ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Ας μάθουμε τη διαφορά μεταξύ Sex, Gender Identity και Sexual Orientation

Love is love, one way or another!

Της Δωριάνας Κυριάκου

Αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου κειμένου στάθηκε η ανάγκη για «ξεκαθάρισμα» ορολογιών που θα βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να τις κατανοήσει αφουγκραζόμενος τον παλμό της κοινωνίας τη βασική διαφορά των 3ών.

Sex (Φύλο):

Τις περισσότερες φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον όρο Sex είναι στις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά γεννήσεως και στις διάφορες έρευνες που κατά καιρούς καλούμαστε να απαντήσουμε (δημογραφικά στοιχεία). Το Sex αφορά την βιολογική προδιάθεση και προσομοίωση της γενετήσιας περιοχής των ατόμων κατά τη γέννα. Για τον χαρακτηρισμό αυτό υπάρχουν 3 εκδοχές. Αρσενικό (46 χρωμοσώματα X&Y), Θηλυκό (46 χρωμοσώματα X&X), Μεσοφυλικό (περίπου 30 διαφορετικοί συνδυασμοί X&Y).

Gender Identity (Κοινωνικό Φύλο):

Το Gender ή Gender Identity προσδιορίζει ένα πιο περίπλοκο όρο. Σε αυτή την κατηγορία αναφερόμαστε στο κοινωνικό φύλο του ατόμου. Αυτό δηλαδή που επιλέγει το ίδιο το άτομο για να παρουσιάσει τον εαυτό του στην κοινωνία. Τις περισσότερες φορές ίσως και να ταυτίζεται και με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όχι όμως απόλυτα.

Μερικές από τις γενικότερες κατηγορίες είναι:

  • Cisgender ( το sex είναι ίδιο με το gender)
  • Gender Neutral (το άτομο δεν ταυτίζεται με κανένα από τα 2 φύλα)
  • Gender Fluid (το άτομο κατά καιρούς μπορεί να ταυτιστεί και με τα 2 φύλα)
  • Transgender ( το άτομο δεν ταυτίζει τον εαυτό του με το φύλο που του δόθηκε κατά τη γέννα αλλά με κάτι άλλο

Sexual Orientation (Σεξουαλικός Προσανατολισμός):

Το πιο «ενδιαφέρον» κομμάτι του κειμένου κατά την άποψή μου αφορά την επεξήγηση του τί εμπίπτει στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Για τους σκοπούς του άρθρου θα αναφερθούμε στις βασικές κατηγορίες στις οποίες εμπίπτει ο όρος. Αναμφίβολα η σεξουαλικότητα και ο τρόπος έκφρασης των ορμών του κάθε ατόμου, όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αναπόσπαστο δικαίωμα εφόσον γίνεται με την συγκατάθεση και με σεβασμό απέναντι στο σύντροφο (partner).

  • Heterosexual/ Ετεροφυλόφιλος (το άτομο ελκύεται σωματικά και ρομαντικά από άτομα του αντίθετου φύλου/sex)
  • Homosexual/Ομοφυλόφιλος ( το άτομο ελκύεται σωματικά και ρομαντικά από άτομα του ίδιου φύλου/sex)
  • Asexual/Ανέραστος ( το άτομο δεν ελκύεται ερωτικά από κάποιο φύλο, όμως μπορεί να δεθεί μαζί με κάποιο συναισθηματικά/ρομαντικά)
  • Bisexual/ Αμφιφυλόφιλος (το άτομο ελκύεται ερωτικά και από τα 2 φύλα/sexes)
  • Pansexual/Πανσεξουαλικότητα (το άτομο μπορεί να ελκύεται σεξουαλικά, ρομαντικά ή συναισθηματικά σε ένα άλλο ανεξαρτήτου sex, gender ή sexual orientation)
  • Queer (το ευρύ φάσμα στο οποίο αναγνωρίζεται η σεξουαλικότητα ως μια μεγάλη ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει ανεξάρτητες και συμπίπτουσες κατηγορίες)

Συμπερασματικά, στον δρόμο μας για αυτοπραγμάτωση, αναγνώριση και πλήρη αποδοχή του εαυτού, είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε κοντά στα συναισθήματα και στην κατανόηση αυτών. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με πρακτικούς όρους, με καθημερινές τριβές ή με κοινωνικές πεποιθήσεις/στερεότυπα που "κλειδώνουν" το μυαλό και μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε ασπρόμαυρα.
Η σωματική, συναισθηματική και ερωτική ανάγκη των ατόμων θα πρέπει να γίνεται ευρέως αποδεκτή από την ολότητα της κοινωνίας. Εμείς ελπίζουμε ότι με το να δώσουμε σε εσάς την αρχή της αυτοανακάλυψης θα καταφέρετε να ποτίσετε με αγάπη και αποδοχή τον συνάνθρωπο, και κυρίως τον εαυτό σας.

Love is love, one way or another!

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X