

Μαρία Καραμάνου
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η τελευταία αναβάθμιση του OpenAI προκάλεσε ένα διαδικτυακό κύμα ενθουσιασμού και αντιδράσεων. Με τη βελτιωμένη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων, οι χρήστες του ChatGPT και της υπηρεσίας Sora κατάφεραν να αναπαράγουν εικόνες με στυλ που μοιάζει εντυπωσιακά με αυτό του αγαπημένου Studio Ghibli. Όμως, πίσω από την τάση αυτή, ανακύπτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον των δημιουργών.
This isn’t just art. It’s the internet rediscovering its soul. #ghibliart #Ghiblification #ghiblistyle #ghibli pic.twitter.com/ixSLhWwZZF
— acutely_desi (@preetiUnzipped) March 27, 2025
Το φαινόμενο «Ghiblification»
Η νέα ανβάθμιση για εικόνες μέσω του OpenAI έχει επιτρέψει στους χρήστες να μετατρέψουν απλές φωτογραφίες σε καλλιτεχνικές αποδόσεις που θυμίζουν τις κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων του Hayao Miyazaki. Selfies, οικογενειακές φωτογραφίες, ακόμα και πολιτικά ή πολιτιστικά memes, μεταμορφώνονται σε εικόνες με τη χαρακτηριστική αισθητική του Ghibli.
Ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αστειεύτηκε ότι μετά από χρόνια δουλειάς στην ανάπτυξη υπερευφυών ΑΙ για να λύσουν προβλήματα όπως ο καρκίνος, ήταν οι «Ghiblified» εικόνες που τελικά κατάφεραν να γίνουν viral.
Ghibli AI is a revolutionary platform that uses artificial intelligence to generate stunning artworkhttps://t.co/G72L7PHkckhttps://t.co/5UN0CujnSr#Ghibli #AI #ghiblistyle #Ghiblification #image #Generator #digitalart #Creativity #Trending #Solana #SOL #pumpfun pic.twitter.com/lil8RccOgc
— Ghibli AI (@GhibliAISol) March 28, 2025
Ωστόσο, το κύμα αυτής της τάσης εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα. Ο Hayao Miyazaki, σε ένα βίντεο του 2016, είχε εκφράσει την απόλυτη αποδοκιμασία του για την τέχνη που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή για την ίδια τη ζωή». Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, αν και η τεχνολογία δημιουργεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, βασίζεται πάνω σε ήδη υπάρχοντα έργα τέχνης, συχνά χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών.
Πολλοί καλλιτέχνες εκφράζουν φόβους ότι τέτοια εργαλεία θα οδηγήσουν στη μαζική εκμετάλλευση του έργου τους χωρίς αποζημίωση. «Για εμάς, το στυλ μας είναι η ταυτότητά μας», δήλωσε ο καλλιτέχνης storyboard Jonathan Lam στους New York Times. «Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας κάνει εμπορεύσιμους στους πελάτες μας».
Μια ομάδα άνω των 10.000 δημιουργών, ηθοποιών και μουσικών έχει ήδη υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει τη χρήση δημιουργικών έργων χωρίς άδεια για την εκπαίδευση των ΑΙ μοντέλων.
Just saw this and I think there's a lot to unpack given the rapid advancements in AI.
— Nelson Udeme (@_Pgenius) March 28, 2025
A thread . . .#Ghibli #ghiblistyle #OpenAI #Ghiblification pic.twitter.com/jbHSOgKR8l
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν την τεχνολογία ως εργαλείο εξέλιξης της τέχνης. Η Emily Berganza, μια γλύπτρια από το Long Island City, παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δημιουργήσει εικόνες τύπου Ghibli. Αν και εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία στους καλλιτέχνες. «Δεν θέλω να μείνω πίσω», δήλωσε, «αλλά πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο τρόπο να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργική διαδικασία».