newsroom must
Το 2005 ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομα της Zaha Hadid όταν, μαζί με την αρχιτεκτονική ομάδα της, ανέλαβαν να δώσουν νέα μορφή στην δημοφιλέστερη πλατεία της Λευκωσίας, την πλατεία Ελευθερίας. Η πλατεία παραδόθηκε σχεδόν ολόκληρη φέτος, συνδυάζοντας μίνιμαλ γραμμές, χώρο για διακίνηση πεζών αλλά και πράσινο, σπάζοντας έτσι με δόσης πρασίνου το εντυπωσιακό σχέδιο της.
Ποια ήταν όμως η Zaha Hadid;
Γεννημένη στο Ιράκ το 1950, ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με το Royal Gold Medal από το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων, που αποτελεί τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση. Η Zaha Hadid πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Το 1979 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο που σήμερα εργοδοτεί πάνω από 400 εργαζομένους, εκ των οποίον και ο Κύπριος Χρίστος Πασάς, Design Director, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αρκετών έργων με ''επίκεντρο την έρευνα και τον πειραματισμό με νέες ή ιδιάζουσες μορφές αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού''. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Hadid κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ (που θεωρείται το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής)
Απεβίωσε τον Μάρτιο του 2016 από καρδιακή προσβολή, τα κτίρια που επιμελήθηκε ωστόσο εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμο για το πρωτότυπο, ιδιαίτερο, σχεδόν φουτουριστικό στυλ τους.
Ένα από τα πιο πρόσφατα, που ολοκληρώθηκε το 2020, είναι το Opus στο Ντουμπάι. Ένα κτήριο με τις εξωτερικές όψεις του καλυμμένες με καθρέφτες, στο οποίο στεγάζονται το ξενοδοχείο ME Dubai, γραφεία, διαμερίσματα και πολλά εστιατόρια. Εξωτερικά, μοιάζει με γιγαντιαίο κύβο με μία άμορφη τρύπα στο κέντρο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο πύργους οι οποίοι συνδέονται τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση για να δημιουργηθεί το εφέ του κενού.
Το εσωτερικό του Opus.
«Η ακριβής ορθογωνική γεωμετρία του βασικού υάλινου κύβου του Opus έρχεται σε δραματική αντίθεση με τη ρευστότητα του οκταώροφου κενού στο κέντρο του» εξηγεί ο Χρίστος Πασάς, διευθυντής του πρότζεκτ. Ένας αστερισμός φώτων, τοποθετημένων στο κυματιστό γυαλί και ελεγχόμενων ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, φωτίζει το εσωτερικό του κενού όταν πέφτει ο ήλιος.
To Opus, καλυμμένο από καθρέφτες, είναι ουσιαστικά δύο πύργοι ενωμένοι.
Επίσης, φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και το κτίριο των κεντρικών της Bee'ah, στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα headquarters της περιβαλλοντικής εταιρείας Διαχείρισης των Αποβλήτων θα στεγάζονται πλέον σε ένα φουτουριστικό κτίριο που παραπέμπει σε κοχύλι.
Tα κεντρικά της Bee'ah, στη Σάρτζα, αναμένονται να ολοκληρωθούν φέτος.
Υπό κατασκευή βρίσκεται, όμως, από το 2017 και το εντυπωσιακό Alai, στο Μεξικό. Σχεδιασμένο για να δένει με τη φύση γύρω του, το Alai ενώνει την οικολογική συνείδηση με το πρωτότυπο design, αλλά και τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του Μεξικού.
Το Alai ενώνει την οικολογική συνείδηση με το πρωτότυπο design, αλλά και τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του Μεξικού.
Το αποτέλεσμα, όταν ολοκληρωθεί, θα μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο, βγαλμένο από φουτουριστικές ταινίες φαντασίας.
Τα σχέδια για το Alai παρουσιάζουν ένα ''ονειρικό'' αποτέλεσμα.
- Ο κορυφαίος Κύπριος αρχιτέκτονας πίσω από την πλατεία Ελευθερίας, στο must Φεβρουαρίου
- Νέα Πλατεία Ελευθερίας, μια πρώτη εντύπωση
- Μια ματιά στο ξενοδοχείο ME Dubai που σχεδίασε η Zaha Hadid
- Η Πλατεία Ελευθερίας άνοιξε και έγινε αμέσως... Instagrammable spot!
- Κι όμως, η πρώτη φωτογράφιση στην Πλατεία Ελευθερίας έγινε πριν 1 χρόνο