ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥΣ
Φαίνεται ότι η καραντίνα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στα μουσεία, αλλά προσφέρει επίσης ορισμένες ευκαιρίες. Ιδίως σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο της απουσίας του κοινού από τις αίθουσες, για να ξαναδούν τους θησαυρούς των συλλογών τους. Η επανεξέταση και η αναδιοργάνωση αποσκοπούν στο να αποκαταστήσουν τις έμφυλες και φυλετικές αδικίες. Αυτά τα ανανεωμένα, πιο περιεκτικά μουσεία θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες αντιπροσώπευσης στις γυναίκες και στους έγχρωμους καλλιτέχνες από τρίτες χώρες, που απουσιάζουν από ολόκληρες ιστορικές περιόδους της τέχνης.
Υπό αυτό το πρίσμα, το μουσείο Prado της Μαδρίτης ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σχεδιάζει να αναδιατάξει τη μόνιμη συλλογή του. Ο διευθυντής του Μιγκέλ Φαλομίρ δήλωσε μάλιστα ότι θεωρεί «αναχρονιστικά και ξεπερασμένα» τα ιστοριογραφικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το μουσείο για να περιγράψουν την πορεία της τέχνης μέχρι σήμερα. Προκειμένου, λοιπόν, να αποκτήσουν οι επισκέπτες –και κυρίως οι μαθητές που εκπαιδεύονται με τις επισκέψεις τους στο μουσείο– μια περισσότερο πλουραλιστική θεώρηση του καλλιτεχνικού κόσμου, το Prado αναδιοργανώνει άμεσα τη συλλογή του 19ου αιώνα, και όπως σχολιάζει ο διευθυντής του, «οι αλλαγές πρέπει να είναι εμφανείς για το κοινό που θα μας επισκεφθεί το καλοκαίρι».
Το συγκεκριμένο μουσείο ανακοίνωσε επιπλέον ότι σύντομα θα προσφέρει επιχορήγηση για να προωθήσει την έρευνα γύρω από τα θέματα καλλιτεχνικής διερεύνησης φύλου, ενώ τον προσεχή Οκτώβριο θα εγκαινιάσει την έκθεση «Return Voyage», που αναδεικνύει τη σημασία και την επιρροή της αποικιακής τέχνης που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα μουσεία των ΗΠΑ. Ετσι, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης δεσμεύθηκε ότι, τους επόμενους 12 μήνες, θα εξασφαλίσει μέσω δωρεών το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να αυξήσει τον αριθμό έργων από έγχρωμους καλλιτέχνες στις συλλογές του 20ού και του 21ου αιώνα. Το δε Μουσείο της Βαλτιμόρης εκποίησε 7 «blue chips» έργα τέχνης για να αγοράσει έργα γυναικών και έγχρωμων καλλιτεχνών.
Πηγή: Kathimerini.gr