ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Μάθε πώς να τρως ζυμαρικά χωρίς να παχαίνεις

Τα είδη των ζυμαρικών, ποια να προτιμήσεις και οι καλύτερες συμβουλές από έναν μακαρονά..για να τα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις!

Ριάνα Στυλιανού

Ποτέ μια τροφή δεν είχε αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας: εύκολη, φθηνή και νόστιμη. Γι’ αυτό και όλοι μας αγαπάμε τα ζυμαρικά - είναι γεγονός. Μπορεί να φοβάσαι για τη γραμμή σου ένα τρως επανειλημμένα ζυμαρικά, αλλά θα το ξαναγράψουμε για ακόμη μία φορά μέχρι να το εμπεδώσεις καλά. Τα ζυμαρικά από μόνα τους δεν παχαίνουν. Και ίσως να διερωτάσαι πώς να τρως τα ζυμαρικά χωρίς να παχαίνεις.. Δες παρακάτω όλες τις συμβουλές που έχουμε καταγράψει για σένα, για να απολαμβάνεις αυτό το πιάτο χωρίς τύψεις. Τα ζυμαρικά είναι υγιεινά!

Μία μερίδα (δηλαδή 1 φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά) περιέχει 30 γραμμάρια υδατάνθρακες, 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 1 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα περισσότερα έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν το σάκχαρο απότομα, ενώ αν τα βράσεις al dente, μπορείς να τον ρίξεις χαμηλά.

Επίσης, θεωρείται ιδανικό γεύμα για τους αθλητές, επειδή τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια. Σου δίνουμε τις βασικές πληροφορίες γι’ αυτή την τέλεια τροφή. Εσύ απλώς πρέπει να φροντίσεις να κάνεις τις σωστές επιλογές.

Τα είδη των ζυμαρικών και ποια να προτιμήσεις:

Από σιμιγδάλι: Όσο πιο σκληρό είναι το σιτάρι από το οποίο προέρχεται το σιμιγδάλι τόσο καλύτερο ποιοτικά είναι το ζυμαρικό, (δε λασπώνει και δε σπάει κατά το βράσιμο), απορροφά καλύτερα τις σάλτσες και είναι πιο νόστιμο.
Από σιμιγδάλι και αλεύρι σκληρού σίτου: Παρασκευάζονται κυρίως από μικρές βιοτεχνίες βάσει παραδοσιακών συνταγών.
Ολικής αλέσεως: Θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Από σιμιγδάλι από καμούτ και ντίνκελ: Πρόκειται για αρχαίες ποικιλίες δημητριακών της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι, πλούσιων σε βιταμίνες και άλλα πολύτιμα στοιχεία. «Αντέχουν» βαριές σάλτσες και σκληρά κρέατα (κυνήγια).
Με αβγά (ή με αβγά και γάλα): Είναι εύγευστα και με μαστιχωτή υφή. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα ελληνικά ζυμαρικά όπως κριθαράκι, χυλοπίτες καθώς και άλλα, ελληνικά και ιταλικά, σε διάφορα σχήματα.
Φρέσκα: Έχουν σύντομο χρόνο βρασμού (2-4 λεπτά) και τα βρίσκεις στα ψυγεία πολλών supermarket Πολλά από αυτά περιέχουν γέμιση, γι’ αυτό φρόντισε η σάλτσα τους να συμπληρώνει ή να ενισχύει τα συστατικά της γέμισης.
Βιολογικά: Τα φυτοφάρμακα στην καλλιέργεια σιταριού μπορεί να αφήσουν υπολείμματα στα ζυμαρικά. Τα βιολογικά είναι μια καλή επιλογή.

Πώς να τρως τα ζυμαρικά χωρίς να παχαίνεις;

1. Περιορίσου στη σωστή ποσότητα, 3 πιάτα ζυμαρικών δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την γραμμή σου. Αν είναι το κυρίως πιάτο σου φάε ένα φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά, ενώ αν είναι συνοδευτικό καλύτερα να περιοριστείς στο 1/2 φλιτζάνι.
2. Ανάμειξε τα με λαχανικά. Αναμειγνύοντας ένα φλιτζάνι ζυμαρικά με δύο φλιτζάνια σάλτσα λαχανικών ή φρέσκια σαλάτα έχεις ένα χορταστικό και νόστιμο πιάτο στην στιγμή.
3. Χρησιμοποίησε τυρί με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά. Αν επιμένεις στην παρμεζάνα, πρόσθεσε μόνο μία κουταλιά της σούπας αλλιώς προτίμησε κάτι πιο ελαφρύ και πρόσθεσε περισσότερο για να “χορτάσει” το μάτι.
4. Απόφυγε την κρέμα γάλακτος και περιορίσου στη χρήση μιας κουταλιάς της σούπας λάδι στη σάλτσα, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, μιας και είμαστε μεσογειακή χώρα, το έχουμε άφθονο.
5. Καν’ τα σούπα. Πρόσθεσε τα σε χορτόσουπα που θα έχεις φτιάξει χρησιμοποιώντας ζωμό κότας ή βοδινού. Σαν φιδέ ένα πράγμα.

Σου δίνουμε μερικές ιδέες για έξυπνους συνδυασμούς που σίγουρα θα λατρέψεις.  

Ζυμαρικά με πέστο αβοκάντο- yum!
Συνταγή για καραβιδομακαρονάδα
Σολομός με βότκα και παπαρδέλες
Ταλιατέλες με μανιτάρια, προσούτο και θυμάρι
Συνταγή για τορτελίνια με σπανάκι στο φούρνο
Συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα πέστο βασιλικού
Λαζάνια με σπανάκι και φέτα- Αγαπημένο!
Συνταγή για μακαρόνια φούρνου με ντομάτα
Καλοκαιρινή μακαρονάδα με κοτόπουλο και τζίντζερ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
pasta  |  pasta for life  |  healthy  |  cooking  |  how to  |  must read  |  yummy

Ζυμαρικά: Τελευταία Ενημέρωση

X