ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: στενό ripped φόρεμα, μπότες μέχρι το γόνατο και denim σακάκι
 

Ξεκίνησαν τα lockdown στην Ελλάδα

Πώς οδηγήθηκε στο lockdown η Κοζάνη – Τα μέτρα στήριξης στις «κόκκινες» περιοχές

Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων στην Κοζάνη ήταν σε νεαρές ηλικίες, κάτω από 35 ετών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Λάζαρος Μαλούτας, ενώ τόνισε ότι η εικόνα στην περιοχή από το πρωί –όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση ύψιστου συναγερμού- θυμίζει την άνοιξη, όταν είχε επιβληθεί το γενικό lockdown.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κοζάνης σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έφταιξε και οδηγήθηκε η πόλη σε γενικό συναγερμό, ωστόσο πρόσθεσε πως το τελευταίο 10ήμερο οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων ανά 24ωρο είχαν αυξηθεί και ήταν πλέον διψήφιοι, φτάνοντας ακόμη και 20-30 κρούσματα ανά ημέρα.

Είπε επίσης πως το νοσοκομείο Μαμάτσειο έχει φτάσει στα όρια του, καθώς νοσηλεύονται σε αυτό πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ όπως τόνισε, φεύγουν ασθενείς και σε άλλες περιοχές. Επεσήμανε δε ότι την κατάσταση δυσκολεύουν τα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου.

Ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε πως από την αρχή της βδομάδας είχε ενταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια για την χρήση των μέτρων προστασίας, ενώ την Τρίτη υπήρξε σύσκεψη φορέων, ωστόσο τελικώς η περιφερειακή ενότητα οδηγήθηκε σε lockdown.

Πάνω από 200 ενεργά κρούσματα στην Κοζάνη
Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη, υπήρχαν χθες πλέον των 200 ενεργών κρουσμάτων και 554 άτομα ήταν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ μόνο χθες καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στην Κοζάνη, έφερε και το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα και για 14 ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εισέρχεται σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 –θα είναι η πρώτη κόκκινη περιοχή στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19– το οποίο συνοδεύεται με μέτρα που παραπέμπουν σε lockdown.

Ν. Χαρδαλιάς: Συνεχώς αυξανόμενα νέα κρούσματα το τελευταίο 14ήμερο
«Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοζάνη ανέβηκε επίπεδο συναγερμού, λόγω –μεταξύ άλλων– των πολλών και συνεχώς αυξανόμενων νέων κρουσμάτων του τελευταίου 14ημέρου και των δεκάδων μικρών ελεγχόμενων, επικίνδυνων όμως και χωροταξικά διάσπαρτων συρροών σε όλη την περιοχή.

Μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές
Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τη λίστα των μέτρων οικονομικής στήριξης για τις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το παραπάνω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση