ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Μακρυμάνικο bodycon φόρεμα και μποτάκια
 

Τα κράτη - δεξαμενές του κορωνοϊού

Σε όλο τον κόσμο, ακόμα και κυβερνήσεις που είχαν φανεί να ελέγχουν την πανδημία, προσαρμόζονται σε μία διαφορετική πραγματικότητα

Η Κίνα πραγματοποιεί διαγνωστικά τεστ στους εργαζομένους σε εστιατόρια και τους οδηγούς φορτηγών, ανά οικοδομικό τετράγωνο. Η Νότια Κορέα συνιστά στους πολίτες να έχουν μαζί τους δύο είδη μάσκας, τις οποίες θα πρέπει να φορούν αναλόγως της επικινδυνότητας των συνθηκών. Η Γερμανία επιβάλλει στις κοινότητες να τηρούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μόλις τα κρούσματα υπερβούν κάποιο όριο. Σε όλο τον κόσμο, ακόμα και κυβερνήσεις που είχαν φανεί να ελέγχουν την πανδημία, προσαρμόζονται σε μία διαφορετική πραγματικότητα, που λαμβάνει ως δεδομένο ότι η «συμβίωση» με τον κορωνοϊό θα είναι μακρά. Τώρα, όμως, αντί των γενικευμένων lockdowns, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν πιο στοχευμένους τρόπους για την αναγνώριση και τον έλεγχο των επιδημικών εστιών, προτού θεριέψουν και εξελιχθούν σε τρίτο και τέταρτο κύμα πανδημίας.

Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες, ώστε να αυστηροποιούν ή να χαλαρώνουν τα μέτρα αναλόγως των περιστάσεων. Επίσης, απαιτούνται μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, εντατική παρακολούθηση, τάχιστες αντιδράσεις, σκληρή διαχείριση των συνόρων και κυρίως διαρκής υπενθύμιση στους πολίτες για την επικινδυνότητα της συχνής ανθρώπινης επαφής.

Η μεταβολή της προσέγγισης κατά του κορωνοϊού απλώς απηχεί το γεγονός ότι ακόμα και τα κράτη που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία, δεν μπορούν να εξαλείψουν ολοκληρωτικά τον μολυσματικό παράγοντα, πριν την ανακάλυψη και ευρεία διάθεση αποτελεσματικού εμβολίου. Ταυτόχρονα δείχνει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία, όπου οι κυβερνήσεις ολιγώρησαν και ουδέποτε ελέγξαν τις αρχικές επιδημίες. Πρόκειται για κράτη - δεξαμενές του κορωνοϊού, από τα οποία απειλείται όλη η υφήλιος.

«Ο κορωνοϊός θα είναι για πάντα μαζί μας» παρατηρεί ο επιδημιολόγος Σάιμον Τζέιμς Θόρνλεϊ, του πανεπιστημίου του Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε μακροπρόθεσμα να τον εξαλείψουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του». Ακόμα και σε κράτη που ελέγχθηκε η πανδημία, οι νέες εξάρσεις των κρουσμάτων, παραμένουν μία εξαιρετικά σοβαρή απειλή. Σε πολλές χώρες αυτή η απειλή, όπως στην Ιταλία, και ειδικότερα στη Ρώμη, αλλά και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, η απειλή έλαβε «σάρκα και οστά».

Άλλα κράτη, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ακολουθούν πιο φιλόδοξες και έξυπνες στρατηγικές. Η Νότια Κορέα αποκαλεί τη στρατηγική της «καθημερινή καραντίνα». Η χώρα ουδέποτε επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ η λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρότι ενθαρρύνεται, παραμένει απλή σύσταση. Οι νοτιοκορεατικοί υγειονομικοί φορείς, ωστόσο, έχουν ορίσει το αυστηρό όριο 50 κρουσμάτων την ημέρα, όριο που μπορεί να αντέξει το υγειονομικό της σύστημα, πριν από την επιβολή νέων μέτρων. Οι κανόνες στη χώρα προσαρμόζονται αναλόγως των αναγκών. Μετά το δεύτερο κύμα COVID-19 στη Σεούλ, οι δημοτικοί αξιωματούχοι επέβαλαν τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και έκλεισαν τις δημόσιες εγκαταστάσεις επί δύο εβδομάδες. Επίσης οι Νοτιοκορεάτες οφείλουν να έχουν μαζί τους μία απλή χειρουργική μάσκα και μία πιο ανθεκτική, τύπου Ν95, σαν αυτές που φορούν οι γιατροί, που πρέπει να βάζουν σε περιστάσεις συνωστισμού.

Η Ιαπωνία, όπου επίσης επιβλήθηκαν περιορισμένα lockdowns, επιθυμεί να επανεκκινήσει την οικονομία και μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ταξιδιώτες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ να την επισκεφθούν. Πριν από μία εβδομάδα, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ξεκίνησε η χρήση εφαρμογής που ειδοποιεί τον χρήστη αν ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσης, οι διαχειριστές των σιδηροδρόμων ενημερώνουν διαρκώς μέσω εφαρμογής τους πολίτες για τον συνωστισμό στους συρμούς. Οι υγειονομικοί φορείς, πάνω από όλα, προειδοποιούν τους πολίτες να μεταβάλουν τον τρόπο ζωής τους. Όλοι οι Ιάπωνες οφείλουν να αποφεύγουν κλειστούς χώρους με συνωστισμό και δραστηριότητες που απαιτούν στενή επαφή.

Αλλαγή στάσης

Ακόμα και η κινεζική ηγεσία που εφάρμοσε πρωτοφανή δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στη Γουχάν, στην αρχή της πανδημίας, σήμερα υιοθετεί πιο χαλαρές προσεγγίσεις όπως είναι η στοχευμένη καραντίνα. Ήδη στο Πεκίνο οι κάτοικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στους ανοικτούς χώρους, ενώ σταδιακά καταργείται και το μέτρο της υποχρεωτικής θερμομέτρησης. Στόχος των κινεζικών αρχών δεν είναι η εξάλειψη του κορωνοϊού και ο μηδενισμός των κρουσμάτων αλλά η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση τους, επισημαίνει ο δρ Ζανγκ Ουένχονγκ, σύμβουλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Σαγκάης σε θέματα πανδημίας. «Η πρόληψη, ο ακριβής έλεγχος και η άμεση περίθαλψη είναι μία στρατηγική που η Κίνα θα ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα» τονίζει.

Σταδιακά και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη μαθαίνουν να είναι πιο ευέλικτες. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περιφέρειες και δήμοι που καταγράφουν περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών οφείλουν να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού –κλείσιμο των σχολείων, μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις ή εντοπισμένη επιβολή καραντίνας– όπως πρόσφατα έγινε σε περιφέρειες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τα ίδια λάθη

Σε αυτή, την επόμενη φάση της υγειονομικής κρίσης, ιδιαίτερο προβληματισμό γεννά η έξαρση νέων κρουσμάτων στην Ιταλία και ειδικότερα στη Ρώμη. Οι ειδικοί διαμαρτύρονται γιατί οι Ιταλοί έχουν εφησυχάσει και αψηφούν τα προληπτικά μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας και την αποφυγή συνωστισμού. Δεν είναι λοιπόν αναπάντεχη η ανίχνευση 109 νέων κρουσμάτων, και δυστυχώς πέντε θανάτων στο Ινστιτούτο Σαν Ραφαέλε Πιζάνα της Ρώμης. Οι υγειονομικές αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας άμεσα πραγματοποίησαν εξετάσεις σε νοσηλευόμενους και προσωπικό, έκλεισαν τρεις θαλάμους νοσηλείας και «σφράγισαν» το κτίριο. Οι άρρωστοι που είχαν πάρει εξιτήριο και τα άτομα με τα οποία ήλθαν σε επαφή σχημάτισαν ουρές με τα αυτοκίνητά τους έξω από τους σταθμούς πραγματοποίησης τεστ. Ταυτόχρονα δραστηριοποιήθηκε και η εισαγγελία της Ρώμης, αρχίζοντας έρευνα για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού που προκάλεσε την έξαρση των κρουσμάτων στη νοσηλευτική μονάδα. Ένα από τα άτομα που αρρώστησαν βαριά ήταν ο πνευμονολόγος Βιτόριο Μπισόνι, ο οποίος αρχικά εμφάνισε έναν ήπιο πυρετό μετά την επίσκεψη του σε ασθενή που είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο γιατρός διαγνώστηκε με κορωνοϊό στις 9 Ιουνίου. Λίγες ημέρες αργότερα ο ασθενής του απεβίωσε. «Πραγματικά εξοργίζομαι», λέει σήμερα ο δρ Μπισόνι. «Μετά την καταστροφή που βιώσαμε, με 239.000 κρούσματα και τουλάχιστον 34.675 θανάτους, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε τόσο αφελείς».

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση