ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Military jacket, flare παντελόνι και μποτάκια
 

Έχουν σταματήσει οι Κύπριοι Gen Z να καταναλώνουν αλκοόλ;

Δύο άριστοι γνώστες του αντικειμένου και του χώρου της εστίασης στην Κύπρο, μίλησαν στο must για τις συνήθειες της γενιάς Ζ σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ.

Μαρία Σάββα

Η Generation Z κάνει την αρχή μιας σημαντικής αλλαγής στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, η Generation Z μπορεί να είναι η πιο νηφάλια γενιά μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο όμως ισχύει αυτό;

Ο ιδιοκτήτης του Lost & Found Drinkery στη Λευκωσία, Ντίνος Κωνσταντινίδης, και η Manager του Library Bar στη Λεμεσό, Κλέλια Αριστοτέλους, bartenders και οι δύο με τεράστια εμπειρία, μοιράζονται μαζί μας τις συνήθειες που έχουν τα άτομα της γενιάς Z στην Κύπρο σχετικά με το αλκοόλ, ποια ποτά προτιμούν και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση του αλκοόλ τα τελευταία χρόνια στους χώρους εστίασης.

Μιλώντας αρχικά για την αλλαγή στην σχέση που έχουν οι Gen Z με το ποτό, διεθνείς έρευνες που δείχνουν πως άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας καταναλώνουν περίπου ένα τρίτο λιγότερη μπύρα και κρασί από τις προηγούμενες γενιές και στρέφονται προς μη αλκοολούχα ποτά με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό.

Η Κλέλια Αριστοτέλους σχολιάζοντας τους Κύπριους Gen Z και τη σχέση τους με το αλκοόλ ανέφερε: «Ναι, υπάρχει σαφής αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στη νέα γενιά και τις προηγούμενες γενιές. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση σε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή ακόμα και ποτά χωρίς αλκοόλ. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση και αλλαγή στον τρόπο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές».

Photo by @lostandfounddrinkery

«Υπάρχουν αλλαγές κυρίως λόγω των πολλών διαφορετικών επιλογών κοινωνικοποίησης που υπάρχουν σήμερα. Στην ουσία, αυτό που "πουλάμε" στα bars και στα venues γενικά δεν είναι απλά το ποτό, αλλά η εμπειρία, η κοινωνική σύνδεση, το περιβάλλον. Διαφορετικά, γιατί να βγει κάποιος να πιει μια μπύρα έξω και να πληρώσει 5 ευρώ, όταν μπορεί να την πιει σπίτι του με 1 ευρώ;», πρόσθεσε επίσης ο Ντίνος Κωνσταντινίδης.

Η γενιά Z τείνει περισσότερο να καταναλώνει non-alcoholic ποτά; Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγεία και την ευεξία, οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνήθειες και η εξελισσόμενη αυτογνωσία, έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για το κίνημα "sober curious" (περίεργοι για τη νηφαλιότητα).

Σχολιάζοντας τη μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ ο Ντίνος δεν φορτώνει τις ευθύνες στους Gen Z αλλά στην οικονομία, λέγοντας: «Αν έχει μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ, αυτό πιθανόν να συμβαίνει τα τελευταία 1-2 χρόνια, αλλά δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το ίδιο το προϊόν ή κάποια αλλαγή στις προτιμήσεις. Είναι κυρίως θέμα οικονομικής δυνατότητας του κόσμου –ο κόσμος απλώς δεν έχει την ίδια άνεση να βγει και να ξοδέψει όπως παλιά. Άρα η μείωση, αν υπάρχει, είναι περισσότερο αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων και όχι κάποιας κριτικής προς το αλκοόλ».

Η Κλέλια απ’ την άλλη απέδωσε τις ευθύνες στην πανδημία του Covid-19, αναφέροντας πως «εκτιμάται ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί περίπου 10-15% τα τελευταία χρόνια στους χώρους εστίασης, ειδικά μετά την πανδημία. Η νέα γενιά φαίνεται να επιλέγει πιο ελαφριά ποτά ή και μη αλκοολούχα».

 Photo by @librarybar

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης του Lost & Found Drinkery τονίζει: «Η Gen Z δεν τείνει απαραίτητα προς τα non-alcoholic ποτά. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι αντί να πίνει σε καθημερινή βάση, επιλέγει να καταναλώσει αλκοόλ πιο συγκεντρωμένα, σε συγκεκριμένες περιστάσεις -και ίσως μάλιστα να πίνει και περισσότερο όταν το κάνει. Δηλαδή, δεν πρόκειται για αποχή από το αλκοόλ, αλλά για αλλαγή στον τρόπο και τη συχνότητα κατανάλωσης. Η εμπειρία της εξόδου και του ποτού είναι πιο "ειδική", πιο curated, και όχι απλώς μια ρουτίνα.

Φυσικά, μιλάμε πάντα σε γενικές γραμμές – εννοείται πως υπάρχουν αρκετοί που καταναλώνουν και σε καθημερινή βάση, και δεν υπάρχει τίποτα το αρνητικό σε αυτό όταν γίνεται με ισορροπία», συμπληρώνει υποστηρίζοντας την άποψή του.

Ποια αλκοόλ προτιμούν να καταναλώνουν τα άτομα που συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» τους σε bars λοιπόν; Σύμφωνα με την Κλέλια, «στα bar οι πελάτες που καταναλώνουν αλκοόλ προτιμούν ποτά που είναι εύκολα στην κατανάλωση και ευχάριστα. Δημοφιλή spirits είναι το gin, ενώ τα τελευταία χρόνια η τεκίλα έχει κερδίσει αρκετό προβάδισμα, ειδικά στα cocktails. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για κρασί, το οποίο εξακολουθεί να είναι και να γίνεται ακόμα πιο δημοφιλές σε πολλές κοινωνικές περιστάσεις».

Σύμφωνα με τον Ντίνο Κωνσταντινίδη οι ηλικίες που συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ πιο συχνά από τη Generation Z είναι τα άτομα από 28 έως 45. «Αυτές είναι οι ηλικίες που έχουν χτίσει ήδη κάποιες συνήθειες γύρω από την έξοδο και το ποτό, έχουν συνδέσει την κοινωνικοποίηση με το αλκοόλ, και πολλές φορές διαθέτουν και την οικονομική δυνατότητα να το στηρίξουν», πρόσθεσε.

 Photo by Pexels

Συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι για την υγεία οι νέοι

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 200 παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των ασθενειών του ήπατος.

Ιστορικά, η δημόσια ενημέρωση για αυτούς τους κινδύνους, ειδικά για τη σύνδεση με τον καρκίνο, ήταν χαμηλή. Μια ανασκόπηση 32 μελετών σε 16 χώρες διαπίστωσε ότι η επίγνωση του αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο ήταν γενικά χαμηλή, με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Οι προσπάθειες για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος γνώσης έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Ως γενιά που μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή, όπου η πληροφορία για την υγεία είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ, η Generation Z φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένη για τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Η Generation Z βιώνει υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, μαζί με τους millennials, είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Photo by Pinterest

Το κίνημα «sober curious»

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Generation Z είναι η αυξημένη αυτογνωσία. Κινήματα όπως το "sober curious" – ένας όρος που έγινε δημοφιλής από την πολιτιστική σχολιάστρια Ruby Warrington στο βιβλίο της το 2018 – αντικατοπτρίζουν αυτή την τάση.

Το κίνημα "sober curious" ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν συνειδητά τη σχέση τους με το αλκοόλ. Εναρμονίζεται με μια ευρύτερη πολιτισμική αλλαγή μεταξύ των νεότερων γενεών προς τη συνειδητή λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης της Generation Z με το αλκοόλ. Αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν χώρους για την κοινοποίηση των κινδύνων του αλκοόλ, ενώ παράλληλα προωθούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι influencers έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες τους με "στεγνούς μήνες", δημιουργόντας και το γνωστό «Dry January» που βλέπουμε σε αρκετές «New Year Resolutions» λίστες και την επακόλουθη βελτίωση της διαύγειας και παραγωγικότητας, εμπνέοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αλλαγή κοινωνικών δυναμικών

Ως ψηφιακοί αυτόχθονες, η Generation Z και οι millennials γνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση του ψηφιακού τους αποτυπώματος. Κατανοούν ότι οι πράξεις τους – ειδικά αυτές που επηρεάζονται από το αλκοόλ – μπορούν να μείνουν για πάντα στο διαδίκτυο, καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς στις επιλογές τους.

«Η νέα γενιά έχει πρόσβαση σε περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε events, σε ποιοτικό φαγητό, σε digital μορφές φλερτ και κοινωνικότητας, και όλα αυτά έχουν επηρεάσει το πώς καταναλώνουν – όχι μόνο το αλκοόλ, αλλά και τον χρόνο και τα χρήματά τους», είπε ο Ντίνος Κωνσταντινίδης.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε μια γενιά που καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ. Ορισμένες, όπως το With Grace Marketplace, μια κάβα με αλκοολούχα εναλλακτικά ποτά, ήδη το κάνουν.

Πολλοί νέοι επαναπροσδιορίζουν τη διασκέδαση, εστιάζοντας σε εμπειρίες που είναι πιο περιεκτικές και ουσιαστικές, χωρίς να εξαρτώνται από το αλκοόλ.

Photo by Pinterest

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

WKND BY MUST: Τελευταία Ενημέρωση