Ριάνα Στυλιανού
Όλες οι γιορτές έχουν τη χάρη τους, έτσι και το Πάσχα (ακόμα και εν καιρώ καραντίνας), απολαμβάνουμε στιγμές με την οικογένειά μας και φτιάχνουμε παραδοσιακές λιχουδιές, όπως φλαούνες, τσουρέκια και φυσικά, κόκκινα αυγά.
Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, έτσι σήμερα προτεραιότητά μας είναι να φτιάξουμε τα πασχαλινά μας αυγά, να τα διακοσμήσουμε και να ομορφύνουμε με αυτό τον τρόπο το τραπέζι μας.
Πλέον υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να διακοσμήσει κανείς τα πασχαλινά του αυγά, ωστόσο εμείς στρεφόμαστε στην παράδοση και εφαρμόζουμε την τεχνική που μας έμαθε η γιαγιά και η μαμά μας.
Υλικά που θα χρειαστείτε
1. Αυγά
2. Ειδική βαφή για αυγά (εμείς χρησιμοποιήσαμε έτοιμη βαφή, ωστόσο μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε και τη δικιά σας με διάφορα υλικά φυτικής προέλευσης, όπως το παντζάρι)
3. Μια λεπτή κάλτσα (καλσόν)
4. Φύλλα και λουλούδια
5. Αλάτι
6. Ξύδι
7. Ψαλίδι
Προετοιμασία αυγών
1. Πριν βράσετε τα αυγά, κρατήστε τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Ξεπλύνετε τα με νερό, ώστε το εξωτερικό τους περίβλημα να είναι εντελώς καθαρό
3. Τοποθετήστε τα στην κατσαρόλα και προσθέστε νερό, μέχρι να σκεπαστούν τα αυγά εντελώς.
4. Ρίξτε μέσα στο νερό μισό φλιτζάνι ξύδι
5. Βράστε τα αυγά σε χαμηλή θερμοκρασία για να μη ραγίσουν
Εκτέλεση διακόσμησης αυγών
1. Μαζέψτε μικρά λουλουδάκια και φύλλα από την αυλή σας με όμορφο σχήμα.
2. Αφού βράσετε τα αυγά και τα αφήσετε να κρυώσουν, τοποθετήστε επάνω τους τα λουλουδάκια και τα φύλλα, δημιουργώντας ένα deisgn που να σας αρέσει, με τον παρακάτω τρόπο.
3. Σφίξτε την κάλτσα και κάντε ένα κόμπο για να σταθεροποιήσετε τα φυλλαράκια.
4. Συνεχίστε τη διαδικασία με όλα τα αυγά.
5. Στην συνέχεια τοποθετήστε προσεκτικά τα δεμένα αυγά μέσα στο σκεύος με τη βαφή.
Προετοιμασία βαφής
1. Γεμίστε ένα σκεύος με νερό, είτε ζεστό είτε κρύο, προσθέστε μισό φλιτζάνι ξύδι και ένα κουτάλι της σούπας αλάτι.
2. Αδειάστε σε ένα φλιτζάνι το φακελάκι με τη βαφή με βραστό νερό για να διαλυθεί.
3. Στη συνέχεια προσθέστε τη βαφή στο σκεύος με το νερό και το ξύδι.
4. Αφού αφήσετε τα αυγά μέσα στο σκεύος με τη βαφή για 10 με 12 λεπτά, μπορείτε να τα βγάλετε από την κάλτσα, κόβοντάς την προσεκτικά με ένα ψαλίδι.
5. Εφαρμόστε ελάχιστο λάδι πάνω στην επιφάνια των αυγών για να τους δώσετε λάμψη.
Και voila! Τα πασχαλινά σας αυγά είναι έτοιμα!