

Μαρία Καραμάνου
Ο Σπύρος Σκούρας γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας και έζησε μια συγκλονιστική πορεία από το χωριό του στην Αμερική, όπου κατάφερε να διαπρέψει στην πιο λαμπερή βιομηχανία του κόσμου: το Χόλιγουντ. Η ζωή του υπήρξε μια πραγματική ενσάρκωση του «American Dream», καθώς από έναν φτωχό μετανάστη κατέκτησε τις κορυφές του κινηματογραφικού κόσμου και άφησε το στίγμα του στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά.
Τα πρώτα βήματα στην Αμερική: Μια ζωή γεμάτη δυσκολίες και όνειρα
Το 1910, όταν ήταν μόλις 7 ετών, ο Σπύρος Σκούρας με την οικογένειά του έφυγαν από το Σκουροχώρι για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αρχή εργάστηκαν σκληρά ως σερβιτόροι και μπάρμεν σε ξενοδοχεία στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να υλοποιήσουν το όνειρό τους: να ανοίξουν έναν κινηματογράφο.
Σπύρος Σκούρας/ Spyros Panagiotis Skouras,
— Nikolaos E. Theodorou (@TheodorouNikos) August 15, 2020
President of 20th Century-Fox, 1942-1962.
Σκουροχώρι Ηλείας/Skourohorion GR, 28.3.1893 –
Νέα Υόρκη/ New York 16.8.1971 pic.twitter.com/P5cn0dN1V3
Το 1914, με οικονομίες 3.500 δολαρίων, οι αδερφοί Σκούρα άνοιξαν τον πρώτο τους κινηματογράφο, το «Olympia», και από εκεί άρχισαν να δημιουργούν την αυτοκρατορία τους στον κόσμο του κινηματογράφου. Μέσα σε λίγα χρόνια, η οικογένεια Σκούρα είχε τον έλεγχο όλων των κινηματογράφων στο Σεντ Λιούις, και η κατασκευή του «Ambassador», ενός υπερπολυτελούς κινηματογράφου το 1926, τους καθιέρωσε στην κορυφή του κλάδου.
Η καριέρα στην 20th Century Fox και η σωτηρία της από την πτώχευση
Το 1932, ο Σπύρος Σκούρας ανέλαβε το διαλυμένο δίκτυο διανομής της «20th Century Fox», και το 1935 συνέβαλε στη συγχώνευσή της με την «Twentieth Century-Fox», καθιστώντας την ισχυρή δύναμη στον κινηματογραφικό κόσμο. Ως πρόεδρος της εταιρείας για δύο δεκαετίες, ο Σκούρας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του Χόλιγουντ και υπήρξε καθοδηγητής στην αναγέννηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ειδικά στην εποχή της τηλεόρασης.
Ο Σπύρος Σκούρας έφυγε ξυπόλητος από το Σκουροχώρι Ηλείας για την Αμερική, έγινε πρόεδρος της 20 Century Fox και παρέδωσε "μαθήματα" καπιταλισμού στον Αρχηγό της ΕΣΣΔ Χρουστσώφ! Το "δαιμόνιον" της Φυλής, προσωποποιημένο! pic.twitter.com/yGXZwgMKzM
— Greeksburg (@Greeksburg) March 30, 2020
Η δημιουργία του «Σινεμασκόπ» και η αναγέννηση του σινεμά
Ο Σπύρος Σκούρας ήταν πίσω από το καινοτόμο σύστημα εικόνας «Σινεμασκόπ», το οποίο παρουσίασε στην ταινία «Ο Χιτών» (1953). Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο προσέφερε πιο ευρεία και εντυπωσιακή εικόνα, βοήθησε το σινεμά να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη απειλή της τηλεόρασης και έδωσε νέα πνοή στον κινηματογράφο.
Η Μέριλιν Μονρόε και η ιστορική σχέση με τον «Papa Skouras»
Μία από τις πιο σημαντικές επιλογές του Σπύρου Σκούρα ήταν να υπογράψει συμβόλαιο με την νεαρή Μέριλιν Μονρόε, η οποία τότε ήταν ακόμα άγνωστη στο Χόλιγουντ. Την προώθησε στο προσκήνιο και την έκανε μία από τις μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου, ενώ η ίδια τον αποκαλούσε με σεβασμό «Papa Skouras». Αυτή η σχέση τους, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική, υπήρξε κεντρική στην ανέλιξη της Μονρόε και της καριέρας της.
Η Μέριλιν συναντά τον βασιλιά Παύλο. Το "φονικό" χαμόγελο της Φρειδερίκης όλα τα λεφτά!! Δίπλα στην Μονρόε, ο πρόεδρος της Fox, Σπύρος Σκούρας από το Σκουροχώρι Ηλείας! pic.twitter.com/lMMz5Oey3c
— Greeksburg (@Greeksburg) July 27, 2020
Οι οικονομικές δυσκολίες και η αποχώρηση
Παρά τη μεγάλη του επιτυχία, η πορεία του Σπύρου Σκούρα δεν υπήρξε χωρίς εμπόδια. Η αποτυχία της παραγωγής της ταινίας «Κλεοπάτρα» το 1963, που κατέληξε σε ένα τεράστιο οικονομικό φιάσκο για την εταιρεία, οδήγησε σε αποχώρηση του Σκούρα από τη θέση του προέδρου της «20th Century Fox» το 1962. Παρόλα αυτά, η φήμη του παρέμεινε ακλόνητη στον κινηματογραφικό κόσμο.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1959 ο Σκούρας υποδέχτηκε τον Νικήτα Χρουστσόφ στο στούντιο της Fox. Στο γεύμα που ακολούθησε, είχε μια φιλική λογομαχία με τον καλεσμένο του, όπου χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ένωση «το μεγαλύτερο μονοπώλιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος και ότι η Αμερική οφείλει την ύπαρξή της στον καπιταλισμό».
Σπύρος Σκούρας: Ο Έλληνας από τον Πύργο που ανακάλυψε την Μέριλιν Μονρόε https://t.co/wGAEyUedCS pic.twitter.com/uxHyMHvwic
— GEORGOULAKIS GEORGE (@GEORGOOU) December 26, 2021
Ο Σπύρος Σκούρας, αν και μεγαλωμένος στην Αμερική, ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Ήταν πρωτεργάτης της δημιουργίας του «Greek War Relief Association», ενός οργανισμού που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεστραμμένη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της κατοχής. Ο Σπύρος Σκούρας πέθανε το 1971 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ανεπανάληπτη κληρονομιά στον κόσμο του κινηματογράφου. Η ζωή του, από το Σκουροχώρι Ηλείας στο Χόλιγουντ, παραμένει μία από τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες επιτυχίας και αφοσίωσης.
Η πορεία του Σπύρου Σκούρα αποτελεί απόδειξη ότι με σκληρή δουλειά, όραμα και αφοσίωση, όλα είναι δυνατά. Από το φτωχό ελληνικό χωριό στην κορυφή της «20th Century Fox», ο Σκούρας έδειξε στον κόσμο τι σημαίνει να κυνηγάς τα όνειρά σου και να μην τα παρατάς ποτέ.
Ένας πραγματικός ήρωας της βιομηχανίας του κινηματογράφου, του οποίου η κληρονομιά θα ζει για πάντα.