Σε αντεπίθεση περνά το TikTok στη μάχη κατά των προσπαθειών του προέδρου Τραμπ για να απαγορεύσει την λειτουργεία της εφαρμογής στις ΗΠΑ για λόγους όπως ο ίδιος αναφέρει, «εθνικής ασφαλείας».
Όπως αναφέρει το δίκτυο Vox, μέσω αγωγής της κατά της αμερικανικής κυβέρνησης τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, η εφαρμογή η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς Τραμπ. Ο πρόεδρος προβάλλει ότι λόγω του ότι το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να παρακολουθεί τους Αμερικανούς πολίτες.
Το TikTok επίσης κατηγορεί τη διοίκηση Trump ότι του αρνείται τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με την πέμπτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, μέσω της εκτελεστικής εντολής την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε νωρίτερα αυτόν το μήνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, η εντολή Τραμπ καθιστά παράνομη την πραγματοποίηση συναλλαγών από την εφαρμογή στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Vox, το TikTok σε δημοσίευση του ανέφερε ότι «δεν παίρνουμε ελαφρώς την κίνηση νομικά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των χρηστών μας αλλά και των υπαλλήλων μας».
«Με την εκτελεστική εντολή να απειλεί να απαγορεύσει τις επιχειρήσεις μας στις ΗΠΑ, την καταστολή 10.000 αμερικανικών θέσεων εργασίας και να βλάψει ανεπανόρθωτα εκατομμύρια Αμερικανούς που στρέφονται στην εφαρμογή για ψυχαγωγία, δικτύωση όπως επίσης και χρήση της ως νόμιμο μέσο διαβίωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστική εντολή στις 6 Αυγούστου 2020 απαγορεύοντας σε οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία ή ιδιώτη να πραγματοποιεί συναλλαγές με την ByteDance εντός 45 ημερών. Την επόμενη εβδομάδα, εξέδωσε νέα εκτελεστική εντολή, δίνοντας στην εταιρεία 90 ημέρες για εκποίηση των εργασιών της από τις ΗΠΑ και την διαγραφή των αμερικανικών δεδομένων τα οποία συνέλεξε.
Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται για σκοπούς κατασκοπείας, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξιοπιστία των ισχυρισμών της διοίκησης Τραμπ και πολλών άλλων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Δημοκρατών, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρακολουθεί τους Αμερικανούς χρήστες του TikTok.
Κατά την ανακοίνωση του, το TikTok υποστηρίζει ότι έχει λάβει «εξαιρετικά μέτρα για την προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ». Ταυτόχρονα σημειώνει ότι τα δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ αποθηκεύονται εκτός της Κίνας, τόσο σε ΗΠΑ όσο και στη Σιγκαπούρη.
Η εταιρεία αναφέρει ότι μετέφερε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ακολουθεί της κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης έρευνας από τις ΗΠΑ σχετικά με την εξαγορά της εφαρμογής Musical.ly από την κινεζικη εταιρεία ByteDance το 2017. Οι εργασίες της εν λόγω εφαρμογής μετά την εξαγορά μεταφέρθηκαν στο TikTok. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι ενέργειές της τότε ήταν «περισσότερο από επαρκείς για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών ανησυχιών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Η αγωγή του TikTok αναφέρει επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταχρήστικε τις εκτελεστικές του εξουσίες, θεωρώντας το TikTok ως μια «ασυνήθιστη απειλή», επικαλούμενος τον Διεθνή Νόμο περί Οικονομικών Δυνάμεων Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA).
Η εξαγορά της εφαρμογής από αμερικανική εταιρεία
Το δίκτυο Vox σημειώνει ότι εάν το TikTok πωληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία εντός του χρονικού πλαισίου που έχει καθοριστεί από την εκτελεστική εντολή του αμερικανού προέδρου, θα μπορούσε να αποφευχθεί ο πιθανός τερματισμός της εφαρμογής.
Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας, όπως με τη Microsoft να θεωρείται πρωτοπόρος στις διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα ενδιαφέρον στην εξαγορά του TikTok έχει επιδείξει και η Oracle.
Πηγή: Η Καθημερινή