ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi φούστα, πουκάμισο και leather σακάκι
 

Χρήση του ΑΙ για τη χαρτογράφηση δέντρων στην Κύπρο

Το μοντέλο εφαρμόστηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, στο Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, και σε μία μικρή κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά

newsroom must

Μελέτη από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) παρουσιάζει μια πρωτοποριακή μέθοδο καταγραφής δέντρων, αξιοποιώντας μοντέλα «βαθιάς μάθησης» που εφαρμόζονται σε αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Μια έρευνα απαραίτητη για τη διαχείριση των δασών, καθώς ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αξιόπιστη καταμέτρηση των δέντρων στην Κύπρο, που αποτελεί σημαντικό βήμα στη βελτίωση του ελέγχου και της διαχείρισης των δασικών και των αστικών οικοσυστημάτων της, ενισχύοντας τις δράσεις για αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το νησί μας, λόγω της κλιματικής κρίσης. Τα δέντρα συμβάλουν στον μετριασμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών (LSCE) στη Γαλλία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Στο πλαίσιο της μελέτης, διεξήχθη η πρώτη καταγραφή και χαρτογράφηση δέντρων σε δάση και σε κατοικημένες περιοχές της Κύπρου, με τη χρήση ενός πρωτοποριακού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο προσαρμόστηκε και εκπαιδεύτηκε από τους ερευνητές στα δεδομένα του νησιού.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο εφαρμόστηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, για την καταμέτρηση και χαρτογράφηση σχεδόν 1 εκατομμύριου δέντρων, καθώς και στο Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, και σε μία μικρή κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 107 km². Μέσω αυτής της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν δύο λεπτομερείς χάρτες για το Γεωπάρκο Τροόδους και το Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, με κάθε κόμη δέντρου να καταγράφεται με υψηλή ακρίβεια. Επιπλέον, τα δεδομένα αξιοποιήθηκαν και για την εκτίμηση της συνολικής έκτασης που καλύπτεται από δέντρα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η μελέτη θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία της πρώτης ολοκληρωμένης καταγραφής και χαρτογράφησης δέντρων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσω της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της, θα καταστεί δυνατό να εξεταστούν σημαντικές παράμετροι, όπως οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, η ακριβής τοποθεσία καμένων εκτάσεων, και η ανάλυση των ενδημικών ειδών δέντρων στα βουνά της Κύπρου», αναφέρει το ΙΚυ. Επιπλέον, θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε δασονόμους και σε άλλους κρατικούς φορείς για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως τη δενδροφύτευση και την αναδάσωση καμένων δασικών περιοχών. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της έρευνας, θα μπορέσει να υπολογιστεί για πρώτη φορά με υψηλή ακρίβεια στην Κύπρο η συνολική δασική βιομάζα και η βιομάζα μεμονωμένων δέντρων.

Αυτό θα επιτρέψει τον υπολογισμό του συνολικού αποθέματος άνθρακα που απορροφάται από τα δέντρα, και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση