ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι, turtle neck πλεκτό και μπαλαρίνες
 

Μείωση κρουσμάτων χωρίς λήξη συναγερμού

Αναμένονται σκαμπανεβάσματα στους αριθμούς των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 – Στο τραπέζι εισηγήσεις

Του Γιάννου Λύτρα

Η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που καταγράφηκε την Κυριακή και συνεχίστηκε την Δευτέρα, ενδεχομένως να δείχνει μια τάση, ωστόσο οι ειδικοί και το Υπουργείο Υγείας δεν εφησυχάζουν. Το πρόβλημα παραμένει εντός της κοινότητας, οι αλυσίδες μετάδοσης μεγαλώνουν, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού όλων βρίσκεται και το ενδεχόμενο της επιβολής τοπικών lockdown. Ωστόσο, στο τραπέζι της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Αρχής και του Υπουργού βρίσκονται διάφορα σενάρια που αφορούν και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του πληθυσμού με πιθανότητα να λάβουν το πράσινο φως για να τεθούν σε εφαρμογή.

Μετά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν το Σάββατο – 202 – την Κυριακή παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη μείωση, για να καταγραφούν 63 περιστατικά, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε την Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν 43. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, σκοπό έχει να μην επιτρέψει τον εφησυχασμό και την παρερμηνεία των μικρότερων αριθμών, καθώς αναφέρει ότι την Κυριακή δεν εργάζονταν δύο από τα μεγαλύτερα συμβαλλόμενα εργαστήρια, ενώ τα πλείστα εργαστήρια δεν έκαναν δειγματοληψίες την Κυριακή. Επίσης, αναφέρει πως δεν υπήρξαν αποτελέσματα από τα διάφορα προγράμματα (ΚΟΠ, γηροκομεία, κτλ), διότι δεν ολοκληρώθηκε η εργαστηριακή διάγνωση των δειγμάτων.

Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα

Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αναφέρουν στην «Κ» ότι οι μικρότεροι αριθμοί επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που ανακοινώθηκαν το διήμερο, ενδεχομένως να είναι ευοίωνοι, καθώς, παρά τις επισημάνσεις του Υπουργείου Υγείας, την Κυριακή διενεργήθηκαν 3688 εξετάσεις την Κυριακή και 2558 την Δευτέρα. Σημειώνουν, επίσης, ότι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει απότομη μείωση του αριθμού, αλλά τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να δούμε σκαμπανεβάσματα στους αριθμούς. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να καταγραφεί η τάση των συγκεκριμένων αυξομειώσεων και αν αυτή θα είναι καθοδική ή ανοδική τις επόμενες μέρες.

Το στοίχημα των νοσηλειών

Την Δευτέρα οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς έφτασαν τους 20, γεγονός που επαληθεύει τις προβλέψεις για αύξηση και των νοσηλευομένων εξαιτίας της ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η Κύπρος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όσον αφορά τις νοσηλείες εξαιτίας της COVID-19, αλλά οι ανησυχίες δεν παύουν, εν όψει των δύσκολων μηνών του χειμώνα που έρχεται. Η συνύπαρξη της COVID-19 με την εποχική γρίπη ενδεχομένως να αποτελέσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, που θα ανεβάσει τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ενδεχομένως να δυσκολέψει και την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να προκαλέσει αυξημένο αριθμό θανάτων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον ήδη αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων επιβεβαιώνονται, με τους ιατρούς και τα μέλη της ΣΕΕ προειδοποιούν για το απευκταίο σενάριο της αύξησης και των θανάτων.

Εξετάζεται αλλαγή τακτικής

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και επαφών που εντοπίζονται, έχει τεθεί η πρόταση για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με την μέθοδο pooling. Ωστόσο, πρόκειται για μια τακτική η οποία αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί κυρίως σε οργανωμένα σύνολα, όπως στα σχολεία, στις δομές μεταναστών, στα στρατόπεδα, σε χώρους εργασίας, όπου είναι δυνατόν να εντοπιστούν εύκολα οι άνθρωποι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή στα αεροδρόμια, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί ο κάθε ένας που φτάνει στην Κύπρο, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού δείγματος σε ένα αντιδραστήριο που θα αναλογεί σε αριθμό δειγμάτων. Φαίνεται, όμως, ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ευνοεί την διενέργεια τεστ με αυτό τον τρόπο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος. Η πρόταση κατατέθηκε από τον δρ Γεώργιο Πάνο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο οποίος τονίζει ότι το μέγεθος της Κύπρου και ο έλεγχος που μπορεί να γίνεται στις πύλες εισόδου, είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εφαρμογή του pooling.

Μέτρα στο τραπέζι

Οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, δεν αποκλείεται ότι θα ξεφύγουν από τα συγκεκριμένα στενά πλαίσια, καθώς ο νέος κορωνοϊός δεν γνωρίζει περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αφορούν στην διακίνηση των πολιτών, ενδεχομένως να εφαρμοστούν και σε άλλες πόλεις και επαρχίες. Συγκεκριμένα, το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 22:30 ενδεχομένως να επιβληθεί γενικότερα, αν χρειαστεί, όπως και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ.

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι όλα τα πιο πάνω συνεχώς αξιολογούνται, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζει επανειλημμένα ότι κρίσιμοι παραμένουν οι επόμενοι μήνες. Στοχευμένη θεραπεία καθώς και εμβόλιο αναμένονται περί τα μέσα του 2021, γι’ αυτό, παρά την κούραση που επικρατεί, πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση