ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Πόσο κινδυνεύει η Κύπρος σε περίπτωση ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δεν βλέπει ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος από τη διακοπή ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ ο Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Γιώργος Μπούστρας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η πληροφόρηση για το τι συμβαίνει επί του εδάφους εκεί να είναι ακριβής. 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξήγησε ότι μια πυρηνική μονάδα, εάν είναι σωστά συντηρημένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δεν δημιουργεί ιδιαίτερο κίνδυνο. Μια πυρηνική μονάδα σε κανονική χρήση, κατά 99,9% δεν θα παρουσιάσει προβλήματα, πρόσθεσε. «Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί βεβαίως, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση του πολέμου. Πιθανές απώλειες σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσαν να έχουν έναν αντίκτυπο, να δημιουργήσουν ένα πυρηνικό ατύχημα».

Για τον κ. Μπούστρα είναι σημαντική η πληροφόρηση που έρχεται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, από τη μια ή την άλλη πλευρά. «Συνήθως έχει εργαλειοποιηθεί. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ακριβής», επεσήμανε. Υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες – και η Κύπρος – έχουν μετρήσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως πράττουν και διεθνείς οργανισμοί.

Σε περίπτωση ατυχήματος, συνέχισε, θα το «τσιμπήσουν» και οι διπλανές χώρες, κάτι που δεν φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ακριβή πληροφόρηση. Σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση σε πυρηνικό σταθμό - το οποίο θα το θεωρούσα απόλυτη βαρβαρότητα, πραγματικό έγκλημα κι ελπίζω να μην το ζήσουμε – σίγουρα θα πρέπει να δούμε το δυναμικό των ανέμων».

Ο Καθηγητής σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται αρκετά μακριά από την Ουκρανία, αλλά υπενθύμισε ότι το νέφος από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ το 1986 είχε μεταφερθεί, λόγω των ανέμων, μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, αρχές του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Να μην δημιουργήσουμε πανικό. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο. Αλλά εάν υπήρχε θα πρέπει να το εξετάσουμε εκείνη τη στιγμή για να δούμε τι θα κάνουμε». Μας δίνει και μαθήματα, πρόσθεσε, όσον αφορά τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου της Τουρκίας

Σημείωσε επίσης ότι οι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται με τα υψηλότερα πρότυπα και είναι εξαιρετικά απίθανο από τον σχεδιασμό τους, να πάθουν ατύχημα. Τα μεγάλα ατυχήματα στην Αμερική το 1978, στη Σοβιετική Ένωση αργότερα και το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία πιο μετά, είναι «ελάχιστα, συγκριτικά με τον αριθμό των σταθμών και την ιστορία τους σε βάθος χρόνου. Όμως μπορεί να υπάρξουν».

Επιπτώσεις από τους περιορισμούς ΗΠΑ και ΗΒ στη ρωσική ενέργεια

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη ρωσική ενέργεια και αν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης καυσίμων στις αγορές, ο Γιώργος Μπούστρας είπε ότι οι αποφάσεις σε μια εμπόλεμη κατάσταση έχουν να κάνουν και με τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στις χώρες που τις λαμβάνουν και δεν σημαίνει ότι λαμβάνουν υπόψη τον επαγωγικό κίνδυνο που μπορεί να έχουν σε άλλες χώρες. Αυτό αφορά τον τρόπο λήψης αυτών των αποφάσεων, διευκρίνισε.

Για την Κύπρο, ανέφερε, φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο, ίσως και μεσοπρόθεσμο πρόβλημα, αφού η αγορά εδώ είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο και αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές στις μεταφορές και τον ηλεκτρικό ρεύμα, όσο το πετρέλαιο ανεβαίνει.

Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές ενέργειας, προμήθειας παραδοσιακών καυσίμων, εκτός της Ρωσίας, σημείωσε εκτιμώντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να είχε κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό σε σχέση με τον ανεφοδιασμό. Θα πρέπει επίσης να δούμε, όπως σε κάθε κρίση, την ευκαιρία που δημιουργείται για επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πρόσθεσε, αυτό που προέκρινε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπούστρας σημείωσε ότι η Κύπρος έχει πάρα πολύ μεγάλο ηλιακό δυναμικό, που παραδόξως – όπως είπε – δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, και θα ήταν μια τεράστια παρακαταθήκη για την παραγωγή ενέργειας, παρατηρώντας ότι έχουμε περίπου 300 μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια και μεγάλες αναξιοποίητες επεκτάσεις.

Σε μακροχρόνια σχεδιασμό, συνέχισε, σίγουρα θα υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης, η αγορά αυτορρυθμίζεται και οι καταναλωτές θα πράξουν ανάλογα χρησιμοποιώντας τα καύσιμα λιγότερο ή περισσότερο σε σχέση με την τιμή που τα βρίσκουν.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση