Μπορεί το TikTok να έχει διαπρέψει σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και μπορεί μας αρέσει να βλέπουμε τους αγαπημένους μας celebs να ''τσαλακώνονται'' με διάφορα challenges, μία χώρα όμως έβαλε στόχο να το ρίξει για τα καλά. Οι Ινδοί έβαλαν στόχο να διαλύσουν το νέο κοινωνικό δίκτυο, μετά από έναν ψηφιακό ''πόλεμο'' ανάμεσα στους χρήστες του TikTok και τους YouTubes της χώρας.
Μάλιστα, σε μία από τις πρώτες συνέπειες αυτής της διαμάχης, τα αστεράκια του TikTok στο Google Play έπεσαν από 4.6 στο 1.3 και οι κριτικές από κάτω το κατακεραυνώνουν. Το TikTok δεν είναι ένα μικρό app, αντιθέτως έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο downloads. Για να πέσουν τόσο τα αστεράκια σημαίνει πως οι κακές κριτικές είναι χιλιάδες.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας YouTuber, ο Elvish Yadav χαρακτήρισε τους χρήστες του TikTok ''σκουπίδια''. Στη συνέχεια προκλήθηκε μια διαδικτυακή διαμάχη ανάμεσα στoν δημοφιλή TikToker Amir Siddiqui και τον σταρ του YouTube Carry Minati. O Siddiqui ανέβασε ένα βίντεο όπου κοροϊδευε τους YouTubers, κατηγορώντας τους πως οικιοποιούνται περιεχόμενο που δεν είναι δικό τους, και προκάλεσε τον Minati να του απαντήσει. Στο επόμενο του βίντεο, ο Mineti στοχοποίησε τον Siddiqui κοροϊδεύοντάς τον ακόμα και για την γραμματική του.
Το βίντεο ανέβηκε στις 8 Μαϊου και γρήγορα συγκέντρωσε εκατομμύρια likes πριν κατέβει στις 14 Μαϊου, λόγω πολλών reports για cyberbullying. Τα σχεδόν 17 εκατομμύρια συνδρομητές του Mineti εξαγριώθηκαν και, για να μην τα πολυλογούμε, αποφάσισαν να ''χτυπήσουν'' το TikTok, με κακές κριτικές που γράφονται ευγενικά και λογικά, έτσι ώστε να μην διαγραφτούν. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ένας δεύτερος TikToker, o Faisal Siddiqui, ανέβασε ένα βίντεο υποστηρίζοντας τις επιθέσεις με οξύ, κάτι που οδήγησε σε ακόμα περισσότερες κακές κριτικές. Όλο αυτό το κίνημα ενάντια στο γνωστό app, συνοδεύεται από τα hashtags #bantiktok και #IndiansagainstTikTok που είναι ανάμεσα στα trending του Twitter.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το δημοφιλές app αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ινδία. Πέρσι είχε απαγορευτεί στη χώρα αφότου βρέθηκαν βίντεο που προωθούσαν προσβλητικά και υποτιμητικά μηνύματα, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να διαγράψει πάνω από 6 εκατομμύρια βίντεο. Μετά από την προσωρινή απαγόρευση επέστρεψε στο Google Play και στο App Store, με απόφαση δικαστηρίου.