ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι, turtle neck πλεκτό και μπαλαρίνες
 

Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Super Flower Blood Moon

Η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος και η μοναδική ολική έκλειψη Σελήνης του 2021.

Σταύρη Φράγκου

Η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2021 ήταν και η πιο εντυπωσιακή από τις συνολικά τρεις υπερπανσέληνους της χρονιάς αφού η Σελήνη βρέθηκε πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα η πανσέληνος να φαινόταν μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Η υπερπανσέληνος έφτασε στην κορύφωση της μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου ενώ ήταν πιο ορατή και πιο φωτεινή το βράδυ και σε αυτό οφείλεται ο χαρακτηρισμός «supermoon».

Συνέπεσε σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021 και γι' αυτό ονομάζεται Super Flower Blood Moon.

Δείτε την φωτογραφία από τηλεσκόπιο.


Φωτογραφία Κωνσταντίνος Πούρος

Γιατί ονομάζεται και πανσέληνος των λουλουδιών;
Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» επειδή είναι την ίδια εποχή όπου υπάρχει μεγάλη άνθησης των φυτών και λουλουδιών τον μήνα Μάϊο.

Γιατί είναι υπερπανσέληνος;
Η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, η υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης και Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος ( Ο όρος, σύμφωνα με την NASA εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979). Μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. 

Γιατί ονομάζεται και «Blood Moon»;
Η Σελήνη είχε το κόκκινο χρώμα καθώς ευθυγραμμίστηκε με τον Ήλιο και τη Γη και πέρασε πλήρως στη σκιά της Γης. Η κόκκινη απόχρωση προκαλείται από το πορτοκαλοκόκκινο φως που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Γης.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Around Nicosia (@aroundnicosia)

Η ολική έκλειψη της 26ης Μαΐου ήταν ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021 η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση