ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Δερμάτινο jumpsuit και αθλητικά παπούτσια
 

Όσα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές που επιστρέφουν στα σχολεία

Τι πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά την επιστροφή τους στα σχολεία εν μέσω πανδημίας;

Όπως είναι γνωστό οι τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου και έχοντας στο μυαλό μας πως απέχουμε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την ημέρα αυτή, καλό είναι να γνωρίζουμε όσα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές κατά την επιστροφή τους.

Πριν όμως δούμε όσα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές, αξίζει να αναφέρουμε πως νωρίτερα κυκλοφόρησε το πρωτόκολλο για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών το οποίο ετοίμασε  το υπουργείο Παιδείας και το απέστειλε στους διευθυντές των σχολείων και βάση του οποίου προβλέμεται μεταξύ των μέτρων, απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία, δύο μέτρων μεταξύ εκπαιδευτικού και πλησιέστερου θρανίου, απολύμανση των χεριών στην είσοδο του χώρου διδασκαλίας και προαιρετική χρήση μασκών και γαντιών. Δείτε στην συνέχεια όσα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά την άφιξή τους στις σχολικές αίθουσες.

Συμβουλές προς μαθητές:

1.Σε περίπτωση που βήξεις ή φτερνιστείς, να το κάνεις στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

2.Όταν φτάνεις στον χώρο διδασκαλίας καθαρίζεις τα χέρια σου με αντισυπτικό διάλειμμα.

3.Πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα - το οποίο είναι καλό να το έχεις πάντα μαζί σου.

4.Αποφεύγεις τα αγγίγματα στο σώμα, την μύτη και τα μάτια σου.

5.Δεν πρέπει να ανταλλάσσεις  αντικείμενα όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου. Αν χρειαστεί να αγοράσεις κάτι, προτίμησε να δώσεις ακριβώς το ποσό που απαιτείται.

6.Να κρατάς απόσταση 1μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.

7.Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

8.Αν κάποιος συμμαθητής σου σού αποκαλύψει πως έχει πυρετό, αλλά δεν θέλει να ενημερώσει τους καθηγητές σας - κάνε το εσύ. Σκέψου πως είναι για το καλό εκείνου και όλου του σχολείου.

9.Προτίμησε να παίρνεις φαγητό και νερό από το σπίτι.

10.Έχε στο μυαλό σου πως δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή και αισιοδοξία.

Συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς

 1.Θα πρέπει να κρατάς απόσταση 1,5 μέτρου από τους μαθητές σου και σαφώς την αντίστοιχη απόσταση από τους συναδέλφους σου κατά τα διαλείμματα

2.Όπως και οι μαθητές, έτσι και εσύ θα πρέπει να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και πριν μπεις σε μια σχολική αίθουσα να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

3.Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να ενημερώσεις τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.

4.Αφιέρωσε λίγο χρόνο στην τάξη ώστε να εκπαιδεύσεις τα παιδιά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Όσο αφορά το σωστό πλύσιμο των χεριών, υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο στο διαδίκτυο που μπορείτε να δείτε μαζί.

5.Βοήθησε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ). Καλό είναι να εφαρμόσετε να το κάνετε μαζί κατά την αλλαγή περιόδων ή μετά το διάλειμμα.

6.Ενημέρωσε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).

7.Καλό είναι να παρακολουθείς καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

8.Σε περίπτωση που διαπιστώσεις πως κάποιο παιδί είναι άρρωστο, ενημέρωσε τον διευθυντή και τους γονείς του.

8.Μπορεί η ύλη να έμεινε πίσω και να προσπαθείς να οργανώσεις το πρόγραμμά σας, ωστόσο "επιβάλλεται" να βρεις χρόνο και να μιλήσεις στα παιδιά για την πανδημία που ταλανίζει τον πλανήτη μας. Άφησέ τα να εκφράσουν τις ανησυχίες του και ενθάρρυνέ τα να μιλήσουν. Μην ξεχνάς πως κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας, θα πρέπει να είσαι αισιόδοξος/η.

*Οι πιο πάνω συμβουλές αφορούν όλους τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση