Μαρία Σάββα
Η τοξικότητα σε μια σχέση δύστυχος είναι ένα από τα πιο σύνηθες φαινόμενα στην σημερινή κοινωνία και έρχεται σε πολλά διαφορετικά μοτίβα- είτε είναι εντελώς ανύπαρκτη, είτε είναι σε τεράστιο βαθμό, καταστρέφοντας όλη την σχέση.
Ένα από τα μοτίβα αυτά είναι γνωστό και ως «stone walling». Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, όταν ένα άτομο προκειμένου να αποφύγει ένα θέμα που τον εκνευρίζει ή δεν του προκαλεί γενικώς ευχάριστα συναισθήματα, έχει την τάση να «υψώνει τοίχους» στην επικοινωνία, θέλοντας να την αποφύγει.
Όμως, προτού διακόψει την επικοινωνία και το παίξει αδιάφορος, θα πει τι τον ενόχλησε προκειμένου να είσαι και εσύ ενήμερη, και παρά το ότι θα δημιουργηθεί έδαφος για να συζητήσετε, τελικά το πρόσωπο αυτό δεν θα θέλει να λάβει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αισθάνεται και τι συμβαίνει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις θα το παίζει θιγμένος, ή ακόμη μπορεί και να εξαφανιστεί επί ημέρες.
Αν και αυτή η συμπεριφορά είναι πιο σύνηθες σε νάρκισσους μπορούμε να πούμε ότι αν περνάτε αυτό το στάδιο στην σχέση σας, πιθανό να είναι μόνο η αρχή της καταστροφής, καθώς απέναντί σου έχει ένα ανώριμο ή απλά ένα αρκετά «δύσκολο» άτομο.
Αρχικά, όσο δύσκολο ή εύκολο και να είναι για κάποιον πρέπει να είσαι ειλικρινείς. Δοκίμασε να μιλήσεις στον άνθρωπό σου για το πώς σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του και εξήγα του με ποιους τρόπους πιθανό μπορεί να καταστρέφετε η σχέση που έχετε.
Ίσως έχεις κουραστεί να το ακούς, αλλά στις σχέσεις η επικοινωνία είναι το παν και αυτό οφείλει να το γνωρίζει και ο απέναντι σου.
Όταν εσύ έχεις κάνει τα πάντα και του έχεις εξηγήσει τα πιο πάνω, οφείλει και εκείνος με την σειρά του να καταλάβει την προσπάθειά σου και να κάνει το δικό του βήμα.
Δεν μπορεί κανείς να βελτιώσει ή πόσο μάλλον να αλλάξει κανέναν, αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί ή δεν συνειδητοποιεί τα λάθη του, ούτε αξίζει να μένεις σε μια μάταιη κατάσταση και αυτά είναι πάντα μερικά πράγματα που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας.