ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Γειτονιά Καλλιτεχνών αποκτά η Λάρνακα

Μέχρι δραστηριοποιούνται στιγμής εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Η Λάρνακα εμπλουτίζει και αναβαθμίζει το τουριστικό της προϊόν, δημιουργώντας Γειτονιά Καλλιτεχνών, η οποία βρίσκεται σε δύο δρομάκια εντός της παλαιάς τουρκοκυπριακής συνοικίας, που εφάπτεται της παραλιακής Πιαλέ Πασιά.

Στη Γειτονιά Καλλιτεχνών δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «στη συγκεκριμένη γειτονιά καλλιτέχνες από μόνοι τους με μεράκι και πολλή αγάπη την έφτιαξαν έκαναν τα στούντιο και τα ατελιέ τους και έγινε σημείο αναφοράς στην πόλη. Καθήκον όλων μας είναι να αναδείξουμε και να προβάλουμε τη Γειτονιά αυτή και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και τον πολιτισμό της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ ξεκινήσαμε ως πρώτο βήμα να κάνουμε εικαστικές παρεμβάσεις τοποθετώντας αστικό εξοπλισμό όπως παγκάκια, καλάθους, γλάστρες, χειροποίητες κεραμικές πινακίδες οδών και υπαίθρια έργα τέχνης από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη γειτονιά. Επίσης, σε καίρια σημεία τοποθετήθηκαν πινακίδες με κατατοπιστικό χάρτη των εργαστηρίων, ενώ οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «το επόμενο σημαντικό βήμα του Δήμου Λάρνακας είναι η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» ένα έργο που θα κοστίσει περίπου ενάμιση εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση του έργου που αναμένεται να στοιχίσει γύρω στις 700 χιλιάδες ευρώ και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2023, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξωτερικού χώρου σε πλατειακό χώρο και δημιουργία συγκεκριμένων χώρων για τοποθέτηση εξωτερικών έργων τέχνης, φύτευση δέντρων και λουλουδιών και χώρο για εκδηλώσεις».

Πρόσθεσε ότι «η δεύτερη φάση του έργου, είναι η δημιουργία πλακόστρωτων σε αρκετούς δρόμους της τουρκοκυπριακής συνοικίας, που θα ενωθούν με την Πιαλέ Πασιά. Ευελπιστούμε ότι το έργο θα γίνει ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρνακα τόσο για τον τουρισμό όσο και για τους ντόπιους που θέλουν να επισκεφθούν αυτή την πολιτιστική όαση της πόλης μας».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «το επόμενο έργο που θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ είναι η αναβάθμιση της Πιαλέ Πασιά, δηλαδή πέραν από τις πινακίδες που έχουν αλλάξει, θα γίνει βάψιμο των κτιρίων και σπιτιών σε μια προσπάθεια αναβάθμισης τους. Η τουρκοκυπριακή συνοικία είναι η πρώτη επαφή, που έχουν οι επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς στην Κύπρο, αφού τα αεροσκάφη για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας περνούν από το παραλιακό μέτωπο και πολύ κοντά από τη συγκεκριμένη συνοικία».

Όπως είπε ο Ανδρέας Βύρας στη Λάρνακα «υπάρχουν αρκετά άλλα σημεία, κτίρια και περιοχές, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να αναδείξουν το ταλέντο τους, δημιουργώντας διάφορες εστίες ώστε να καλύπτονται όλες οι εικαστικές τέχνες στη πόλη. Μεταξύ αυτών είναι η περιοχή Αγίου Λαζάρου, η οποία διαμορφώνεται με τέτοιοι τρόπο ώστε να φιλοξενηθούν νέοι καλλιτέχνες, καθώς και η Λέσχη Λάρνακας, όπου διατίθενται αίθουσες και χώροι για τους καλλιτέχνες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Λάρνακας «με τους οποίους έχουμε άψογη συνεργασία που έχει κτίσει αρκετές πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την πόλη. Αυτή η περιοχή θα καλλωπιστεί και θα γίνει ένα σημείο αναφοράς, αλλά μαζί με τον Δήμο έχουμε προχωρήσει σε καλλωπισμό της πόλης, μεταξύ των οποίων η Παύλου Βαλσαμάκη, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό, καθώς και άλλα σημεία που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται στα σκαριά για κατασκευή».

Ειδικά για το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» ο κ. Λευκαρίτης είπε πως «προσβλέπουμε πως θα γίνει ένα έργο τέχνης μαζί με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μπορέσουν να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Ακόμα η ΕΤΑΠ έχει δημιουργήσει εικονική περιήγηση 360ο στην οποία παρουσιάζεται η Γειτονιά Καλλιτεχνών και εργαστήρια της περιοχής, ως μέρος του Larnaka Cultural Walk και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο http://virtuallarnakaregion.com/ArtWorkshops».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Λάρνακα είναι η πύλη εισόδου της Κύπρου και τα αεροπλάνα που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, περνούν από το παραλιακό μέτωπο της πόλης και οι επισκέπτες θα αντικρίζουν μια πολύ όμορφη και πατροπαράδοτη περιοχή. Ωστόσο, απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες της Λάρνακας να μην καταστρέφουν ό,τι όμορφο κατασκευάζεται από τον Δήμο ή οποιουσδήποτε άλλους φορείς, αφού στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία αυτών και όσων αγαπάμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CULTURE: Τελευταία Ενημέρωση

X