ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Μόνη μας διαφορά ένα χρωμόσωμα!

21 Μαρτίου:Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Ζωή Τουτουντζίδου

Παγκόσμια ημέρα σύνδρομού Down σήμερα και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού, παρουσιάζοντας παράλληλα δύο παραδείγματα ανθρώπων που ενάντια στα κοινωνικά στερεότυπα και τις δυσκολίες κατάφεραν να διαπρέψουν τόσο σε προσωπικό όσο και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2006 μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα, ενώ καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώθηκε το 2012.

Αρχικά όμως ας αναλύσουμε τί είναι ακριβώς το σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Ουσιαστικά τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα το οποίο προέρχεται είτε από τη μητέρα είτε από τον πατέρα.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει μια σύνδεση με την ηλικία της μητέρας κατά την οποία επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη. Οι πιθανότητες μίας γυναίκας να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down αυξάνονται με την ηλικία. Για μία γυναίκα ηλικίας 25 ετών η πιθανότητα να γεννήσει παιδί με αυτό το σύνδρομο είναι μια στις 1350 ενώ η πιθανότητα στην ηλικία των 40 ετών είναι 1 στις 100.

Η μόνη μας διαφορά ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

Για αρκετά χρόνια το σύνδρομο Down θεωρούνταν ταμπού καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για να υποστηρίξουν και να προάγουν τα άτομα αυτά. Πλέον όμως υπάρχουν ειδικοί παιδαγωγοί και κοινωνικά κέντρα που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αποδοχή των ατόμων αυτών από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ενώ, φέτος αποφοίτησε και η πρώτη πτυχιούχος στην Κύπρο με σύνδρομο Down. Πρόκειται για την νεαρή Ελένη Λουκά, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην παιδαγωγική νηπιακής ηλικίας και σκοπεύει να εγγραφεί στους καταλόγους των εκπαιδευτικών.

Επίσης, φέτος έλαβε το πτυχίο της ως νηπιαγωγός και η πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Η Μαρία Νίτσα με καταγωγή από ένα χωριό της Καστοριάς αγωνίστηκε για να τα καταφέρει και «έσπασε» με την επιτυχία της κάθε στερεότυπο. Η Μαρία προσπαθούσε για χρόνια μέσω σκληρής δουλειάς να «περάσει» στην σχολή της αρεσκείας της, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα.

Αναμφίβολα η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο τόσο για τις δύο νεαρές κοπέλες αλλά και για όλους εμάς που βλέπουμε και παραδειγματιζόμαστε από το σθένος και την πίστη τους για ίσα δικαιώματα στην ζωή. Καθώς όπως προ είπαμε η μόνη μας διαφορά είναι ένα επιπλέον χρωμόσωμα!!

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση