ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Γεφύρι του Ρουδιά: Ο «κρυμμένος» θησαυρός

Ένα καλά ''φυλαγμένο'' από τα πυκνά πεύκα και πλατάνια του παφιακού δάσους γεφύρι, που θα σασ καταπλήξει με την επιβλητική ομορφιά του.

Του Γιώργου Μίτλεττον

Πριν μερικά χρόνια, μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε προγραμματίσει μια σειρά από οικογενειακές εκδρομές στα ενετικά γεφύρια του νησιού. Κάναμε αρχή με το γεφύρι Τρεις Ελιές στο ομώνυμο χωριό και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το γεφύρι της Μηλιάς μεταξύ των χωριών Πλάτρες και Πέρα Πεδί και φυσικά το πολυφωτογραφημένο ενετικό γεφύρι του Τζιελεφού, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος. Τελευταίος μας προορισμός ήταν το γεφύρι του Ρουδιά ή Ρούθκια στο δάσος Πάφου.



Το γεφύρι βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, 3 μόλις χιλιόμετρα από το εγκαταλελειμμένο χωριό Βρέτσια. Ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο για το χωριό Άγιος Νικόλαος και το γεφύρι Τζιελεφού για να περάσουμε τον ποταμό με κατεύθυνση τον εκδρομικό χώρο Πέρα Βάσας και να συνεχίσουμε μέσω του χωματόδρομου προς το χωριό Παναγιά. Η απόσταση για το γεφύρι του Ρουδιά είναι 7 χιλιόμετρα. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το όχημα δεν χρειάζεται να είναι 4Χ4, αρκεί να είναι ψηλό. Η σήμανση όμως μέσα στο δάσος δεν είναι καλή και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Φτάνοντας, λοιπόν, στην καταπράσινη ερημική περιοχή του γεφυριού, μας έκανε μεγάλη εντύπωση η πυκνή βλάστηση γύρω από αυτό. Ο ποταμός Ξερός κάθε άλλο παρά ξερός ήταν, αφού η ποσότητα του νερού που αντικρίσαμε ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού! Τα παιδιά παραξενεύτηκαν με την ονομασία του γεφυριού και φροντίσαμε να ενημερωθούμε για αυτό από το διαδίκτυο.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές με επικρατέστερη εκείνη σύμφωνα με την οποία η ονομασία του προέρχεται από το φυτό «ρούδι», το οποίο αφθονούσε στην περιοχή. Παρατηρήσαμε ότι η μεγάλη οξυκόρυφη καμάρα του γεφυριού, με άνοιγμα 9,5 μέτρα και ύψος 5,6 μέτρα, είχε αναστηλωθεί σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα τέλος της δεκαετίας του 1970, αφού το γεφύρι καταστράφηκε ολοσχερώς το 1953 από σεισμό. Εκεί στη μέση του πουθενά, σε αυτή την ερημική τοποθεσία, συνειδητοποιήσαμε ακόμη μια φορά το μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης. Αυτό το καλά «φυλαγμένο» γεφύρι μέσα στα πεύκα και στα πλατάνια, αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Με καλή διάθεση και πολλή προσοχή ετοιμαστείτε να εκδράμετε και το τοπίο δεν θα σας απογοητεύσει!

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση