Ζωή Τουτουντζίδου
Τόσο η έντονη καθημερινότητα όσο και τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο φθίνουν την ψυχική υγεία μας και συχνά μάς φτάνουν στο burnout.
Μία νέα έρευνα επικεντρώθηκε στα φαινόμενα κοινωνικής αποστασιοποίησης αναλύοντας τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην ψυχολογία των ατόμων και διερευνώντας πεις βάθος τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η συζήτηση του προβλήματος και η ουσιαστική αναφορά των όσων μας δυσκολεύουν καθώς και η υψηλή ποιότητα μίας συζήτησης είναι ικανά να μειώσουν τα επίπεδα στρες, ευεργετώντας παράλληλα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πώς επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή των νέων, η ουσιαστική συζήτηση, οι πλάκες, το άκουσμα των προβλημάτων, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις επηρέασαν θετικά την ψυχολογία περισσότερων από 900 φοιτητών από πέντε πανεπιστημιουπόλεις.
«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσει την ευημερία του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε σε κάθε δεδομένη ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Jeffrey Hall .