Μαρία Καραμάνου
Η τηλεοπτική σειρά «The Diplomat» του Netflix, και συγκεκριμένα οι στιλιστικές συμβουλές που δίνει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Grace Penn (την οποία υποδύεται η Allison Janney), στη διπλωμάτισσα Kate Wyler (Keri Russel), δεν είναι απλώς τηλεοπτική ψυχαγωγία, αλλά ένας βαθύς σχολιασμός για τον ρόλο της μόδας στην εξουσία και την επιρροή και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί και μία αρκετά εμβληματική σκηνή.
Η σκηνή-σταθμός του επεισοδίου 5 της δεύτερης σεζόν, όπου η Grace Penn αναλύει πώς η εικόνα συνδέεται με την πολιτική και τη δημόσια αντίληψη, ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο που η μόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσωπικής και πολιτιστικής επιρροής. «Κανείς δεν θα διαβάσει τις πολιτικές σου», λέει χαρακτηριστικά η Penn. «Το πρόσωπό σου θα εμφανίζεται στα μέσα κατά μέσο όρο 12.000 φορές την ημέρα. Κάθε τάξη στην Αμερική, κάθε πρεσβεία στον κόσμο, θα κρεμάσει τη φωτογραφία σου στον τοίχο».
Αυτή η φράση συνοψίζει την ιδέα ότι, στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας, η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής, αλλά ένα εργαλείο επιρροής. Και όπως εξηγεί η Penn, έχεις δύο επιλογές: να «εξαφανιστείς» πίσω από ένα αυστηρό κοστούμι ή να χρησιμοποιήσεις τη μόδα για να δημιουργήσεις ένα ισχυρό μήνυμα. Σαν τη Madeleine Albright με τις χαρακτηριστικές καρφίτσες της ή τη Ruth Bader Ginsburg με τα iconic κολάρα της.
Μάλιστα, αργότερα η αντιπρόεδρος Grace Penn είπε στην Kate Wyler: «Δοκίμασε ένα σουτιέν με λίγη ενίσχυση» τη συμβουλεύει επίσης. «Αν και ξέρω ότι δεν υπάρχουν πολλά να κρύψεις».
Ενώ για το φερμουάρ της που ήταν ελαφρώς ανοιχτό είπε: «Αν εκπροσωπείς 300 εκατομμύρια Αμερικανών, που το σύστημα υγείας τους καταστρέφεται, που ο πλανήτης τους καίγεται, που το μέλλον τους μπορεί να γίνει λίγο καλύτερο ή λίγο χειρότερο ανάλογα με το τι κάνεις εσύ στη διάρκεια μιας ημέρας, βοηθάει να μη δίνεις την εντύπωση ότι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς την εικόνα του παντελονιού σου».
Η στιλιστική επιλογή της Kate Wyler
Η Kate Wyler επιλέγει το μαύρο κοστούμι, το οποίο συνδέεται με την αυστηρότητα και την πρακτικότητα. Όπως δηλώνει η ίδια, «Τρία χρόνια μετά, ακόμα φοράω το ίδιο μαύρο κοστούμι. Κάποιες φορές αλλάζω χρώμα στο πουκάμισο, αλλά ακόμα φοράω το ίδιο κοστούμι και το λατρεύω». Για εκείνη, αυτή η μινιμαλιστική «στολή» της επιτρέπει να μην ξοδεύει πνευματική ενέργεια στο ντύσιμο και να επικεντρώνεται στη δουλειά της.
Η στιλιστική της απλότητα είναι σκόπιμη. Η ίδια εξηγεί ότι τα ρούχα της είναι ένα εργαλείο για να εξαφανιστεί πίσω από τη θητεία της, στέλνοντας ένα μήνυμα υπευθυνότητας. Ωστόσο, η Penn δεν πείθεται. «Ίσως νομίζεις ότι τα ατημέλητα μαλλιά σου περνούν το μήνυμα ότι είσαι πολύ απασχολημένη για να χτενιστείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι λένε κάτι που δεν θες να πουν», της υπενθυμίζει.
Η μόδα ως ήπια δύναμη
Η Grace Penn ορίζει τη μόδα ως μια μορφή «ήπιας δύναμης». Όπως στη διεθνή πολιτική η ήπια δύναμη επηρεάζει μέσω πολιτιστικών και οικονομικών μέσων και όχι μέσω εξαναγκασμού, έτσι και στην προσωπική ζωή, η εμφάνιση μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψη και την επιρροή. «Φόρεσε κοστούμι όπως ο στρατός φορά στολή ή βρες ένα statement look: μαλλιά, κόκκινο κραγιόν, αξεσουάρ που μιλούν για σένα», προτείνει.
Η ιδέα ότι η μόδα είναι εργαλείο σύνδεσης και επικοινωνίας δεν είναι καινούργια. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση της ως μέσο έκφρασης πολιτιστικής ταυτότητας, όπως έκανε ο Μαχάτμα Γκάντι με το ντότι ή ο Jawaharlal Nehru με το σακάκι που πλέον αποκαλείται «τζάκετ Modi». Η μόδα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται ένας τρόπος επικοινωνίας ιδεολογίας και ταυτότητας.
Η εξέλιξη της δύναμης της μόδας στη σκηνή και την πασαρέλα
Το μήνυμα της ήπιας δύναμης δεν περιορίζεται στη μικρή οθόνη. Η μόδα έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο έκφρασης στις πασαρέλες. Για παράδειγμα, η συλλογή Louis Vuitton Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 εξερεύνησε την ιδέα της μόδας ως «ασπίδας» και «statement». Ο Nicolas Ghesquière συνδύασε ρούχα με δυναμικούς ώμους και μαλακά, διάφανα υφάσματα, προτείνοντας ένα νέο είδος θηλυκότητας, επαναπροσδιορισμένο για μια εποχή γυναικείας αλληλεγγύης.
Μάλιστα, η φετινή μόδα αποδεικνύει ότι το κοστούμι παραμένει βασικός παίκτης, αλλά με μια πιο χαλαρή αισθητική. Στις συλλογές Giorgio Armani και Max Mara, το κοστούμι γίνεται εργαλείο για casual κομψότητα, προσφέροντας άνεση χωρίς να θυσιάζει τη δύναμη της εμφάνισης.
Η μόδα ως καθημερινή πολιτική
Το «The Diplomat» υπογραμμίζει ότι η μόδα δεν είναι απλώς προσωπική επιλογή, αλλά και πολιτική πράξη. Οι συμβουλές της Grace Penn θυμίζουν ότι το ντύσιμο μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται. Όπως η Kate Wyler, που επιλέγει το μαύρο κοστούμι για να επικεντρωθεί στη δουλειά της, ή όπως η Grace Penn, που προτείνει «μια σύντομη γλώσσα επικοινωνίας» μέσω του στυλ, όλοι μπορούμε να σκεφτούμε τη μόδα ως εργαλείο για να πούμε τη δική μας ιστορία.
Πώς να υιοθετήσετε τη δική σας «Ήπια Δύναμη»
Καθώς σχεδιάζετε τη γκαρνταρόμπα σας για τη νέα σεζόν, σκεφτείτε πώς θέλετε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας. Ένα «κοστούμι» μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σίγουρες και δυνατές, είτε είναι ένα χαλαρό παντελόνι και σακάκι είτε ένα floral φόρεμα που συνδυάζεται με statement παπούτσια. Η μόδα δεν είναι μόνο για να δείχνετε όμορφες. Είναι ένας τρόπος να στείλετε ένα μήνυμα, να διεκδικήσετε τη θέση σας στον κόσμο, και φυσικά να εκπροσωπήσετε κάτι μεγαλύτερο από εσάς.
Στον κόσμο του The Diplomat και στον δικό μας, η μόδα είναι πολλά περισσότερα από ρούχα. Είναι δύναμη...επιρροή και μια μορφή τέχνης.