HOLGER SCHMIEDING*
Οι νέοι περιορισμοί στη Γηραιά Ηπειρο λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα περιστείλουν ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, θα αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το κλίμα μεταξύ των επιχειρηματιών, πλήττοντας δραστικά όσους κλάδους επηρεάζονται άμεσα. Παρά ταύτα, αναμένουμε προσωρινή αναδίπλωση παρά μερική αντιστροφή της προόδου, η οποία έχει πρόσφατα σημειωθεί. Σήμερα η κατάσταση διαφέρει. Εχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό και, μέχρι στιγμής, η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταφράζεται μόνον σε συγκρατημένη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται και πεθαίνουν.
Χάρις στην τεράστια άνοδο του αριθμού των τεστ, εντοπίζονται περισσότερες μη σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού στους κάτω των 30ετών, ενώ, παράλληλα, οι κοινωνίες προετοιμάστηκαν καλύτερα να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και την τρίτη ηλικία.
Η προοπτική να υπάρξουν ακόμα αποτελεσματικότερες θεραπείες και να βρεθεί εμβόλιο δεν είναι πλέον τόσο μακρινή όσο προ 7μήνου. Και αυτό ίσως να παρακινήσει εταιρείες, νοικοκυριά και επενδυτές να δουν πέραν της τωρινής κατάστασης με την έξαρση των κρουσμάτων. Επιπροσθέτως, οι νέες δέσμες περιφερειακών και στοχευμένων μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν την κοινωνική δραστηριότητα κυρίως και όχι τη δυνατότητα να εργάζονται οι άνθρωποι και να καταναλίσκουν. Καταβάλλονται προσπάθειες να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι γονείς να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Εξαιρουμένων ορισμένων κυρίως μικρών κλάδων, οι καινούργιες απαγορευτικές ρυθμίσεις δεν ανακόπτουν τόσο πολύ τη συνολική προσφορά. Ακόμα δε και στην Ισπανία με τη σοβαρότατη διόγκωση των κρουσμάτων, το οικονομικό κλίμα είχε μία ελαφρά ενίσχυση τον Σεπτέμβριο. Διαρκούντος του πρώτου κύματος των κρουσμάτων, η οικονομική δραστηριότητα σε σχεδόν όλο τον προηγμένο κόσμο «πάγωσε». Και παρά το γεγονός ότι η Κίνα κατόρθωσε να ανακάμψει σύντομα, πολλές εφοδιαστικές αλυσίδες δεν είχαν επανέλθει σε λειτουργία έως και τον Απρίλιο. Τώρα η συνεχιζόμενη ανάκαμψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα μάς επιτρέπει να ατενίσουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον στην Ευρώπη. Αν και προς το παρόν ίσως σε ορισμένα τμήματα του κλάδου παροχής εγχώριων υπηρεσιών να υπάρχει επιβράδυνση, η καλυτέρευση στη μεταποίηση μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί η ανάκαμψη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς. Τέλος, αναθεωρούμε προς τα κάτω την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1% το δ΄ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση από 1,5% ενωρίτερα, ενώ προ της νέας έξαρσης του ιού είχαμε προβλέψει 2,4% για το εν λόγω διάστημα.
* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τραπέζης Berenberg.