ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ήξερες ότι η χρήση μάσκας αυξάνει την ελκυστικότητα του προσώπου;

Ένα από τα θετικά της χρήσης της μάσκας που σίγουρα δεν περίμενες

Μπορεί η προστατευτική μάσκα εδώ και περίπου δύο χρόνια να αποτελεί μόνιμο και απαραίτητο αξεσουάρ των ενδυματολογικών μας επιλογών, ωστόσο σταδιακά η χρήση της ξεκίνησε να μειώνεται - γεγονός που αποδεικνύεται και από την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την 11η Απριλίου. Και ενώ αυτό είναι σίγουρα κάτι που διευκόλυνε τους περισσότερους από εμάς... μάθαμε πρόσφατα ένα από τα θετικά της χρήσης της προστατευτικής μάσκας... και ομολογουμένως την είδαμε με άλλο μάτι. 

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η ψυχολόγος Αγγελική Διδυμοπούλου μέσα από το blog του Θάνου Ασκητή,  η χρήση μάσκας αυξάνει την ελκυστικότητα του προσώπου! 

Όπως αναφέρει η γνωστή ψυχολόγος, έρευνες που διεξήχθησαν πριν την πανδημία έδειχναν ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μείωναν την ελκυστικότητα, όχι μόνο λόγω της απόκρυψης χαρακτηριστικών όπως είναι η συμμετρία, αλλά και λόγω της συσχέτισης της χρήσης μάσκας με την έννοια της ασθένειας και την συνακόλουθη ανάγκη αποφυγής του συγκεκριμένου ατόμου.

Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται να τροποποίησε τη σύνδεση της χρήσης μάσκας με την αντίληψη της ελκυστικότητας του προσώπου του ατόμου. Έρευνα, που διενεργήθηκε μετά την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2021, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications, μέτρησε το πώς αξιολογούσαν 43 γυναίκες την ελκυστικότητα του προσώπου 40 ανδρών, ανάλογα με διαφορετικούς τρόπους απόκρυψης του (χωρίς μάσκα, με υφασμάτινη μάσκα, με γαλάζια ιατρική μάσκα και κρατώντας ένα απλό μαύρο βιβλίο).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρόσωπα θεωρούνταν περισσότερο ελκυστικά όταν καλύπτονταν από ιατρικές μάσκες. Μια εξήγηση για αυτό είναι η σύνδεση αυτής της μάσκας με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και με όσους παρέχουν ιατρική φροντίδα, γεγονός που στην εποχή της πανδημίας λειτουργεί καθησυχαστικά, μειώνει το αίσθημα ευαλωτότητας και αυξάνει την επιθυμία να προσεγγίσουμε αυτό το πρόσωπο. Επιπλέον, τα πρόσωπα θεωρούνταν περισσότερο ελκυστικά όταν καλύπτονταν με υφασμάτινες μάσκες, παρά όταν δεν καλύπτονταν καθόλου. Αυτό το εύρημα φάνηκε να ισχύει για τα πρόσωπα που χωρίς τη μάσκα αξιολογούνταν είτε ως περισσότερο είτε ως λιγότερο ελκυστικά. Επομένως, αυτό το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην ευκαιρία απόκρυψης ατελειών ή ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών του προσώπου.

Και κάπως έτσι, είναι ξεκάθαρο πως πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χρήστες μάσκας. Πλέον, και σύμφωνα με την Αγγελική Διδυμοπούλου, δεν τους ταυτίζουμε με την έννοια του «ασθενούς», τον οποίον πρέπει να αποφύγουμε. Αντίστοιχα, η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για τα δύο φύλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X