ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: bodycon φόρεμα και μπότες μέχρι το γόνατο
 

Roadtrip στην παραλία του Governor’s

Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου, σε μια εξαιρετική τοποθεσία. Η παραλία βρίσκεται λίγο πριν τη Λεμεσό.

newsroom must

Το κείμενο είναι τμήματα της εκπομπής «Roadtrip.cy» στον Σπορ FM 95.

Του Άντρου Σκαλιστή

Σήμερα, σε μια διαφορετική διάθεση, πιστεύω ότι ταιριάζει με το πνεύμα του μήνα, της εποχής αλλά και με το πού είμαστε. Ελπίζω να σας πετυχαίνω κι εσάς σε μια υπέροχη παραλία να χαλαρώνετε. Εμείς είμαστε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου. Είμαστε με τα μαγιό, σαγιονάρες, μάσκα-πέδιλα, χαλάκι, ομπρέλα και βιβλία, ωραία βιβλία. Σήμερα και εγώ και ο Χρίστης θα κάνουμε εκπομπή από την παραλία, και ποια παραλία; Είμαστε στο Governor’s Beach, στην ακτή του Κυβερνήτη, δίπλα στο Βασιλικό, λίγο πριν τη Λεμεσό.

Σήμερα μπήκαμε και εμείς σε αυτή τη διάθεση, τη διάθεση στην οποία βρίσκεται σχεδόν όλο το νησί. Είμαστε στην ακτή του Κυβερνήτη, στο Πεντάκωμο, λίγο πριν τη Λεμεσό, σε μια ξεχωριστή παραλία και απολαμβάνουμε καλοκαίρι και Κύπρο. Δεν ζηλεύω όσους έμειναν πίσω και δουλεύουν στις πόλεις μέσα στη ζέστη. Ευχαριστούμε, όμως, αυτούς που δουλεύουν σε διάφορες υπηρεσίες για να περνάμε εμείς καλά. Ήρωες, πραγματικά ήρωες όμως, οι πυροσβέστες και όσοι πολέμησαν τον COVID-19. Τις ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς μας σε όλους όσοι δουλεύουν σε υπηρεσίες που φροντίζουν για όλους εμάς αλλά κυρίως στους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων και τους γιατρούς που πάλεψαν και παλεύουν με την πανδημία.

Αν θυμάστε, σε μια άλλη εκπομπή, ήμασταν στην παραλία και απολαμβάναμε ήλιο, θάλασσα, μάσκα, πέδιλα για δροσιά και μιλήσαμε για βιβλία για αναψυχή. Πολλοί από εσάς μάς στείλατε μήνυμα ζητώντας να το ξανακάνουμε, να εισηγηθούμε ξανά βιβλία. Φυσικά, θα σας ικανοποιήσουμε. Άλλη μια εκπομπή με το ίδιο θέμα, αλλά σε άλλη παραλία και με άλλα βιβλία φυσικά. Είναι μια υπέροχη, ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ό,τι πρέπει για θάλασσα και φυσικά η εκπομπή μας, το roadtrip.cy, δεν θα μπορούσε να πάει σε μια οποιαδήποτε τοποθεσία. Είμαστε σε μια ξεχωριστή παραλία, στην ακτή του Κυβερνήτη. Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου, σε μια εξαιρετική τοποθεσία. Η παραλία βρίσκεται λίγο πριν τη Λεμεσό. Δεν είμαστε όμως στο τμήμα της παραλίας που είναι οργανωμένο, έχουμε προχωρήσει δεξιά μετά το τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, προς τα δυτικά, προς τη Λεμεσό. Πρέπει να σας προειδοποιήσω όμως, για να πάει κάποιος σε αυτή την περιοχή, πρέπει να οδηγεί 4Χ4, ένα καλό off roader, να ξέρει από εκτός δρόμου οδήγηση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πολύ δύσκολος χωματόδρομος, μονοπάτι στην ουσία και σε κάποια σημεία επικίνδυνος. Είναι περιοχή, δρόμος και παραλίες, πολλές παραλίες για περιπέτεια.

(Φωτογραφία: Mια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου.)

Είμαστε στην παραλία, δυτικά από το Governor’s Beach και ήδη είπαμε ότι για να έρθει κάποιος με αυτοκίνητο εδώ πρέπει να οδηγεί 4Χ4, ένα καλό off roader, να ξέρει από εκτός δρόμου οδήγηση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Φυσικά, πάντα υπάρχουν επιλογές. Μπορείτε να προχωρήσετε με το αυτοκίνητο περίπου ένα χιλιόμετρο μετά τις οργανωμένες παραλίες και μετά περπάτημα, απλώς βεβαιωθείτε ότι θα έρθετε με τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή νερό, φρούτα, ομπρέλα, χαλάκια, μάσκα και πέδιλα για διάλειμμα από το διάβασμα όταν δεν αντέχουμε άλλο τη ζέστη και απαραίτητο ένα καλό βιβλίο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι πανέμορφη με εκείνους τους άσπρους, καθαρούς βράχους που βλέπετε συχνά σε φωτογραφίες στο facebook, στο instagram, αλλά και σε πολλές φωτογραφίσεις μόδας. Πολλοί έχουν κάνει τέτοιες φωτογραφίσεις και γιατί είναι εντυπωσιακά όμορφη η περιοχή αλλά και γιατί το σχεδόν απόλυτο λευκό των βράχων δίνει μια μαγεία στη φωτογραφία. Εξαιρετική παραλία με κρυστάλλινα νερά, και γκρίζα άμμο που διαμορφώνει μια ωραία αντίθεση με το λευκό των βράχων, αλλά κυρίως με υπέροχη θέα. Μπροστά μας φυσικά το βαθύ μπλε, η Μεσόγειος, η δική μας Μεσόγειος, στα δεξιά ο κόλπος της Λεμεσού και από εδώ βλέπουμε μεγάλο μέρος του. Στα αριστερά το λευκό των βράχων και όλα αυτά λουσμένα με ένα έντονο, εκτυφλωτικό σχεδόν, κυπριακό, καλοκαιρινό φως. Εδώ, μέχρι και το φως αλλάζει υφή, λόγω της λευκότητας.

Μου αρέσει πολύ το διάβασμα ενός καλού βιβλίου στην παραλία. Το τι είναι καλό βιβλίο φυσικά είναι μεγάλο θέμα, με φίλους το έχω συζητήσει πολλές φορές, είναι ατέλειωτο ως αντικείμενο συζήτησης. Προσωπικά πιστεύω ότι καλό βιβλίο είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ωραία. Είτε γιατί είναι διασκεδαστικό είτε γιατί με χαλαρώνει είτε γιατί μαθαίνω, γιατί εκπαιδεύω το μυαλό, γιατί σκέφτομαι, φτάνει να περνώ καλά και να δυσκολεύομαι να το αφήσω από το χέρι μου. Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες: παραλία, τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή νερό, φρούτα, μάσκα και πέδιλα για διάλειμμα από το διάβασμα όταν δεν αντέχω άλλο τη ζέστη και ένα καλό βιβλίο. Βάλτε τα headphones σας ξανά, πάμε με μουσική ξανά και συνεχίζουμε σε λίγο.

Είμαστε στην παραλία, με τα απολύτως απαραίτητα. Φυσικά, όπως ήδη είπαμε, επειδή μας το ζητήσατε, έχουμε ετοιμάσει εισηγήσεις για βιβλία. Τρία βιβλία, διαφορετικά, μάλλον πολύ διαφορετικά μεταξύ τους για να έχετε επιλογές. Πάμε με το πρώτο «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» του Γιούνας Γιούνασον. Εξαιρετικό βιβλίο, διαβάζεται πολύ εύκολα, ωραία πλοκή, με πολλά κωμικά στοιχεία αλλά και ψήγματα διεθνούς ιστορίας του εικοστού αιώνα βαλμένα με πολλή τέχνη μέσα στην αφήγηση. Παρά τα ιστορικά στοιχεία όμως, είναι εύπεπτο, σε όσους δεν το διαβάσατε, το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα πρώτα. Ο Γιούνας Γιούνασον γεννήθηκε στη Σουηδία το 1961. Δούλεψε ως δημοσιογράφος, σύμβουλος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και ως παραγωγός στην τηλεόραση. Όταν άρχισε να γράφει, αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του εντελώς. Πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και μετακόμισε σε ένα σπίτι δίπλα στη λίμνη του Λουγκάνο της Ελβετίας. Το βιβλίο «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα και έγινε αμέσως παγκόσμια επιτυχία. Πούλησε πάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, ευτυχώς και στα Ελληνικά. Έχει γυριστεί μάλιστα και ομώνυμη ταινία και φυσικά σας συμβουλεύω να τη δείτε, αλλά διαβάστε πρώτα το βιβλίο.

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω κάποιες δηλώσεις του ίδιου του συγγραφέα, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει, για το βιβλίο και τον Άλαν, τον ήρωα του βιβλίου. «Είχα μέσα μου λίγο από Άλαν όταν ήμουν νέος και δεν με απασχολούσε τίποτε. Τον έχασα λόγω σκληρής δουλειάς και συζυγικών προβλημάτων, αλλά στη συνέχεια τον χρησιμοποίησα και πάλι με τραβηγμένο τρόπο για να δημιουργήσω το βιβλίο. Όταν είμαι στις μαύρες μου, τον σκέφτομαι. Εμφανίζεται με τρόπο μαγικό στο πλάι μου και λέει ‘’Έλα, δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα τα πράγματα’’». Συνεχίζει στη συνέντευξη: «Όταν τέλειωσα το βιβλίο, το έστειλα σε έξι Σουηδούς εκδότες. Οι πέντε το απέρριψαν και ο έκτος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ενθουσιασμένος ‘’Διάβασα το μισό, θέλω να το εκδώσουμε’’. Του απάντησα ‘’Θέλετε να εκδώσετε το μισό που διαβάσατε ή όλο;’’.» Συνεχίζει λέγοντας: «Έχω συμπεριλάβει πολλά από τα τέρατα του εικοστού αιώνα, αλλά όχι τον Χίτλερ. Αν και πιστεύω ότι μπορείς να αστειευτείς για τα πάντα και ότι ο Στάλιν ήταν εξίσου κακός, δεν θα μπορούσα ποτέ να σατιρίσω το ολοκαύτωμα.»

Αισθάνομαι ότι έχω γράψει μια ελπιδοφόρα σάτιρα για την άσχημη όψη της ανθρωπότητας. Ο Γιούνασον μετά τον «Εκατοντάχρονο», που ήταν όπως είπαμε το πρώτο του βιβλίο, έγραψε το «Η αναλφάβητη που ήξερε να μετρά», το «Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του», το «Γλυκιά εκδίκηση ΑΕ» και άλλα. Όλα καλά βιβλία αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν στη σκιά του πρώτου. Αν κάποιος διαβάσει πρώτα την «Αναλφάβητη», θα ενθουσιαστεί. Αν όμως την διαβάσει μετά τον «Εκατοντάχρονο», απλώς θα του αρέσει. Θέλω να πω ότι ο «Εκατοντάχρονος» είναι τόσο καλός που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη.

Να πούμε λίγα λόγια για το βιβλίο. Βιβλίο με εξαιρετική πλοκή, διαβάζεται πολύ εύκολα, όχι απνευστί γιατί έχει 473 σελίδες, με πολλά κωμικά στοιχεία αλλά και ψήγματα διεθνούς ιστορίας του εικοστού αιώνα βαλμένα με πολλή τέχνη μέσα στην αφήγηση με ένα πολύ εύπεπτο τρόπο. Ο Άλαν, ένας εκατοντάχρονος στα χνάρια του Φόρεστ Γκαμπ, εάν ο Γκαμπ ήταν ειδικός στα εκρηκτικά και τιμούσε υπερβολικά τη βότκα, αποφασίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια καινούργια αρχή, και τι αρχή.

Στα εκατοστά του γενέθλια, ενώ ο δήμαρχος, δημοσιογράφοι και η διεύθυνση του γηροκομείου οργανώνουν το πάρτι γενεθλίων του, ο Άλαν αποφασίζει να το σκάσει. Βάζει τις παντόφλες του και πηδά από το παράθυρο. Ξεκινά μια τρομερή περιπέτεια που φέρνει στη ζωή του διάφορους εγκληματίες, βαριεστημένους αστυνομικούς, μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, ένα αερόστατο, ένα ελέφαντα.

Πραγματική περιπέτεια για οποιονδήποτε. Όχι για τον Άλαν που είχε μια ολόκληρη ζωή γεμάτη περιπέτεια. Έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες βότκας με τον Στάλιν, τον Τσόρτσιλ, τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Φράνκο, τον Τρούμαν, τον Ντε Γκολ. Ο Άλαν, άθελά του, έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το βιβλίο «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» είναι ένα ξεκαρδιστικά αστείο αλλά και βαθύτατα ανθρώπινο μυθιστόρημα. Είναι μια ωδή για το μεγαλείο της κάθε μέρας και την ομορφιά τού να ζεις με πάθος, ακόμα και όταν ο κόσμος προσπαθεί να σε πείσει ότι η κατάσταση είναι απελπιστική

Σήμερα δεν περιγράφουμε διαδρομή. Είμαστε στην ακτή του Κυβερνήτη, στο Πεντάκωμο, αλλιώς Governor’s Beach. Έχουμε φύγει από τον χώρο των οργανωμένων παραλιών, προχωρήσαμε προς τα δυτικά, προς τη Λεμεσό. Οδηγήσαμε δίπλα στη θάλασσα θαυμάζοντας πανέμορφες εικόνες, σε ένα πολύ δύσκολο χωματόδρομο που μόνο με 4Χ4 μπορείς να περάσεις, για να φτάσουμε εδώ. Το εδώ, όμως, είναι πανέμορφο, ειδυλλιακό, άξιζε την περιπέτεια. Άσπροι βράχοι σε απίστευτα όμορφα οργανικά σχήματα, κατεβαίνουν μέσα στη θάλασσα. Το πραγματικά εκτυφλωτικό λευκό των βράχων με ένα καθαρό, δυνατό, τιρκουάζ, το μπλε της κυπριακής θάλασσας. Για να καταλάβετε πόσο λατρεύω αυτή την ομορφιά, το screen saver στο κινητό μου είναι μια φωτογραφία από εδώ. Φανταστείτε ένα ολόλευκο βράχο δυο μέτρα πλάτος, να μπαίνει μέσα στη θάλασσα 7-8 μέτρα, σαν προβλήτα, ο βράχος είναι λίγο πιο ψηλά από το νερό, λίγο, 40-50 πόντους δηλαδή. Αυτός ο απίστευτος συνδυασμός του λευκού και του μπλε, πάνω στον βράχο, μια ομπρέλα και δυο χαλάκια, όλα πορτοκαλιά, δεν είναι ποιητικό; Σήμερα, η εκπομπή roadtrip.cy, καλοκαιρινή έκδοση, είναι εδώ, με μια διαφορετική εκπομπή. Μαζί, όλη η παρέα, στον Σπορ FM 95 χαιρόμαστε τον κυπριακό ήλιο, τη θάλασσα και μιλάμε για βιβλία. Παραλία, μαγιό, μάσκα-πέδιλα, ομπρέλα, χαλάκια, αλλά κυρίως βιβλίο, background music και το ύφος της ημέρας είναι «περνάμε καλά». Γι’ αυτό ακούμε και διαφορετική μουσική. Εξάλλου η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής. Και είναι εύκολο να έχουμε ποικιλία στις ζωές μας. Σήμερα, ακριβώς γι’ αυτή την ποικιλία σάς προτείνω βιβλία. Βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Ήδη μιλήσαμε για το πρώτο, για το «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε».

Πάμε στο δεύτερο βιβλίο, εντελώς διαφορετικό, διαφορετική εμπειρία. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όχι όπως τα άλλα όμως. Αστυνομική πλοκή μεν αλλά και με μια πιο ανθρώπινη χροιά. «Η άλλη άκρη του νήματος», συγγραφέας ο Αντρέα Καμιλλέρι. Ιταλός, Σικελιανός κατ’ ακρίβειαν, άργησε να αφιερωθεί στο γράψιμο. Όταν το αποφάσισε, στα 60 του, έγινε εκδοτικό φαινόμενο. Έγραψε πολλά βιβλία αλλά αυτά που τον έκαναν γνωστό και πολυβραβευμένο είναι τα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μονταλμπάνο.

Διαδραματίζονται πάντα στη Vigata, φανταστική, μη υπαρκτή πόλη της Σικελίας. Ο Καμιλλέρι γεννήθηκε το 1925 στο Porto Empedocle της Σικελίας. Η πόλη του, το Porto Empedocle, αποφάσισε το 2003 να μετονομαστεί σε Porto Empedocle Vigata. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και τίτλοι, τα βιβλία του έχουν γίνει ταινίες αλλά και σίριαλ στην τηλεόραση, διεθνώς. Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο έχει πάρει το όνομά του από τον Ισπανό συγγραφέα Manuel Vázquez Montalbán, που ήταν ο αγαπημένος του Καμιλλέρι. Τα βιβλία του Καμιλλέρι είναι δημοφιλή γιατί εκτός από την αστυνομική πλοκή είναι εμποτισμένα με στοιχεία φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Αυτά όμως, η αστυνομική πλοκή, οι φιλοσοφικές και ψυχολογικές αναφορές είναι απλώς ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Καμιλλέρι ζωγραφίζει με τα πιο γλαφυρά χρώματα τοπία της Σικελίας που ζωντανεύουν μπροστά μας αλλά και μαγειρεύει σικελική κουζίνα που μαγεύει. Εγώ έχω δοκιμάσει δύο συνταγές του μέχρι τώρα. «Η άλλη άκρη του νήματος» είναι η ιστορία του δόλου, της διαφθοράς, των παιχνιδιών εξουσίας αλλά και του τοπίου και των ανθρώπων της Σικελίας. Αν σας αρέσει το αστυνομικό μυθιστόρημα, η περιπέτεια, τα τοπία, αλλά και η ιταλική κουζίνα, τότε Αντρέα Καμιλλέρι, “Η άλλη άκρη του νήματος”, εκδόσεις Πατάκη. Παρεμπιπτόντως, είπαμε προηγουμένως ότι ο Καμιλλέρι γεννήθηκε στο Porto Empedocle της Σικελίας. Το Empedocle σάς θυμίζει τίποτε;

Όλα έχουν τη σημασία τους, και το μαγιό και η ξαπλώστρα και όλα τα άλλα, αλλά σε μια τέτοια μέρα ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το βιβλίο. Τι βιβλίο παίρνεις μαζί σου στην παραλία; Μα φυσικά ένα καλό βιβλίο. Στην αρχή της εκπομπής αναφερθήκαμε στο τι σημαίνει καλό βιβλίο, δεν θα το αναλύσουμε ξανά, απλώς θα πούμε ότι καλό βιβλίο είναι αυτό που με βοηθά να περνώ καλά και να δυσκολεύομαι να το αφήσω από το χέρι μου. Φυσικά υπάρχουν πολλά είδη βιβλίων, σήμερα σας προτείνω κάποια για να δοκιμάσετε. Διαφορετικά μεταξύ τους, πολύ διαφορετικά, ελπίζω κάποιο να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Ακόμα ένα τραγούδι, μέσα στο πνεύμα του «περνάμε καλά», παραλία, headphones, μουσική, διάβασμα και συνεχίζουμε με τις εισηγήσεις μας για βιβλία.

Σήμερα, είμαστε στην παραλία χαλαρά με το βιβλίο στο χέρι, ακούμε μουσική και όπως είπαμε στην αρχή της εκπομπής, είμαστε έτοιμοι να σας συστήσουμε κάποια βιβλία, μια πλατιά επιλογή, πιστεύω ότι θα βρείτε κάποιο να σας αρέσει. Σας έχω μιλήσει για τον Σικελιανό συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι και το βιβλίο του «Η άλλη άκρη του νήματος». Να πούμε λίγα λόγια για το βιβλίο. Είπαμε αστυνομικό μεν αλλά με πολλές άλλες αναφορές. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, παντρεύεται με ολίγον από ιστορία, επικαιρότητα, ανθρώπινο στοιχείο, αλλά και ωραίες περιγραφές τοπίων της Σικελίας και πάνω από όλα αυτά η γαστριμαργία, η μαγεία της σικελικής κουζίνας. Το βιβλίο γράφτηκε το 2016, όταν στην επικαιρότητα ήταν τα κύματα προσφύγων που έφταναν, όσοι έφταναν, στις ιταλικές ακτές και κυρίως τις ακτές της Σικελίας. Χιλιάδες οι νεκροί στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από το δράμα του πολέμου και ο Καμιλλέρι καταφέρνει να παντρέψει δυνατή, σφιχτή αστυνομική πλοκή με περιγραφές του δράματος. Καταφέρνει να περιγράφει την επικαιρότητα με αμείωτο το ενδιαφέρον για την πλοκή μέχρι την τελευταία σελίδα.

Στη Βιγκάτα, είπαμε, φανταστική παραθαλάσσια πόλη της Σικελίας, ο αστυνόμος Μονταλμπάνο έχει αναλάβει την οργάνωση της ασφαλισμένης αποβίβασης, την παροχή πρώτων βοηθειών στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, αλλά και το ξεσκέπασμα των παράνομων διακινητών. Τον βοηθά όλο το αστυνομικό τμήμα, εθελοντές, και δυο μεταφραστές της αραβικής γλώσσας. Μέσα από αυτό το ανθρώπινο δράμα εμφανίζεται μια μυστηριώδης υπόθεση, ένας φόνος. Μέχρι και ο αστυνόμος Μονταλμπάνο ξαφνιάζεται και προσπαθεί να ξεμπλέξει το μπερδεμένο κουβάρι ανθρώπινων ιστοριών που έχει στα χέρια του. Ακολουθεί το ένστικτό του και δεν θα πούμε και το τέλος, θα σας χαλάσω την ανάγνωση. Άρα, δεύτερο το βιβλίο του Αντρέα Καμιλλέρι «Η άλλη άκρη του νήματος».

Ήδη προτείναμε δυο πολύ καλά και πολύ διαφορετικά βιβλία. Το πρώτο ήταν το «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» του Γιούνας Γιούνασον. Εκδόσεις «Ψυχογιός» Πολύ διασκεδαστικό αλλά και γεμάτο από πληροφορίες για τον εικοστό αιώνα, με μια πολύ ανθρώπινη πλευρά. Το δεύτερο ήταν του Αντρέα Καμιλλέρι και «Η άλλη άκρη του νήματος», από τις εκδόσεις «Πατάκη». Αστυνομική πλοκή αλλά, πάλι, με ανθρώπινο πρόσωπο.

Τι πιο ωραίο, τώρα το καλοκαίρι, από το αραλίκι δίπλα στη θάλασσα, ωραία μουσική, με ένα βιβλίο στο χέρι; Ήδη προτείναμε δυο, πάμε για το τρίτο. Geoffrey Blainey, «Συνοπτική ιστορία του κόσμου». Ιστορικό βιβλίο αλλά όχι όπως τα βιβλία του σχολείου, καμιά σχέση. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, θα σας εκπλήξει με τον τρόπο με τον οποίο ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, πληροφοριών για την ιστορία του ανθρώπινου γένους, κινεί την περιέργεια και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος.

Ο Geoffrey Blainey είναι ένας από τους επιφανέστερους και δημοφιλέστερους ιστορικούς σε παγκόσμια βάση. Αυστραλός, έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία. Έχει βραβευθεί εκατοντάδες φορές, έχει προσφέρει από την έδρα του Harvard και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, αλλά και από πολλές άλλες έδρες, και έχει διατελέσει Πρόεδρος στο Συμβούλιο της Αυστραλίας και αντιπρόσωπος στο Συνταγματικό Συνέδριο. Σπουδαίο μυαλό, εξαιρετικός ιστορικός αλλά για μένα το σημαντικό είναι ότι γράφει για ιστορία με ένα τρόπο απίστευτα γλαφυρό και παραστατικό. Κυριολεκτικά δημιουργεί εικόνες, με τέτοιο τρόπο που ακόμα και αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία, διαβάζουν τα βιβλία του μονορούφι. Έγραψε πρώτα το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία του κόσμου» που ήταν ογκώδες και φορτωμένο με πληροφορίες, ειδικά για ιστορικούς. Είχε μεγάλη επιτυχία, πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, οπότε κατάλαβε ότι υπήρχε ενδιαφέρον, ότι μπορούσε να απευθυνθεί και σε πιο πλατύ κοινό. Οπότε μείωσε τον όγκο πληροφοριών και προχώρησε στο βιβλίο με το οποίο ασχολούμαστε σήμερα, το «Συνοπτική ιστορία του κόσμου». Ανήσυχο πνεύμα και δυνατή αντίληψη τον βοήθησαν να παρουσιάσει ένα βιβλίο που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε πολλές γλώσσες. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων Αυστραλών που το βιογραφικό τους φιλοξενείται στη Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια.
Ε, αυτό κάτι σημαίνει, αφού τον έχουν παραδεχτεί και οι Βρετανοί.

Ειδική έκδοση της εκπομπής σήμερα, ταιριάζει με τον μήνα και τη διάθεση που φέρνει πάντα ο Αύγουστος και οι ζέστες του. Ειδική έκδοση γιατί σήμερα δεν ταξιδεύουμε, είμαστε αραχτοί στην παραλία relax, headphones, ακούμε χαλαρωτική μουσική, background music κατ’ ακρίβειαν, και χαιρόμαστε διάβασμα, χαιρόμαστε βιβλία, καλά βιβλία. Καλοκαιράκι, παραλία, βιβλίο, το σημερινό τρίπτυχο.

Μια εκπομπή γεμάτη με θετική ενέργεια που θέλει να τη μοιραστεί μαζί σας. Μια διαφορετική έκδοση της εκπομπής, όμως. Σήμερα, δεν οδηγήσαμε και δεν επισκεφτήκαμε χωριά και τοπία του νησιού μας. Σήμερα χαρήκαμε μια υπέροχη παραλία, μάσκα-πέδιλα, χαλάκια, μουσική και ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Μιλήσαμε για τρία βιβλία, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, βιβλία που αξίζει να έχει κάποιος μαζί του στις διακοπές και όχι μόνο.

Το πιο πάνω κείμενο είναι τμήματα της εκπομπής «Roadtrip.cy». Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 8 μέχρι τις 10 ακούτε την εκπομπή του Άντρου Σκαλιστή «Roadtrip.cy» στον Σπορ FM 95

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση