Μαρία Σάββα
Ας είμαστε ειλικρινείς για ένα λεπτό και ας παραδεχτούμε ότι όλοι αγαπάμε τους γάμους. Είτε πρόκειται για θρησκευτικούς, πολιτικούς ή σύμφωνα συμβίωσης, ως καλεσμένοι ξέρουμε ότι θα περάσουμε υπέροχα. Θα δούμε ερωτευμένα ζευγάρια να υπόσχονται αιώνια αγάπη, θα απολαύσουμε δωρεάν φαγητό και ποτό (σημαντικό, αλλά όχι απαραίτητο), θα χορέψουμε και θα μοιραστούμε τη χαρά των αγαπημένων μας προσώπων.
Όταν πλησιάζει η μέρα του γάμου, φοράμε τα καλά μας, βάζουμε το ακριβό μας άρωμα και κατευθυνόμαστε στον χώρο της τελετής με ένα πλατύ χαμόγελο. Βλέπουμε το ζευγάρι να λάμπει από ευτυχία, να φιλιούνται και να ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από κλισέ φράσεις που, όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι, μπορούν να ενοχλήσουν τους νεόνυμφους και τους καλεσμένους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και γιατί πρέπει να αποφεύγονται.
Τι να μην πείτε σε έναν γάμο:
1.«Πότε με το καλό το παιδάκι;» Το γεγονός ότι παντρεύεται ένα ζευγάρι δεν σημαίνει ότι θα μεγαλώσει την οικογένειά του αμέσως. Μπορεί να μην επιθυμούν παιδιά, να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα ή να αντιμετωπίζουν βιολογικά προβλήματα. Καλύτερα να κρατήσετε αυτές τις ευχές για τον εαυτό σας.
2.«Και του χρόνου, διπλή» Για τους ίδιους λόγους, αυτή η φράση ανήκει στο παρελθόν και δεν πρέπει να λέγεται, ειδικά στη γυναίκα, σαν να είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη. Αν θέλετε οπωσδήποτε να την πείτε, απευθυνθείτε και στους δύο.
3.«Και στα δικά σου» Σε οποιονδήποτε καλεσμένο. Όλοι ξέρουμε πόσο άβολο είναι να ακούμε αυτή τη φράση και πόσο δεν θέλουμε να μας το πει κανείς.
4.«Πόσο κόστισε το κέντρο/το πάρτι/η δεξίωση/το νυφικό;» Είναι αγενές. Απολαύστε την εκδήλωση χωρίς να ρωτάτε για το κόστος. Αν θέλετε να μάθετε, κάντε το κάποια άλλη μέρα.
5.«Αδιάφορο το φαγητό» Οι νεόνυμφοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περάσουν όλοι καλά. Ακόμη κι αν δεν σας άρεσε κάτι, δεν χρειάζεται να το επισημάνετε. Προσπάθησαν πάρα πολύ και είναι άδικο να τους το χαλάσετε.
6.«Εγώ για τα ποτά ήρθα» Αυτή η φράση δικαιολογείται μόνο αν είστε κουμπάρος και όλοι γνωρίζουν ότι κάνετε πλάκα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι αγενές.
7.«Θα προτιμούσα να σε δω με άλλο νυφικό/διαφορετικά μαλλιά ή μακιγιάζ» Είναι ο δικός της γάμος, ντύθηκε και ετοιμάστηκε όπως της αρέσει. Δεν χρειάζεται αρνητικά σχόλια. Αν δεν έχετε να πείτε κάτι καλό, καλύτερα να μην πείτε τίποτα.
8.«Στον γάμο του τάδε περάσαμε καλύτερα» Ένα σχόλιο που μπορεί να γίνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να το ακούσει το ζευγάρι.
9.«Δεν περιμέναμε με τίποτα να παντρευτείτε» Αυτό το σχόλιο υποδηλώνει ότι περιμένατε να χωρίσουν. Είναι άκομψο και άκαιρο την ημέρα του γάμου τους.
10.«Δεν πιστεύω ότι τον/την κατάφερες να νοικοκυρευτεί» Προσβλητικό σχόλιο και για τις δύο πλευρές. Αφήστε το παρελθόν πίσω και επιτρέψτε στο ζευγάρι να απολαύσει την ημέρα του χωρίς κακοήθειες.