ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: red mini dress με γόβες και bow στα μαλλιά
 

Πώς λειτουργεί ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης

Οι θάλαμοι αυτοί είναι ειδικοί για την νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα

Του Γιάννου Λύτρα

Ακόμα μια ορολογία η οποία την τελευταία περίοδο κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, είναι ο θάλαμος αρνητικής πίεσης, καθώς σε τέτοιους θαλάμους νοσηλεύονται ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τέτοιων δωματίων νοσοκομείων, είναι το φιλτράρισμα του αέρα και το αεροστεγές κλείσιμό του, για σκοπούς προστασίας του προσωπικού και των υπολοίπων ασθενών των νοσοκομείων.

Σε θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από λοιμώδη νοσήματα, με ένα από αυτά να είναι και η νόσος COVID-19. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο Δρ Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου, ο αέρας σε έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης ανανεώνεται κατά μέσον όρο, τουλάχιστον δώδεκα φορές ανά ώρα. Συγκεκριμένα, με την βοήθεια ενός συστήματος εξαερισμού, ο αέρας εντός του δωματίου φιλτράρεται με συγκεκριμένο τρόπο και οδηγείται εκτός του θαλάμου και εκτός του νοσοκομείου γενικότερα. Παράλληλα, το δωμάτιο είναι αεροστεγώς κλειστό, ώστε ο αέρας που βρίσκεται σε αυτό να μην διαφεύγει προς τους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου, αποτελώντας απειλή για την υγεία άλλων ασθενών και του προσωπικού.

Επίσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το Centre for Vascular Anomalies των Βρυξελλών, οι πόρτες ενός τέτοιου θαλάμου πρέπει να ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να τις αγγίξει, ενώ στεγανοποιημένη είναι και η οροφή, στην οποία πρέπει να τοποθετούνται μη πορώδη πλακάκια βινυλίου. Σε αρνητική πίεση βρίσκεται και το δωμάτιο του μπάνιου και της τουαλέτας. Παράλληλα, τα παράθυρα ανοίγουν μόνο με την χρήση ειδικού εργαλείου ή κλειδιών, ωστόσο μπορεί να είναι και μονίμως σφραγισμένα. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το γεγονός ότι τα χειριστήρια του εξαερισμού δεν πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση που να μπορεί ο ασθενής να τα προσεγγίσει, ωστόσο ο χειρισμός του κλιματισμού του θαλάμου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, ούτως ώστε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, να μην δημιουργείται η επιθυμία στον ασθενή να ανοίξει το παράθυρο.

Ασφάλεια

Το μόνιμο σύστημα ελέγχου πίεσης χώρου παρέχει άμεση ειδοποίηση εάν υπάρξουν διακυμάνσεις της πίεσης ή ακόμα και αποσυμπίεση του θαλάμου. Σε τέτοια περίπτωση ηχεί συναγερμός ο οποίος πρέπει να βρίσκεται εγκατεστημένος και στα δωμάτια του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Κύπρο

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, στα δημόσια νοσηλευτήρια στην Κύπρο υπάρχει αριθμός τέτοιων θαλάμων. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχουν οκτώ κλίνες, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δύο κλίνες επίσης υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και δύο στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για την νόσο COVID-19 δεν υπάρχει οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για νοσηλεία ασθενών σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις, προς όφελος των ασθενών και του προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X