδικό αγκάθι που υπάρχει και έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόζει κάθε χώρα απέναντι στην πανδημία αφορά την καραντίνα που είναι υποχρεωτική σε όσους επιστρέφουν στο Ισραήλ. Στο κομμάτι αυτό, οι παράγοντες του τουρισμού είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη με τις διαβουλεύσεις που γίνονται, προκειμένου να υπογραφεί διμερής συμφωνία η οποία θα εξαιρεί από την καραντίνα όσους επιστρέφουν από διακοπές από την Κύπρο. Δυνατό χαρτί για την κυπριακή πλευρά, αποτελεί η θετική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που επιτρέπει στο Ισραήλ να συμπεριλάβει την Κύπρο στη λίστα με τις χώρες χαμηλού υγειονομικού ρίσκου.
Πηγή: Η Καθημερινή