Τρεις περίπου βδομάδες μετά την δολοφονία του George Floyd, στους δρόμους των ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται διαδηλωτές οι οποίοι έχουν ως στόχο να εκφράσουν δημόσια την επιθυμία τους για τον τερματισμό του ρατσισμού. Παράλληλα, μέρα με την μέρα και με αφορμή τον αποτρόπαιο θάνατο του 36χρονου Floyd, αναδύονται νέα κινήματα που στοχεύουν στην ισότητα, στο τέλος των διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κινήματα που τις τελευταίες μέρες απέκτησε μεγάλο έδαφος είναι το «Defund the Police», δηλαδή στα ελληνικά το κίνημα «Αποδυναμώστε την Αστυνομία».
Τι είναι το «Defund the Police»
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το εν λόγω κίνημα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά -όπως πολλοί πιστεύουν- αλλά υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια. Αν και στην ουσία σημαίνει την οικονομική αποδυνάμωση της αστυνομίας, στην πραγματικότητα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση ζωτικών παραγόντων της κοινωνίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και αρκετά χρόνια, διάφορες ομάδες και δικηγόροι στις ΗΠΑ προσπαθούσαν να τερματίσουν τον νόμο που προστάζει την χρηματική υποστήριξη της αστυνομίας και των φυλακών με στόχο τους, αυτά τα χρήματα να δίνονται σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, αντί στις αστυνομικές δυνάμεις. Αναλυτικότερα, η βασική αρχή του κινήματος είναι το ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί και οι δαπάνες «δημόσιας ασφάλειας» θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητά τους βασικούς τομείς όπως η στέγαση, η απασχόληση, η υγεία της κοινότητας και η εκπαίδευση. Οι δικηγόροι που υποστηρίζουν το κίνημα τονίζουν πως οι προσπάθειες για αστυνομικές μεταρρυθμίσεις που δοκιμάζονται εδώ και καιρό δεν πετυχαίνουν - με πρόσφατο παράδειγμα την δολοφονία του George Floyd. Τις τελευταίες μέρες, το κίνημα αυτό ενδυναμώθηκε και έγινε ένα από τα βασικότερα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές στις πορείες και η ιδέα πίσω από αυτό είναι το τέλος της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού απέναντι στους μαύρους.
Πόσο ξοδεύει σήμερα η Αμερική για την αστυνομία;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του theguardian.com τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το κόστος της αστυνόμευσης στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί και σήμερα φτάνει τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μάλιστα που κάνει εντύπωση και λέει πολλά, είναι το ότι η οικονομική κρίση που έφερε η εξάπλωση του Covid-19 οδήγησε πολλές πόλεις και κράτη να κάνουν δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, τα προγράμματα για νέους, τις τέχνες και τον πολιτισμό, στα πάρκα, στις βιβλιοθήκες, στις υπηρεσίες στέγασης και άλλα - όχι όμως στους προϋπολογισμούς της αστυνομίας.
View this post on Instagram
Πώς αντιμετωπίζουν οι νομοθέτες τις εκκλήσεις του κινήματος;
Λίγο μετά τις διαμαρτυρίες, ορισμένοι δήμαρχοι και άλλοι εκλεγμένοι ηγέτες έχουν αντιστρέψει τη θέση τους σχετικά με τη χρηματοδότηση της αστυνομίας. Ο δήμαρχος για παράδειγμα του Λος Άντζελες, είπε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια τα χρήματα που παραχωρούσε στην αστυνομία, ενώ πιο ριζικά, στη Μινεάπολη, τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν ενδεχομένως τη διάλυση της αστυνομικής υπηρεσίας. Από πλευράς του πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξετάζει άλλες προτάσεις για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας, καθώς δεν συμφωνεί με το κίνημα.
Αν μειωθεί όμως η αστυνόμευση, θα αυξηθεί το έγκλημα;
Οι υποστηριχτές του κινήματος πιστεύουν πως η μείωση της αστυνόμευσης δεν πρόκειται να αυξήσει την εγκληματικότητα και χρησιμοποιούν το εξής παράδειγμα: "Το 2014 και το 2015, αξιωματικοί της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν «επιβράδυνση των καθηκόντων τους» για να διαμαρτυρηθούν για τον δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι εάν έκαναν λιγότερη αστυνομική εργασία, η πόλη θα ήταν λιγότερο ασφαλής. Κι όμως αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο. Η εγκληματικότητα την περίοδο εκείνη είχε μειωθεί". Έχοντας αυτό το παράδειγμα στο μυαλό τους, αρκετοί ερευνητές και υποστηριχτές του κινήματος πιστεύουν πως η επιθετική αστυνόμευση στους δρόμους για μικρά ζητήματα μπορεί τελικά να προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και να οδηγήσει σε περισσότερο έγκλημα.
Οι celebrities παίρνουν θέση
Αρκετοί είναι οι celebrities οι οποίοι υποστηρίζουν το κίνημα. Ανάμεσά τους, η Natalie Portman η οποία μέσα από μια της ανάρτηση έγραψε: «Όλη μου τη ζωή, η αστυνομία με έκανε να νιώθω ασφαλής. Αλλά αυτό είναι ακριβώς το κέντρο του λευκού προνομίου μου. Η αστυνομία με κάνει σαν λευκή γυναίκα να νιώθει ασφαλής, ενώ οι μαύροι φίλοι, η οικογένεια και οι γείτονές μου αισθάνονται το αντίθετο: η αστυνομία τους κάνει να νιώθουν τρόμο».
Με πληροφορίες από theguardian.com