ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

5 Tips για υγιή σεξουαλική ζωή

Ποτέ δεν είναι αργά.

«Αναγκαζόμενοι» να υποστούμε τις «συνέπειες» της επίδρασης των κοινωνικών στερεοτύπων κατά την ενηλικίωση (από πολύ νωρίς, ας πούμε στα πρώτα μας βήματα ως άτομα στην κοινωνία, δηλαδή, 3 ετών) διαμορφώνουμε την «μορφή» που θα πάρει μετέπειτα η σεξουαλική μας ζωή, ίσως και ασυνείδητα.

Θεωρητικά, με βάση τα όσα ξέρουμε για την ανάπτυξή της, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα εμπίπτει σε διάφορα επίπεδα. Βιολογικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Χωρίς μεγάλη ανάλυση, το βασικό και κύριο σημείο της, αφορά τις επιρροές που έχει ή αποκτά το άτομο, τόσο κατά την εσωτερική ανακάλυψη όσο και από την εξωτερική επιρροή.

Οι τρόποι που θα παρουσιάσουμε σήμερα αφορούν λίγο από όλα τα επίπεδα, κυρίως το ψυχοκοινωνικό, αφού αυτό μπορεί να διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από το άτομο. Σημαντικό είναι να τοποθετήσουμε και το δεδομένο του, εάν το άτομο αισθανθεί σε μεγάλο βαθμό την επίδραση αρνητικά φορτισμένων πεποιθήσεων ή εάν αντιμετωπίζει προβλήματα με την βιολογική υπόσταση της σεξουαλικότητας, καλό θα ήταν να επισκεφθεί έναν ειδικό (είτε ψυχολόγο, είτε γυναικολόγο/ανδρολόγο).

1.Επένδυσε στην αυτοπεποίθηση:

Ένας από τους κυριότερους, τουλάχιστον σε ποσοστά, λόγους της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ακούγεται απλό όμως τα άτομα που δεν αρέσκονται τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους μορφή, τείνουν να μην αποδίδουν (underperform) στον βαθμό που επιθυμούν. Η αυτοπεποίθηση είναι και η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της libido και ο λόγος που το sex δεν υφίσταται μόνο σαν «νόρμα» για την αναπαραγωγή αλλά και ως «hobby».

2. Επένδυσε στην γνώση:

Η απάντηση στα κοινωνικά στερεότυπα, είναι η γνώση. Πείσε τον εαυτό σου να ρωτά και να μαθαίνει για όλα όσα τον ανησυχούν, γίνε φορέας επικοινωνίας μιας κοινωνίας που θα είναι ανοιχτή να μοιραστεί με όλους μας τις φοβίες και τις απορίες μας. Βιβλία, βίντεο, εμπειρίες, ιατρικές συμβουλές και φυσικά αλληλεπίδραση μπορούν να γίνουν ο μοχλός για την αλλαγή στην σεξουαλική σου υγεία.

3. Βάλε όρια:

Μια ανάσα στην τάση για «τελειότητα» είναι η οριοθέτηση. Βοήθα τον εαυτό σου να γίνει ένα με τις πραγματικές του επιθυμίες και να αποδεχτεί όσα νιώθει ο ίδιος ότι αντέχει. Ναι το challenge μπορεί να γίνει σύμμαχος, όμως η θελημένη εξάσκηση στο καινούριο δεν σημαίνει απαραίτητα καταπίεση. Το όριο θα γίνει ο σύμμαχός σου όχι μόνο στο ποσό σε επηρεάζουν οι «εξωτερικοί παράγοντες» αλλά και ο ίδιος σου ο εαυτός.

4. Βρες την ισορροπία:

Όταν λοιπόν καταφέρεις να πάρεις την γνώση και να ανακαλύψεις τα δικά σου όρια, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσεις στην ισορροπία μεταξύ των δύο. Η υγιής σεξουαλική ζωή έχει ανάγκη από μια γερή βάση που θα γίνει μετέπειτα το βήμα στην αλλαγή. Θα είναι το καθοριστικό σημείο, σε περιόδους άγχους και «ανάγκης για απόδοση» που θα σε βοηθήσει να επανέλθεις πίσω στην «κανονικότητα» (ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τον καθένα ξεχωριστά).

5. Μην πανικοβάλλεσαι:

Το πιο σημαντικό βήμα είναι η κατανόηση της κατάστασης. Η ερωτική ζωή, η αγάπη για τον εαυτό, η ανιδιοτελής σχέση με τους άλλους και η ανάγκη του να γινόμαστε κομμάτι ενός κοινωνικού συνόλου, πολλές φορές μπορεί να αποβεί πολύ καταπιεστική απέναντι στην ψυχική υγεία γενικότερα. Συγκεκριμένα εάν νιώσεις ότι κάτι αλλάζει και αυτό δεν σε ικανοποιεί, ο πανικός θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η ηρεμία και η καθαρή σκέψη πάντα θα σε βοηθούν στο να επιστρέψεις πίσω στην αρχή και γιατί όχι να ξεκινήσεις ξανά από το 0.

Ποτέ δεν είναι αργά.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση